Лайм

Навіщо весною обробляти смородину окропом: зробіть це до того, як розпустяться бруньки

Це допоможе рослині боротися зі шкідниками та хворобами

З приходом весни у дачників стає все більше турбот у саду: потрібно обрізати деякі кущі та дерева, а також обробити та побілити їх, щоб захистити від хвороб та шкідників. theLime вирішив докладніше розповісти, навіщо навесні поливати смородину окропом.

Докладніше про це можна дізнатися на каналі "ДІМ ТА ПРИСАДИБНИЙ ДІЛЯНКА" в YouTube.

Читайте також: Як підживити цибулинні квіти навесні: добрива для тюльпанів, нарцисів та гіацинтів.

Навіщо обробляти смородину окропом?

Ошпарювання ягідних кущів окропом – один із найпростіших методів захисту рослин, яким користувалися ще наші бабусі та прабабусі. Це екологічний метод, який дозволяє боротися зі шкідниками та паразитами, які перезимували на кущі, і на відміну від хімічних інсектицидів є безпечним (оскільки ягоди потім ми вживатимемо в їжу без будь-якої обробки).

Цей метод дозволяє оздоровити кущі, які хворіли минулого року, та захистити здорові рослини від шкідників та збудників грибкових захворювань. За допомогою ошпарювання попереджають ураження попелицею, кліщами, захищають рослини від мурах. Але головна його мета – стимулювати "внутрішній захист", підвищити імунітет та стійкість смородини до всіх негативних факторів.

Коли потрібно проводити цю обробку?

Щоб ошпарювання принесло користь рослині, а не шкоду, потрібно дуже уважно стежити за прогнозом погоди: чорна смородина ще не має прокинутися, а її бруньки – налитися соком.

Орієнтовний термін обробки – останні дні лютого чи перша декада березня.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Профілактика від шкідників: коли проводити перше обприскування саду після зими.

Яка має бути температура води?

Обробляти кущі чорної смородини необхідно водою, температура якої від 70°С до 80°С. Тобто це не повинен бути окріп у прямому сенсі (100°С), щоб не пошкодити рослину. Але якщо вода в момент контакту з кущем охолоне до температури нижче 60°С, ніякого ефекту така обробка не дасть. Найкраще проконтролювати це за допомогою термометра.

Як підготувати рослину до обробки?

Якщо ви не проводили осінню обрізку, насамперед смородину потрібно обрізати і видалити всі сухі, мляві і слабкі гілки. Потім кущ потрібно підв'язати, щоб було зручніше проводити цю процедуру.

Також досвідчені городники радять накрити землю навколо куща пакетом, дошкою чи будь-якими іншими підручними засобами, щоб окріп не пошкодив коріння смородини.

Як обробити чорну смородину окропом?

Для ошпарювання необхідно використовувати лійку – у неї наливаємо гарячу воду.

Кущі обробляємо швидко і рівномірно, зверху вниз, утримуючи лійку в 5-10 см над гілками, поливаючи всю крону протягом 5-10 секунд і намагаючись не затримуватись на одній ділянці довше 3 секунд. Для обробки 2-3 дорослих кущів знадобиться приблизно 1 відро окропу.

  • Читайте також на theLime про те, щоб гортензія пишно зацвіла, її необхідно правильно обрізати навесні.

Цікаві новини для вас:

  1. Вода не повинна бути холодною: як правильно поливати розсаду перцю.
  2. Якщо є загроза заморозків – не варто поспішати: коли діставати виноград із зимового укриття.
  3. У яких випадках розсаду не можна підживлювати: це їй тільки нашкодить.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Тягнуться до мистецтва: астрологи назвали найбільш артистичні знаки Зодіаку

Представники яких знаків Зодіаку можуть надихати інших за допомогою музики, живопису, малювання, пісень, танців або фотографії 

Як довго можна зберігати варені яйця і що з них приготувати

Який термін зберігання варених яєць за кімнатної температури і в холодильнику, а також як приготувати яйця по-шотландськи в домашніх умовах

Помідори висаджують у травні: сприятливі дати за місячним календарем

Які дні за місячним календарем найбільш сприятливі для висадки розсади помідорів у відкритий ґрунт, а також як потрібно підготувати рослини