Лайм

Що відомо про письменницю Вікторію Амеліну, яка загинула від поранень після удару по Краматорську

Жінці було 37 років

Українська письменниця Вікторія Амеліна, яка отримала серйозне поранення під час обстрілу Краматорська, померла у лікарні Мечникова у Дніпрі. Про це стало відомо 2 червня, після відповідного повідомлення клубу PEN України.

"З величезним болем повідомляємо, що 1 липня в лікарні Мечникова в Дніпрі перестало битися серце письменниці Вікторії Амеліної. Її життя обірвалося через поранення, несумісне з життям, спричинене ракетним ударом російських окупантів по ресторану в Краматорську 27 червня 2023 року. Ми повідомляємо цю новину зараз, коли про неї дізналися всі рідні Вікторії та з їхньої згоди", - йшлося у публікації.

Вікторія АмелінаФото: facebook.com

Читайте також: Поранення 8-місячної Мії в Краматорську: що відомо про стан дівчинки.

Чим відома Вікторія Амеліна

Вікторія Амеліна - українська письменниця, яка є авторкою романів та дитячих книжок. Її твори були перекладені кількома мовами і здобули визнання у літературному світі. У 2014 році Вікторія Амеліна дебютувала в літературі з романом "Синдром листопаду, або Homo Compatiens", що вийшов у видавництві "Discursus". Передмову до дебютного роману написав Юрій Іздрик. Роман увійшов у десятку рейтингу "ЛітАкцент–2014". У 2021 році вона стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського та заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль.

Влітку 2022 року Амеліна долучилася до правозахисної організації Truth Hounds. Там разом із командою вона працювала як документалістка стосовно воєнних злочинів на звільнених територіях на сході, півдні та півночі України.

Згідно з даними Українського PEN, наразі готується до видання перша нонфікшн книжка Амеліної англійською — War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War, що має вийти друком за кордоном. "У цій книжці Вікторія розповідає про українських жінок, котрі документують воєнні злочини, та їхнє життя під час війни" – повідомляється у джерелі.

Фото: facebook.com

Окрім письменницької діяльності, Вікторія також займалася волонтерством. Від початку російсько-української війни вона їздила на деокуповані території Україні. Під час однієї з них у вересні 2022 року у селі Капитолівка Ізюмського району Харківської області Амеліна разом із батьком дитячого письменника Володимира Вакуленка, вбитого російськими загарбниками, знайшла його заховані вірші та щоденникові записи. Пізніше вони були зацифровані Харківським літмузеєм та вийшли книжкою у харківському видавництві Vivat.

У травні 2023 року українка була присутня на церемонії вручення IPA Prix Voltaire 2023 Міжнародна асоціація видавців, де отримала спецвідзнаку, посмертно присуджену Володимиру Вакуленку. "Російська імперія стерла українську ідентичність. Українська літературна спільнота вдячна за нагороду. Ця нагорода є унікальною, значущою та зворушливою для нас, зокрема тому, що жоден із сотень інших українських письменників, які, як Вакуленко, були вбиті в українській історії, ніколи не отримував такої міжнародної нагороди посмертно. Впевнена, що Володимир Вакуленко хотів би присвятити цю нагороду і їм", - говорила Амеліна.

Читайте на тему: У вересні мали святкувати 15-річчя: під час удару по Краматорську загинули сестри-близнючки, фото.

У червні письменниця оприлюднила у соцмережах фото, на якому вона фотографує зруйнований будинок."Це я на цьому фото. Я - українська письменниця. На моїй сумці портрети великих українських поетів. Здавалося б, я маю фотографувати книги, мистецтво та свого маленького сина. Але я документую воєнні злочини Росії та слухаю звуки артобстрілів, а не вірші. Чому?" – поділилася своїми думками у підписі до кадру вона.

Фото: facebook.com

Перед своєю останньою поїздкою до Краматорська письменниця заїжджала до Харкова. "Віка вирішила піти від нас 1 липня, в день народження Володі Вакуленка. Навесні вона постійно говорила, що пропускає дедлайни щодо здачі рукопису книги — тієї самої, де мало би бути "Написано на мистецькій резиденції "Слово". Ми віримо, що книга вийде. І чекаємо", - розповіли у Харківському літературному музеї.

Удар РФ по Краматорську

Нагадаємо, 27 червня завдала ракетного удару по центру Краматорська на Донеччині. МВС повідомило про загибель 12 людей, серед яких троє дітей. Ще 61 людина отримала поранення.

Обстріл стався близько 19:50. Одна ракета влучила у кафе в центрі Краматорська, де було багато відвідувачів, серед яких була і Вікторія. В той же день вона потрапила до лікарні з важкими травмами. Попри зусилля лікарів, 1 липня 2023 року Амеліна померла від несумісних з життям поранень.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа