Лайм

Як у дурмані був: Чапкіс розповів, як дві хвилини на колінах у Сталіна змінили його життя

Хореограф згадав знаменний для нього концерт у 1946 році

У 1946 році український хореограф Григорій Чапкис, який нещодавно відсвяткував свій 90-й день народження, опинився у числі підлітків-танцюристів, задіяних у всесоюзній олімпіаді. Діти виступали перед Сталіним та Хрущовим. І цей вечір, як згадує сьогодні Чапкіс, змінив його життя назавжди.

"Туди з'їхалося півтори тисячі людей з усіх 15 республік, в старому кремлівському театрі був заключний концерт. У цьому концерті було по одному номеру від кожної республіки. У фіналі, звичайно, танцювали гопак <...> Є знімки, де шість пацанів вийшли повзуночками на авансцену, - серед них і я", - розповів він в інтерв'ю Гордону.

Фото: photo.i.ua

У першому ряду, як висловився Чапкис, зібралася вся братва - Йосип Сталін, Георгій Малєнков, Климент Ворошилов, Микола Булганін та Микита Хрущов. Після завершення номера Сталін раптом підійшов до сцени і взяв ще юного Чапкіса на руки.

"Ніхто не знав, чому саме мене <...> Він мене зняв. Посадив до себе на коліна <...> У мене був шок: я не розумів, що відбувається. І найголовніше - страх", - продовжив хореограф.

Крім хвилювання Чапкис згадав неприємні відчуття. Адже на портретах діти звикли бачити "вождя" високим, красивим. У реальному житті Сталін помітно відрізнявся: "На всіх фотографіях він же був красивий, розмальований. А тут обличчя побите віспою... Неприємні відчуття".

Розмови зі Сталіним Чапкис не згадав. Через хвилювання був немов у дурмані. Після короткої бесіди з хлопчиком, той вручив йому коробку з наручним годинником. Після цього Сталін повернув юного танцюриста на сцену.

"Це тривало, думаю, півтори-дві хвилини від сили. Але це змінило все моє життя, життя моїх батьків, життя моїх сестер і братів, моїх дітей і онуків. Ось що значить доля" , - зізнався Чапкис. За словами хореографа, після повернення з Москви його зустрічали як найпопулярнішого хлопчика в світі. Незабаром після цього він став танцювати в обласному управлінні.

  • Раніше президент України Володимир Зеленський до 90-річчя Григорія Чапкиса нагородив хореографа почесним орденом. А раніше Чапкіс оцінював таланти гаранта на "Танцях з зірками".
  • Читайте також на theLime, як ще 89-річний Григорій Чапкис розповів про три шлюби та молоду кохану. Їх різниця у віці - 51 рік, але коханню, як відомо...

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймЗірки

Читайте також

"Нова мелодія, стара істина": Лобода презентувала сингл Spogady

Співачка Світлана Лобода представила новий сингл з текстом, заснованим на особистих переживаннях