Лайм

Як номінанти на "Оскар-2022" підтримують Україну напередодні церемонії вручення

Безліч зірок висловилися за підтримку або фінансово допомогли українцям

27 березня у Лос-Анджелесі відбудеться церемонія вручення премії "Оскар-2022", на якій відзначать фільми, режисерів, акторів та інших діячів індустрії, які найбільше вразили членів Американської кіноакадемії. У США, як і в більшості країн світу, війна в Україні займає всі передові ЗМІ, і на такій медійній події, як "Оскар", також не обійдеться без обговорення цієї теми.

Ведучими церемонії у 2022 стали актриси Реджіна Голл, Ванда Сайкс та Емі Шумер. В інтерв'ю NY Times зірки підтвердили, що "планують зробити шоу кумедним", але буде і сюжет про вторгнення Росії в Україну. Комедіантка Шумер, зокрема, запропонувала організувати включення із президентом Володимиром Зеленським.

"Я запропонувала цю ідею продюсерам, хотіла знайти спосіб підключити Зеленського по супутнику, або зробити відеозапис, просто тому що "Оскар" дивиться багато людей", — сказала зірка.

Емі Шумер Фото: Getty Images

Окрім продюсерів та ведучих "Оскару", Україну також підтримують багато номінантів премії.

Бенедикт Камбербетч, номінований у категорії "Найкращий актор" за роль у фільмі "У руках пса", на кінофестивалі у Санта-Барбарі 9 березня підняв український прапор, який отримав у подарунок від шанувальника в Голлівуді. Пізніше під час вручення кінопремії BAFTA у Лондоні актор заявив, що готовий прийняти у своєму будинку українських біженців, а також закликав світ допомагати українцям.

Бенедикт Камбербетч Фото: Getty Images

Стівен Спілберг, чия "Вестсайдська історія" отримала цілих 11 номінацій на "Оскар-2022", пожертвував 1 млн. доларів на гуманітарну допомогу Україні.

Режисер фільму "Белфаст" Кеннет Брана, який пережив конфлікт у Північній Ірландії, засудив вторгнення Росії.

"У моєму житті 30 років жахливого насильства та пітьми були подолані, хоч і не ідеально, діалогом, який дуже важко підтримувати, але який був стійким. Це призвело до 25 років реального миру. Рішення – це діалог, поступки. Але це ніколи, це ніколи не має бути вторгненням", - сказав він.

Зірка фільму "Белфаст" Джуді Денч, номінована у категорії "Найкраща жіноча роль другого плану", внесла пожертву до фонду The Mail, який зібрав для біженців з України 2 млн фунтів стерлінгів.

Крістен Стюарт Фото: Getty Images

Актриса Крістен Стюарт, яка може отримати "Оскар" за роль принцеси Діани у фільмі "Спенсер", висловила підтримку народу України під час церемонії вручення нагород Independent Spirit Awards. "Сьогодні ми зобов'язані стати на бік народу України. Вони ризикують своїм життям, щоб боротися за важливі речі, - сказала Стюарт, стоячи перед синьо-жовтим екраном. - Ми виступаємо за сотні тисяч біженців, які рятуються від цієї війни, як українців, так і представників інших національностей, яким відмовляють у притулку".

Номінацію у категорії "Найкраща жіноча роль" здобула Пенелопа Крус, яка зіграла у фільмі "Паралельні матері" режисера Педро Альмодовара. На Міжнародному кінофестивалі у Санта-Барбарі актриса звернула увагу світу на жахливе становище жінок в Україні.

"Я розумію тих жінок, які бояться втратити дитину - те, що вони люблять найбільше. Сьогодні моє серце та думки звернені до жінок України, дітей, чоловіків та всіх, хто страждає в цій жахливій ситуації", - сказала зірка зі сцени. В Instagram вона також публікує важливі пости на тему війни в Україні та допомоги постраждалим від російського вторгнення.

Пенелопа Крус Фото: Getty Images

Чоловік Пенелопи Крус Хав'єр Бардем, номінований на "Оскар" за роль у фільмі "Бути Рікардо", також активно підтримав Україну. У Мадриді актор виходив під посольство Росії на акцію протесту, про що йдеться на офіційній сторінці Міністерства культури України. "Я зараз тут, щоб продемонструвати своє засудження войовничих дій РФ проти України", - заявив він.

Актриса Джессіка Честейн, номінована на "Оскар" за роль у фільмі "Очі Теммі Фей", також захопилася мужністю жінок, яким доводиться народжувати у бомбосховищах через вторгнення Росії в Україну.

Зірка фільму "Незнайома дочка" Олівія Колман, яка також претендує на "Оскар-2022", приєдналася до збору коштів для українців. Актриса пожертвувала гроші організації Choose Love, яка використовує їх для надання життєво важливих послуг біженцям з України, включаючи невідкладну медичну допомогу, харчування, житло, одяг, юридичну підтримку.

Ендрю Гарфілд Фото: Getty Images

На церемонії вручення премій Гільдії кіноакторів Ендрю Гарфілд, якого номінували на "Оскар" за роль у фільмі "Тік-так... бум", також висловив солідарність Україні. Зірка "Людини-павука" заявив, що йому складно і ніяково знаходиться на блискучій червоній доріжці, бачачи, що відбувається в Україні. "Непростий день для святкування, - сказав Гарфілд. - Тримати те, що відбувається в Україні, у наших серцях. Це дивно. Дуже дивно, що ми вбираємось у цей момент".

  • Читайте також на theLime, якому фільму пророкують перемогу на "Оскарі-2022" - букмекери назвали фаворитів кінопремії.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм