Лайм

У Франції стартував Канський кінофестиваль - ось 7 найочікуваніших фільмів у його програмі

З 6 по 17 липня у Каннах пройде один з найпрестижніших світових кінофестивалів

Минулого року через пандемію коронавірусу довелося скасувати десятки кінофестивалів, що сильно підкосило кіноіндустрію. У 2021 році вона намагається повернутися в звичне русло, і з 6 по 17 липня на одному з найвідоміших курортів Лазурного берега пройде 74-й Каннський кінофестиваль.

За головну фестивальну нагороду - "Золоту пальмову гілку" - поборються 24 фільми, ще 20 картин заявлені у програмі "Особливий погляд", а 7 покажуть поза конкурсом. theLime ознайомився зі списком новинок і вибрав найбільш очікувані з них.

Офіційний постер 74-го Каннського кінофестивалю з фотографією голови журі Спайка ЛіФото: festival-cannes.com

"Французький вісник", Вес Андерсон

Довгоочікуваний комедійно-драматичний фільм від режисера "Готелю "Гранд Будапешт"" був готовий вже у 2020 році, але його прем'єру відклали на рік. Подробиць про сюжет небагато, але відомо, що Андерсон надихався своїм улюбленим журналом The New Yorker, а деякі персонажі та події картини існували в реальності. Згідно з синопсисом, "Французький вісник" розповість про редакцію вигаданого американського щотижневого журналу, чий офіс розташований у неіснуючому французькому місті. Серед акторів - Френсіс Макдорманд, Тільда Свінтон, Білл Мюррей, Тімоті Шаламе і Оуен Вілсон, Бенісіо дель Торо, Едріен Броуді, Віллем Дефо та інші улюбленці публіки.

"Аннет", Лео Каракас

Фільм-відкриття Каннського кінофестивалю обіцяє химерну історію стосунків стендап-коміка (Адам Драйвер) і оперної співачки (Маріон Котіяр), чий шлюб опиняється у центрі суспільної уваги. Однак народження їхньої першої дитини, загадкової маленької дівчинки Аннет, переверне їхнє життя. Над сценарієм і музикою для фільму працювали засновники культової психоделік-поп групи Sparks - брати Рон і Рассел Мейл. До речі, у серпні "Аннет" також покажуть на Одеському міжнародному кінофестивалі 2021.

"Тихий омут", Том Маккарті

У 2016 році Маккарті отримав два "Оскара" і цілу купу кінопремій за фільм "У центрі уваги", а цього разу вирішив підкорити глядачів історією про роботягу з Оклахоми (Метт Деймон), який намагається допомогти своїй дочці, заарештованій за безпідставним звинуваченням у вбивстві. Дівчина перебуває у в'язниці в Марселі, і батько з усіх сил намагається очистити її ім'я, продираючись крізь мовний бар'єр, культурні відмінності та заплутану правову систему Франції.

"Непорочна діва", Пол Верховен

Режисер "Робокопа", "Основного інстинкту" і "Зоряного десанту" підготував несподівану еротичну драму, засновану на книзі історика Джудіт Браун "Нескромні вчинки: Життя черниці-лесбійки в Італії епохи Відродження". Сюжет оповідає про Бенедетту Карліні - черницю 17-го століття, яка страждає від тривожних релігійних та сексуальних видінь. Жінку звинувачують у богохульстві та одержимості, і католицька церква готує їй суворе покарання.

"Після Янга", Когонада

Американський режисер південнокорейського походження Когонада представить у Каннах науково-фантастичну стрічку з Коліном Фарреллом, Джоді Тернер-Сміт та Джастіном Х. Міном у головних ролях. У світі, де роботів купують як няньок, батько і донька намагаються врятувати "життя" члена своєї родини, який втрапив у цифрову кому.

"Нітрам", Джастін Курзель

Австралієць Курзель зняв фільм про одне з найжорстокіших масових убивств в історії своєї країни - стрільбу в Порт-Артурі, в результаті якої загинуло 35 осіб. 28-річний Мартін Брайант, який розстріляв у 1996 році відвідувачів кафе, отримав 35 довічних ув'язнень, хоча його IQ свідчив про розумову відсталість. "Нітрам" описується як спроба зрозуміти, чому і як сталося це злодіяння.

"Все пройшло добре", Фрасуа Озон

Продуктивний Франсуа Озон планував показати свій попередній фільм "Літо 85" на Каннському кінофестивалі 2020 року, але пандемія йому завадила. Режисер не став відкладати прем'єру стрічки на рік, і замість цього зняв іще одну драму про письменницю (Софі Марсо), яка допомагає недієздатному батькові закінчити життя після інсульту. Сценарій стрічки заснований на книзі Еммануель Бернхейм, яка раніше працювала з Озоном у фільмах "Басейн" і "5x2".

Цього року головою журі Каннського кінофестивалю буде Спайк Лі, який став першим чорношкірим режисером на цій престижній посаді. Асистувати йому будуть п'ять жінок і троє чоловіків: Мелані Лоран, Маті Діоп, Мілен Фармер, Меггі Джилленхол, Джессіка Хауснер, Клебер Мендонса Філ'ю, Тахар Рахім та Сон Канг Хо.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм