Лайм

Психолог показала, як легко обдурити мозок людини - такий фокус з картинками звуть "Ефектом Тетчер"

Ефект отримав свою назву на честь британського прем'єр-міністра

Клінічний психолог з Великобританії Джулі Сміт ділиться в соцмережах цікавими трюками, які розкривають роботу нашого мозку з незвичайного боку. Один з них - "Ефект Тетчер".

Як розповіла британка виданню Buzzfeed, це явище, при якому важко виявити локальні зміни на перевернутому фото, незважаючи на те, що на правильно розташованому знімку ці зміни очевидні.

Барак Обама Фото: Getty Images / tiktok.com

Психолог продемонструвала фотографії знаменитих особистостей, на яких очі та рот змінені. У перевернутому вигляді знімки здаються нам цілком нормальними, але якщо це фото перевернути, то неправильне положення очей та рота відразу кидаються в очі. І виглядають ці кадри злегка моторошно.

Каньє Уест Фото: Getty Images / tiktok.com

Адель Фото: Columbia / tiktok.com

Це доводить те, що мозок сприймає зображення цілісно, грунтуючись на структурний зв'язок між рисами обличчя, а не запам'ятовує окремо їх форму та розташування.

Ефект названий на честь британського прем'єр-міністра Маргарет Тетчер, на фото якої цей трюк вперше був продемонстрований. Його в 1980 році показав професор психології Пітер Томпсон.

Маргарет Тетчер Фото: eprints.whiterose.ac.uk

За словами Сміт, "Ефект Тетчер" - кумедна ілюзія, якою можна поділитися з друзями. "Як психолог, я захоплений психологією, і мені подобається ділитися цим захопленням в захоплюючій формі з людьми по всьому світу", - сказала Джулі.

  • Фотограф з Санкт-Петербурга створив проект "Портрет покоління", в якому показує наскільки одноманітні селфі людей, які отримують найбільше лайків в соціальних мережах.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм