Лайм

Як заспокоїти першокласника перед школою: психологічні поради до 1 вересня

Ці способи допоможуть зняти напругу та тривогу у дитини

Перед першим походом до школи дитина переживає стрес і потребує адаптації, з якою їй можуть допомогти батьки. Напередодні першого вересня важливо підтримати першокласника, сказати йому підбадьорливі слова та пояснити, що на нього чекає в новому місці. Команда освітнього проекту Understood та психолог Марк Гріффін розповіли, як заспокоїти дитину перед школою.

Читайте також: Як допомогти дитині адаптуватися до української школи після повернення з-за кордону.

1. Говоріть про почуття

Маленькі діти не завжди можуть підібрати точні слова, щоби висловити свої складні емоції. Натомість вони можуть висловлювати почуття, дратуючись чи плачучи. Дайте першокласнику можливість поговорити про переживання. Ви можете запитати: "Останнім часом ти здається дуже сумним, і це на тебе не схоже. Ти боїшся першого дня в школі?" Або: "Іти до школи може бути страшно. Чи є щось, що тебе непокоїть?" Спробуйте й інші питання, щоб спонукати дитину висловити свої емоції.

2. Обговоріть розклад

Більшість дітей не хочуть переключатися з більш невимушеного літнього розпорядку на суворіший шкільний режим. Ці зміни можуть призвести до занепокоєння, сліз. Обговорення або "репетиція" нового розпорядку перед першим навчальним днем може творити чудеса, допомагаючи дитині впоратися з нервозністю.

Дитина має знати, коли їй потрібно буде вставати, коли виходити з дому, куди йти чи їхати автобусом. Те саме стосується денного та вечірнього розкладу. Розкажіть першокласнику, як він дістанеться додому, коли буде робити домашнє завдання, коли настане час для відпочинку.

Читайте також: Як налагодити режим та покращити концентрацію перед початком нового навчального року.

3. Відрепетируйте розмови перед першим днем у школі

1 вересня у школі на дитину чекає багато розмов. Це може бути втомлювати, викликати розгублення або страх. Обговоріть і навіть відрепетируйте загальні фрази та ситуації, які будуть у вашої дитини з іншими дітьми та вчителями. Практика знайомств: "Привіт. Ти навчаєшся у моєму класі? Як тебе звати? Яким було твоє літо?" "Привіт. Мене звуть ***. Мені подобається малювання, а тобі?" Потренуйтеся також вітати знайомих та вчителів, запитувати, як вийти в туалет, як знайти свого вчителя чи аудиторію.

4. Розкажіть про вчителя

Заходячи до класу в перший день, діти можуть переживати: що, якщо вчитель злий? Що, якщо він мені не сподобається? Ви можете запевнити дитину, що вчитель завжди готовий допомогти та розуміє, що багатьом дітям потрібна підтримка. Поясніть, що вчитель прислухатиметься до потреб дітей, оберігатиме, розповідатиме багато цікавого. Якщо ваша дитина зустрічалася з учителем раніше, нагадайте їй про це, щоб вона почувалася більш комфортно.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування