Лайм

Як часто потрібно прати постільну білизну, подушки та ковдри

Правильний догляд за постільними речами покращить сон та здоров'я

Влітку не кожен може встановити вдома кондиціонер, і кімнати доводиться охолоджувати іншими способами. Заради прохолоди в нічний час багато хто користується "єгипетським методом" - накриваються вологим простирадлом. Також комфорт і свіжість дарує чиста постільна білизна, тому в спекотні місяці прати її потрібно частіше.

Брудна постільна білизна – потенційне джерело алергії, висипань на шкірі і навіть астми. Виною всьому піт, жир, бруд, пил і пилові кліщі, які накопичуються на простирадлах, наволочках та інших постільних речах.

Фото: Getty Images

Як часто потрібно прати постільну білизну

Більшості людей слід прати постільну білизну 1 раз на тиждень, але якщо у вас є домашні тварини, якими ви дозволяєте спати у своєму ліжку, міняйте простирадла кожні 3-4 дні. Також частіше прати білизну варто людям із алергією чи астмою.

Чому важливо прати постільну білизну

Прати постільну білизну і міняти постіль раз на тиждень може здатися надмірним, але це вартує вашого часу. Навіть через кілька днів простирадла можуть накопичувати значну кількість бруду, відмерлих клітин шкіри, шкірного сала, поту, пилових кліщів та продуктів їхньої життєдіяльності.

Пилові кліщі - це мікроскопічні істоти, які дуже поширені у більшості домашніх господарств. Вони не кусаються, але можуть викликати шкірні висипи та подразнення, а у багатьох людей можуть посилити симптоми алергії.

Пилові кліщі розмножуються з великою швидкістю і живляться відмерлими клітинами шкіри. У брудній постільній білизні можуть жити десятки і навіть сотні тисяч пилових кліщів, тому регулярне прання значно скоротить їхню кількість.

Фото: Getty Images

Як правильно прати постільну білизну

1. Уважно прочитайте етикетку продукту, щоб дізнатися, чи є якісь конкретні інструкції з догляду.

2. Періть у воді максимальної температури, що вказана на етикетці. Бавовну зазвичай можна прати в гарячій воді, а поліестер і деякі інші матеріали - лише в теплій.

3. Використовуйте м'який мийний засіб, а якщо у вас чутлива шкіра, ополіскуйте простирадла ще раз, щоб видалити залишки піни.

Фахівці американської організації Sleep Foundation, яка публікує науково обґрунтовану інформацію про здоров'я сну, рекомендують прати постільну білизну з такою частотою:

  • Простирадла та наволочки: 1 раз на тиждень.
  • Підковдри: 1 раз на 2 тижні-місяць.
  • Ковдри: 1 раз на 2-3 місяці.
  • Подушки: 1 раз на 4-6 місяців (якщо їх можна прати).

Фото: Getty Images

Окрім того, варто чистити матрац один раз на півроку. Чистка допоможе продовжити термін служби матраца та постільної білизни, а також покращить якість сну та ваше здоров'я. При цьому рекомендується замінювати матрац кожні 6-8 років.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару