Лайм

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року виповнюється 210 років від дня народження поета

9 березня – день народження Тараса Шевченка, який по праву вважається однією з найвпливовіших та найважливіших постатей української літератури. Однак образ Шевченка багато в чому спотворений: замість живої, складної та багатогранної особистості в ньому часто бачать непорушну постать "діда в шапці". Публікуємо добірку фактів, які розкривають поета з несподіваних боків.

Фото: Автопортрет Шевченка (1845)

Зовнішність Тараса Шевченка

Насамперед Тарас Шевченко ніколи не був старим. Поет мав лисину, носив пишні вуса за модою 19 століття, але дожив всього лише до 47 років. Він помер 10 березня 1861 року через важкі хвороби, які набув за роки каторги та солдатського життя. Останні роки життя Шевченко провів Петербурзі, клімат якого погано позначився на стані людини із хворобами серця, печінки, ревматизмом, цингою та малярією.

До речі, в Україні Тарас Шевченко провів всього 15 років свого життя, хоча і заповідав бути похованим "на Вкраїні милій".

Читайте також: Режисер "Бонда" Кері Фукунага у Бородянці показав фото руйнувань та процитував Шевченка.

Фото: Шевченко-солдат (автопортрет, 1847)

Як одягався Шевченко

Образ Шевченка у шапці та кожусі міцно в'ївся у свідомість людей через відоме фото Деньєра 1859 року, але насправді поет вів богемний спосіб життя та одягався по моді – так само, як і його приятелі-денді. Після закінчення Академії образотворчих мистецтв у Петербурзі Шевченко став популярним художником і добре заробляв. Він міг дозволити собі найстильніші речі, шив костюми в ательє за власними ескізами, купував дороге взуття. Відомо, що одного дня Шевченко витратив гонорар на єнотову шубу та гумовий плащ-макінтош.

Фото: Деньєр Генріх. Шевченко з друзями (1859)

Нащадки Тараса Шевченка

Тарас Шевченко ніколи не був одруженим і не мав дітей, але це не означає, що поет не мав нащадків. Він мав 23 племінників і близько 90 внучатих племінників. Дослідники налічують понад 1300 нащадків братів та сестер Тараса, у багатьох із яких була цікава доля.

Так, його небіж Йосип Шевченко став активним учасником російсько-турецької війни та героєм Болгарії. Внучатий племінник Олег Лундстрем був керівником джазового оркестру в Китаї. Онук сестри Шевченка Катерини Фотій Красицький також став художником. Він видав перший художньо-методичний підручник українською мовою "Рисування та малювання".

Читайте також: Надя Дорофєєва та Артем Пивоваров представили чуттєвий трек "Думі" на вірші Тараса Шевченка.

Фотій Красицький - внучатий племінник Тараса Шевченка, онук його рідної сестри Катерини Фото: Wikipedia

Шевченко був обдарованим співаком

Тарас Шевченко мав багато талантів, у кожному з яких отримав визнання, але не кожен перетворив на професію. Перший ректор Київського університету Михайло Максимович згадував, що він був співаком із чудовим голосом. "Якби не широка обдарованість як літератора та живописця, Шевченко був би світовим співаком", - говорив він.

Фото: Шевченко у 1859 році

Шевченко та алкоголь

Існує безліч спекуляцій про те, що Тарас Шевченко був пиякою. Так, у листі Герцену Тургенєв писав: "Скажи два слова в "Колоколе" про смерть Шевченка. Бідняк вморив себе непомірним вживанням горілки". Однак багато друзів та знайомих поета, включаючи дочку графа Ф. Толстого Катерину Юнге, вставали на його захист. "Протягом двох років я майже кожен день бачилася з Шевченком, і жодного разу не бачила його п'яним, жодного разу не чула з його вуст якогось такого слова, що не личило б, жодного разу не помітила, щоб він у поведінці чимось відрізнявся від людей добре вихованих", - писала вона.

Захищав його репутацію і Микола Костомаров, український історик та член Кирило-Мефодіївського братства. За його словами, Шевченко був стійким до алкоголю, а п'яним він бачив його всього один раз - коли решта людей у компанії була в набагато гіршому стані.

Так виглядає пам'ятник Шевченку у Варшаві Фото: Wikipedia

Як би там не було, наведені відомості - лише дещиця цікавих фактів з унікальної біографії поета. Саме тому вивчення його творчості та багатої спадщини вилилося в окремий науковий напрямок – шевченкознавство.

Новини партнерів

Читайте також

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм

Не на часі реготати - продюсерка Галина Криворчук про виклики українського кіно і фільм "Ля Палісіада"

Інтерв'ю з Галиною Криворчук - генеральною продюсеркою фільму Ля Палісіада про смертну кару в Україні