Лайм

У США лідера секти засудили до 120 років в'язниці - що відомо про Кіта Раньєра і його культ Нексіум

Засновник культу визнаний винним в секс-торгівлі, рекеті і створенні дитячої порнографії

Федеральний окружний суд Брукліна засудив колишнього підприємця і лідера харизматичного культу Nxivm (Нексіум) Кіта Раньєра до 120 років в'язниці. Його компанія пропонувала семінари з особистісного росту, які на перевірку виявилися таємним товариством, де сексуально експлуатували і таврували жінок, пише New York Times.

Кіт РаньєрФото: кадр з документального фільму The Vow / HBO

У 1998 році Кіт Раньєр, раніше звинувачений у використанні пірамідальної схеми, познайомився з медсестрою психіатричного відділення Ненсі Зельцман, яка володіла гіпнозом і НЛП. Разом вони заснували компанію особистісного розвитку Нексіум, яка пропонувала навчити людей "отримувати задоволення від життя". Семінари Раньєра швидко стали популярними, а серед учасників значилися голова Virgin Group Річард Бренсон, дочка президента Мексики Ана Фокс і зірка серіалу "Династія" Лінда Еванс. Одного разу на заході Нексіум виступив Далай Лама.

Хоча з роками керівникам Нексіум доводилося вести все більше судових тяжб зі своїми колишніми послідовниками, їх сім'ями, журналістами та блогерами, організації вдавалося уникати серйозних проблем аж до 2017 року. Тоді в New York Times вийшла стаття про існування всередині Нексіум таємного "сестринства" сексуальних рабинь, які піддавалися насильству з боку Раньєра і носили клеймо з його ініціалами. У березні 2018 року лідер культу був заарештований і звинувачений в секс-торгівлі, використанні примусової праці та інших злочинах. Два роки по тому Раньєра засудили до 120 років ув'язнення і зобов'язали виплатити штраф у розмірі 1,75 мільйона доларів.

Фото: Getty Images

На суді свідчення проти Раньєра дали 15 жертв, які розповіли про зомбування, отримані фізичні і психічні травми. Жінці на ім'я Каміла було 15 років, коли Раньєр вперше її згвалтував. Вона перебувала під впливом культу протягом 12 років, за наказом лідера не могла набрати більше 45 кг, зробила аборт і намагалася накласти на себе руки. Членами Нексіум була вся родина Каміли, а її старша сестра і батько досі є прихильниками Раньєра.

Колишні учасники Нексіум розповіли, що Кіт Раньєр і його найближчі поплічниці полювали на невпевнених у собі людей, які сподівалися, що дорогі курси допоможуть їм самореалізуватися. У пастку харизматичного культу потрапляли навіть високоосвічені люди, а кожного, хто намагався вийти з Нексіум, ганьбили і шантажували. Жінок, які ставали рабинями Раньєра, змушували записувати матеріали відверто сексуального характеру, які потім використовували для вимагання.

Суд присяжних визнав Кіта Раньєра винним в секс-торгівлі, рекеті і створенні дитячої порнографії ще в червні 2019 року, але й сьогодні у лідера культу є багато прихильників, які наполягають, що всі дії в Нексіум здійснювалися за взаємною згодою.

Клеймо учасниці "сестринства". Фото: Wikipedia

Одним з фінансових донорів Нексіум була спадкоємиця алкогольного конгломерату Seagram Клер Бронфман, яка витратила більше $ 100 млн на підтримку секти і судове переслідування особистих ворогів Раньєра. Рекрутером культу була актриса серіалу "Таємниці Смолвіля" Еллісон Мак, яка приводила у Нексіум знаменитостей з Голлівуду. За час існування компанії семінари Раньєра відвідали близько 18 тис. людей в США, Мексиці і Канаді. Більшість членів ніколи не вступали з ним у сексуальні стосунки, але стикалися з тиском і влазили в борги, щоб оплатити курси. Одна пара витратила 300 тис. на тренінги Нексіум і змушена була оголосити про банкрутство.

Згідно з ученням Раньєра, жінки повинні бути моногамними, а чоловіки - полігамними. Сексуального послуху він вимагав не тільки від рабинь з сестринства, а й від рядових співробітниць Нексіум. Так, матір'ю його дитини стала юристка компанії Крістін Кіф. У 2014 році жінці вдалося порвати з Раньєром і його групою, і вона втекла разом зі своїм сином. За словами Кіф, Раньєр є небезпечною людиною і "експериментував" з дитиною.

У серпні 2020 року на HBO вийшов документальний серіал The Vow (Клятва) про колишніх учасників Нексіум, які допомогли почати розслідування злочинів Кіта Раньєра. У жовтні його продовжили на другий сезон, який розповість про суд над лідером культу і його найближчим оточенням.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм