Лайм

Як парі зберегти та зміцнити стосунки під час війни: поради психолога

Дуже важливо вміти контролювати свої емоції та не передавати партнеру свій страх

В більшості випадків під час війни чоловіки – на фронті, а жінки – в тилу. Не слід забувати про виключення, бо вони теж є. Ці двоє представників людства мають різні обов’язки. Трапляється і так, що часто тил знецінюють. Це призводить до того, що психічний стан жінки слабшає, а це деморалізує чоловіків. Психолог та ведуча реаліті Нового каналу "Екси" Наталя Єжова розповіла, як партнерам підтримувати одне одного у складний час та чого робити точно не варто.

Психолог Наталя ЄжоваФото: instagram.com/ezhova_natalia

Злість одне на одного

Негативні емоції, які з’являються, скидаються не на агресора, а одне на одного. Скандали у таких партнерів стають звичним явищем. А цього слід уникати.

Жінка транслює страх

Це про фрази: "Мені страшно!", "Я в паніці", "Нікуди не йди, будь зі мною". Таке почуття страху передається чоловіку. Дуже важливо вміти контролювати свої емоції та не передавати партнеру свій страх.

Почуття провини

Жінці не слід казати: "Ти пішов на війну, а я ні", "Тобі холодно й немає їжі, а в мене все добре", "Щоб ми були на рівних, я винитиму сама себе". Це справжні психологічні удари для чоловіка, які можуть принести більше болю ніж фізичні.

Жалість

Це руйнівна емоція! "Ти — бідолашка! Як же ти там будеш? Мені тебе так шкода!" – не вживайте ці фрази, бо в такому разі внутрішня сила чоловіка починає автоматично слабшати.

Дорікання

Жінки в жодному разі не мають дорікати чоловікам, які не на фронті. Далеко не всі представники сильної статі мають бути там, оскільки насамперед воювати йдуть кваліфіковані спеціалісти. В усіх інших є робота, яку вони мають продовжувати виконувати, щоб забезпечувати економіку.

Фото: Getty Images

Що потрібно робити?

Повернутись до звичних справ

Жінки в тилу мають продовжувати робити звичні для себе речі: готувати їжу, прибирати, ходити на роботу, займатись з дітьми. Якщо чоловік знає, що вдома є ця стабільність, йому стає легше. Дисципліна дає відчуття спокою і чоловіку, і жінці.

Тил — це важливо

Не потрібно знецінювати свої дії та справи. Навпаки, максимально створюйте комфорт та затишок. Обов'язково мають бути слова, обійми, дзвінки, інтим, молитви, обереги власноруч. Це величезна опора, яку жінки дають чоловікам.

Ти важливий для мене!

Намагайтеся створити простір, де чоловік почувається потрібним та важливим. Говоріть йому це прямо.

Я тебе чекаю!

Якщо чоловік на фронті, важливо давати йому відчуття, що ви його любите й чекаєте, що він у вас єдиний. За можливості завжди перебувайте на контакті, розмовляйте, не будьте скупі на теплі слова любові та підтримки. Надіслати фото — це одне, а написати від щирого серця, поговорити на різні теми, а не лише про війну, — зовсім інше. І це дуже важливо.

Усі твої дії - важливі

Якщо чоловік у тилу і продовжує працювати, наголосіть, що це надзвичайно важливо. Посприяйте тому, щоб він відчував не вину, а силу. І цю силу спрямовував на дії.

  • Почитайте також, як підтримувати психічне здоров'я. Медичний психолог Надь Беата пояснила, що відмовляючись намисно від звичних для себе речей, ви лише сприяєте краху економіки держави. А відкладання щоденних завдань ніяк не вплине на нашу перемогу і не прискорить її.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати