Лайм

Марина Абрамович відповіла на звинувачення в сатанізмі після скандалу з рекламою Microsoft

Теорію змови навколо своєї особистості сербська художниця назвала божевіллям

Художниця-перформансистка Марина Абрамович в інтерв'ю New York Times вперше прокоментувала скандал з рекламою Microsoft, яку компанія видалила з YouTube після 24 тисяч дизлайків і звинувачень в сатанізмі.

Нагадаємо, що стаття на сайті прихильників теорії змови Infowars звинуватила Microsoft в роботі з "відьмою", "адептом чорної магії" і "людиною Люцифера" Мариною Абрамович. Ця теорія народилася в жовтні 2016 року, коли в мережу потрапили листи голови президентської кампанії Хілларі Клінтон Джона Подести. В одному з них художниця запрошувала Подесту на "Духовний обід" в своєму будинку, і деякі користувачі мережі побачили в цьому натяк на сатанинський обряд з жертвопринесеннями, оргіями і педофілією. Подібні звинувачення Абрамович назвала божевіллям.

"Я дійсно хочу запитати цих людей: ви можете на цьому зупинитися? Можете перестати мене турбувати? Хіба ви не бачите, що це мистецтво, яким я займаюся 50 років свого життя? - сказала вона. - Я художник, а не сатаніст!"

Також Марина Абрамович розповіла, що через маячню в мережі отримує багато погроз по електронній пошті, а сенс її робіт постійно спотворюють. Найрезонанснішою з них є перформанс "Балканське бароко" 1997 року: на Венеціанському бієнале художниця сиділа на купі закривавлених коров'ячих кісток, марно намагаючись їх відмити. Це дійство відсилає глядачів до балканських воєн 1990-х років: "Як тільки кров проллється, ви не зможете змити її з рук".

"Як це може бути сатанинським? Розкажіть мені!" - обурюється вона.

У 1997 році Марина Абрамович отримала "Золотого лева" на Венеціанському бієнале за перфоманс "Балканські бароко"

Також хейтери підкріплюють теорію змови фотографією Марини Абрамович з закривавленим бараном. Цей знімок український Vogue зробив в 2014 в якості коментаря війни на Донбасі. "Виглядає як щось з сатанинського фільму, але це явно не було наміром", - сказала вона, сміючись.

За словами Абрамович, онлайн-цькування не вплинуло на її професійну діяльність, але загрози завдали шкоди її особистому життю. "Я боюся, що будь-який божевільний з пістолетом прийде і застрелить мене, тому що вони думають, що я сатаністка", - сказала вона.

Тепер художниця всерйоз задумалася про самозахист. Вона консультувалася з юристами з приводу можливого позову засновникові сайту Infowars Алексу Джоунсу, але вирішила, що суд буде занадто дорогим і займе роки. Кращим рішенням проблеми вона вважає просвіту людей: "Їхня енергія заснована на теорії змови. У них немає іншої теорії, щоб її замінити".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Автор "найскандальнішої скульптури" України-2023 прокоментував спроби пошкодити його витвір

Скульптор Василь Корчовий висловився про критику його роботи Впевнена і спроб її пошкодити

Що буде модно восени 2023 року: головні тренди нового сезону

Якими модними речами урізноманітнити свій осінній гардероб в цьому році, щоб бути в тренді та завжди виділятися із сірої маси