Лайм

До ЗМІ потрапили секретні документи про майбутній похорон Єлизавети II: яким буде "День Д"

Якщо вірити документам, королеву Великобританії поховають лише на 10-й день після смерті

Журналісти американського видання Politico стверджують, що отримали документи, в яких описано детальний план майбутнього похорону Єлизавети II. Королеві Великобританії 95 років, і нехай наразі немає жодних підстав говорити про її смерть, траурний церемоніал нібито прописаний вже давно і ледь не погодинно. У ньому чітко вказані дії не лише членів королівської родини, а й уряду на 10 днів з моменту смерті монаршої особи. Далі максимально коротко переказуємо головне про так званий "День Д".

Фото: Getty Images

Отже, відповідно до видання, першими про смерть Єлизавети II дізнаються прем'єр-міністр Великобританії, секретар кабінету міністрів та низка високопосадовців міністрів і офіційних осіб. При цьому прем'єр-міністра особисто проінформує секретар королеви, він же передасть інформацію до офісу Таємної ради, яка координує роботу уряду від імені монарха.

Протягом 10 хвилин після отримання листів прапори Вайтголлу - вулиці в центрі Лондона, де раніше розташовувався однойменний королівський палац, і назву якої вживають, згадуючи уряд - приспустять. Це й буде так званий "День Д" (D Day), а кожен наступний отримає назви "Д+1", "Д+2" і так до десяти.

Незабаром після цього королівська родина опублікує "офіційну заяву", якою сповістить громадськість. Парламент Великобританії та законодавчі органи Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії закриються, а на сторінках урядових департаментів у мережі та на офіційному сайті Букінгемського палацу з'являться чорні банери. Відповідним паблікам заборонять публікувати "нетерміновий контент", а також робити будь-які ретвіти.

Першим після королівської родини із заявою виступить прем'єр-міністр, і тільки після нього коментувати смерть королеви в будь-якій формі зможуть інші члени уряду. Далі Міністерство оборони дасть збройний салют і по всій країні оголосять хвилину мовчання. Вже до вечора прем'єр-міністр завітає на аудієнцію до принца Чарльзу, старшого сина Єлизавети II, після чого спадкоємець престолу звернеться до нації.

Фото: Getty Images

Вже наступного ранку після смерті королеви (день "Д+1") принца Чарльза проголосять королем Великобританії, а в Сент-Джеймському палаці та на Королівській біржі зачитають прокламацію про передачу влади новому королю. У той же день міністри також приїдуть до Чарльза на аудієнцію.

У день "Д+2" труну з тілом королеви доставлять до Букінгемського палацу. Якщо Єлизавета II помре в Сандрінґемі, своїй резиденції в Норфолку (східна Англія), тіло доставлять до Лондона королівським поїздом, і на станції Сент-Панкрас його зустрінуть прем'єр-міністр та члени кабінету міністрів. Якщо ж монарша особа відійде в Балморалі (королівський замок в Шотландії), тіло до Лондона доставлять також королівським поїздом або літаком.

На третій день король Чарльз відвідає Вестмінстерський палац, а після обіду вирушить в турне Сполученим Королівством, яке почнеться зі служби в соборі Святого Джайлза в Единбурзі.

У день "Д+4" король прибуде до Північної Ірландії, де також прийме співчуття в замку Гіллсборо та відвідає службу в соборі Святої Анни в Белфасті. Тим часом у Лондоні відбудеться репетиція операції "Лев" - ходи труни з Букінгемського до Вестмінстерського палацу.

На п'ятий день труну з тілом королеви провезуть церемоніальним маршрутом через Лондон. Процесія розпочнеться під Букінгемським палацом. У залі Вестмінстерського палацу труна знаходитиметься три дні - 23 години на добу вона буде відкритою для публіки, а "VIP-персони" отримають квитки на спеціальні місця. Тим часом король Чарльз вирушить у поїздку Шотландією, Ірландією та Уельсом, де також особисто прийме співчуття.

Фото: Getty Images

У день "Д+6" відбудеться репетиція державної похоронної процесії. З сьомого по дев'ятий день, поки король Чарльз все ще буде приймати співчуття далеко від дому, в Лондоні вирішуватимуть питаннями приїзду лідерів інших держав, високопосадовців та інших делегацій з-за кордону.

У документах також згадується, що влада вже побоюються сценарію, згідно з яким королева Єлизавета II може померти до закінчення пандемії, що істотно ускладнить проведення публічних заходів і процес в'їзду та виїзду з країни.

Поховають Єлизавету II на десятий день після смерті. Церемонія відбудеться у Вестмінстерському абатстві, після чого опівдні по всій країні оголосять двохвилинне мовчання, а королева спочине в меморіальній каплиці короля Георга VI - її батька та попереднього монарха Великобританії.

Згідно з документами, день похорону королеви не буде вихідним, та співробітники, які бажатимуть відвідати публічні заходи, зможуть відпрошуватися у своїх роботодавців.

  • Кажуть, Єлизавета II так зраділа поверненню Кріштіану Роналду до "Манчестер Юнайтед", що замовила 80 футболок з його ім'ям для всього Королівського двору. Більш того, вона нібито особисто звернулася до МЮ з проханням зарезервувати першу футболку, підписану португальською зіркою футболу. Розповідаємо, як виникла ця фантастична історія.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм