Лайм

Відомий композитор Левко Дутківський помер після перенесеного інфаркту і коронавірусу

У чоловіка залишилися донька, онучки та рідна сестра

У 80 років пішов з життя український композитор та засновник ВІА "Смерічка" Левко Дутківський. Його не стало ввечері 16 травня в кардіологічному центрі в Чернівцях.

Трагічну звістку у Facebook повідомив журналіст Михайло Маслій. "Після перенесеного інфаркту і коронавірусу, 16 травня воєнного 2023 року близько 20 години помер один із основоположників української естрадної пісні, великий вчитель, композитор, музикант і стратег Левко Дутковський. До 80 повних літ додалося лише 37 мучених і хворобливих днів. Легенда української естради, засновник славнозвісного на весь світ ВІА "Смерічка", - йдеться в дописі.

Фото: facebook.com/mykhajlo.masliy

Життя та творчість

У 1963 році Дутківський закінчив Мукачівське музпедучилище за спеціальністю вчитель музики і співів. 1977-го закінчив Київський державний інститут культури ім. О. Корнійчука, (спеціалізація режисура масових видовищ). 1966 року на Буковині у місті Вижниця Левко створив біг-біт гурт "Смерічка", який вперше використавши електроінструменти, став одним із перших ВІА в колишньому СРСР.

Крім Дутківського, який співав та грав на клавішах і гітарі, до складу колективу входили Олексій Гончарук (вокал, гітара), Олександр Шкляр(соло-гітара, саксофон); Юрій Шорін (барабани), Віктор Музичко (бас-гітара, вокал), Валерій Бурмич і Леонід Сіренко (духові).

Фото: facebook.com/mykhajlo.masliy

Читайте на тему: Рятував поранених та звільняв міста: на війні загинув художник, який працював над фільмом "Памфір".

Також з 1970 у "Смерічці", крім самого Дутківського, брали участь Октавіан Бендас (соло-гітара), Олександр Мараков (ритм-гітара, вокал), Олег Федотов (бас-гітара), Олександр Мазан (ударні інструменти), Валерій Бурмич, Олесь Курик, Олександр Бродовінський, Василь Гнатюк (духові інструменти), Галина Мокрецова, Таня Герасимова, Одарка Журумія, Марія Наголюк, Зоя Маслова (бек-вокал), Марія Ісак, Мирослава Єжиленко (з 1972 р.).

Саме завдяки Дутківському почала зростати популярність солістів "Смерічки" Назарія Яремчука і Василя Зінкевича, композитора Володимира Івасюка, співаків Софії Ротару, Людмили Артеменко, Іво Бобула, Павла Дворського та інших.

У 1996-му році чоловік заснував і провів як режисер та сценарист Всеукраїнський фестиваль естрадної пісні ім. Н. Яремчука у м. Вижниця. Також Дутківський постійно працював з обдарованою молоддю, був головою і членом журі престижних пісенних фестивалів. Очолював на громадських засадах обласний благодійний фонд імені Назарія Яремчука.

Фото: facebook.com/mykhajlo.masliy

"Завжди щиро радів успіхам своїх друзів, - цитує слова Левка Дутковського Михайло Маслій у публікації. - Найбільшою насолодою для мене було - спостерігати, як поставлену мною музично і режисерськи концертну програму “Смерічки” захоплено і щиро, зі сльозами на очах, сприймав глядач…".

Фото: facebook.com/mykhajlo.masliy

"Хоч і не настільки відомий і популярний, як на те заслуговував, але відвертий, щирий і щасливий з іскорками в очах і з любов’ю до друзів–побратимів. Залишався таким до останнього земного дня", - також йдеться в джерелі.

Фото: facebook.com/mykhajlo.masliy

У чоловіка залишилися донька Вікторія, онучки Христина та Ганна, зяті та рідна сестра Оксана. Дружина Дутківського Алла померла у червні 2004 року.

Інші новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал thеLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як змінилися прогнози букмекерів після першого півфіналу: які шанси в України

Букмекери оновили свої ставки на переможця "Євробачення-2024" – перше місце посідає Хорватія, Україна – четверте

В самій лише футболці представник Фінляндії здивував появою на сцені "Євробачення-2024"

Представник Фінляндії Windows95man показав епатажний номер у першому півфіналі "Євробачення-2024"

Трішки перестаралася: Jerry Heil розповіла, як отримала травму під час виступу на "Євробаченні-2024"

Jerry Heil отримала травму під час виступу на Євробаченні-2024 - співачка вийшла на зв'язок у соцмережах та розповіла про своє самопочуття