RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

До 1 вересня лічені дні: як в Україні працюватимуть школи в новому навчальному році

З 1 вересня в Україні розпочнеться навчальний рік і більшість українських школярів повернуться за парти та розпочнуть навчання, проте багато дітей продовжать онлайн-навчання.

Як буде організовано навчання розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Читайте також: Онлайн або офлайн: як працюватимуть столичні школи з 1 вересня

"Освітній процес у школах різних областей у новому навчальному році буде організовано залежно від рівня загрози для кожного регіону, уроки проводитимуть онлайн, за партами чи у комбінованому форматі. Щоб створити безпечні умови для навчання, навчальні заклади готують укриття та сценарії на випадок відключення світла. Однак досі у багатьох областях школи не обладнані сховищами, хоча на це були виділені гроші”, - сказав Шмигаль.

Прем'єр-міністр підкреслив, що офлайн або змішане навчання з 1 вересня буде можливим лише в тих школах України, які будуть обладнані укриттями на випадок повітряних атак. На сьогодні 80-85% закладів середньої освіти готові розпочати навчальний рік у змішаному форматі або очно.

"Йдеться про населені пункти у відносному тилу, адже в регіонах, що знаходяться в зонах бойових дій, або в радіусі досяжності ракет С-300 та РСЗВ місцева влада не схвалила перехід в офлайн. Це стосується шкіл Херсонської, Донецької, Луганської, Миколаївської областей" - сказав прем'єр.

За його словами, у Києві школи готують до офлайн формату. Укриттями забезпечено 91% закладів середньої освіти. Школи, де вони відсутні, укладають угоди із сусідніми об'єктами господарювання, які мають укриття із достатньою кількістю місць. Крім того, до кінця року у столиці збираються збудувати окремі підземні укриття на території кількох шкіл.

У Дніпрі рішення про формат навчання школярів ухвалюють їхні батьки. За очного формату працюватимуть лише навчальні заклади з укриттями, куди переведуть дітей із різних шкіл. Освітній процес організують у дві зміни.

У Харкові навчальні заклади не відновлять роботу в очному режимі. Для молодших класів уроки відбуватимуться у метро. Для цього на станціях обладнають спеціальні приміщення.

В Одесі обладнали укриття у більшості шкіл, куди організують автобуси з навчальних закладів, де немає таких приміщень. З 1 вересня 2023 року в очному форматі на Одещині працюватиме 641 школа, тобто 88% від загальної кількості.

На Хмельниччині понад 90% шкіл повернуться на очні уроки з 1 вересня. 517 із 544 шкіл області мають власні облаштовані укриття або орендують їх. Інші продовжать онлайн-навчання.

Школи у Львові планують розпочати офлайн. Всі школи мають укриття.

У Миколаєві розглядається можливість відкриття шкіл та дитсадків з 1 вересня, проте першочерговим залишається питання безпеки. Укриття ще не обладнано, і невідомо, скільки шкіл зможуть відкритися.

У Запоріжжі планують запровадити змішану форму навчання. Тільки онлайн-уроки будуть у школах громад, де ведуться активні бойові дії, а в обласному центрі навчальні заклади працюватимуть у комбінованому режимі за наявності укриттів.

"Щодо закладів вищої освіти та коледжів, то МОН рекомендувало їм максимально перейти до аудиторного формату занять за наявності укриттів", - додав Шмигаль.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Кабінет міністрів визначився з датами, коли розпочнеться та закінчиться навчальний рік 2023-2024 в українських школах.

Вас також може зацікавити:

В українських школах один із предметів викладатимуть за новою програмою: що зміниться з 1 вересня

Підготовка дитини до школи: яку суму цього року обійдеться базовий набір

Вступ до українських вишів: які документи може вимагати приймальна комісія