Влітку полиці магазинів заповнені всілякими овочами, при цьому ціни на деякі з них приємно радують. До яких корисних овочів придивитися в червні і чому, які з них допоможуть наситити організм корисними речовинами та бадьорістю, якої так іноді не вистачає в розпал буднів, розповіла виданню "Сегодня" консультант зі здорового харчування Олена Бєляєва.
Молода капуста
Головна цінність молодої капусти - вітамін C, якого більше, ніж у деяких цитрусових. Звичайно, варто згадати і той факт, що зберігати цей овоч в зібраному качані можна доволі довго. Також капуста багата пектинами, які допомагають організму боротися з окислювальним стресом.
Нерідко молоду капусту рекомендують додавати в раціон дієтичного харчування - в ній мало калорій, але при цьому овоч багатий клітковиною, яка добре очищає організм від шлаків і токсинів. Якщо ви відчуваєте проблеми з травленням, в такому випадку вживати сиру капусту не варто - вона може викликати метеоризм і здуття кишечника.
Редис
Ще один вельми корисний літній овоч, який варто вживати обережно. Особливо, якщо у вас гастрит, виразкові хвороби та інші проблеми з травленням. В іншому ж випадку редис - справжня вітамінна бомба з зарядом вітамінів C, B, PP, заліза, калію та кальцію. В овочі також багато білка, клітковини та ефірних масел.
Кабачки
На відміну від капусти та редису, кабачки не викликають проблем із кишечником, тому це один з топових дієтичних продуктів. У кабачках містяться корисні речовини для мозку, серця, печінки, а також необхідні м'язам вітаміни та мікроелементи.
Огірки
Червень - найкращий час для огірків. Як відомо, цей овоч на 95% складається з води, та за його допомогою можна не тільки втамувати спрагу, але й вивести токсини і добре промити нирки. Але тільки не при нефриті або інших проблемах з нирками.
Шпинат
Не дарма шпинат називають "королем листових овочів", адже завдяки апігенину, який міститься в його листі, шпинат попереджає розвиток ракових клітин. До того ж зелень підтримає роботу судин, серця, захистить організм від окислювального стресу, наситить вітамінами групи В, вітаміном К, селеном, фолатами та іншими корисними речовинами.
Але будьте уважні: шпинат може викликати алергічну реакцію і не рекомендується тим, хто має сечокам'яну хворобу.
- Читайте також на theLime, як приготувати вдома вітамінний морквяний пиріг за годину - ароматна випічка припаде до смаку всім нелюбителям моркви й тим, хто дотримується правильного харчування.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.