RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Геннадій Москаль: Я з жахом і в холодному поту чекаю 2019 рік

Губернатор Закарпатської області розповів про поліцію, контрабанду та експорт лісу

Губернатор Закарпатської області розповів про поліцію, контрабанду та експорт лісу Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль Фото: УНІАН

Губернатор Закарпатської області ГЕННАДІЙ МОСКАЛЬ має за плечима кар'єру МВС і досвід у політиці. Як колишній нардеп він поділився думками про майбутні вибори, як досвідчений працівник органів внутрішніх справ – про конкурс на голову Нацполіції і ситуацію в Княжичах, як колишній губернатор Луганської області – про економічну блокаду окупованих територій, а в якості голови Закарпатської ОДА розповів, що відбувається з експортом лісу-кругляка.

- В Україні проходить конкурс на голову Національної поліції, вас називали одним з претендентів, чому вирішили не брати участь?

- У мене абсолютно не було бажання туди подаватися. В таке строкате співтовариство тих, хто подав свої кандидатури, я б не вписувався. Тим більше всі мої дії я повинен був погоджувати з президентом. Якщо він призначив, то треба працювати там, де призначили, а не шукати собі якихось конкурсів. Тим більше я не розумію, як в поліції можна робити відкритий конкурс? Давайте в обласній лікарні, наприклад, влаштуємо відкритий конкурс на заміщення вакансій, і туди попруть домогосподарки, пенсіонери, бомжі і ще невідомо хто. Напевно, все-таки є в країні спеціальності, де конкурс не те що не доречний, він просто шкідливий. І я вважаю, що це якраз про поліцію. У законі написано, що це право міністра - внести кандидатуру в Кабінет міністрів на призначення голови Національної поліції України.

- А ви взагалі стежите за конкурсом? Як вважаєте, хто може зайняти крісло глави Нацполіції?

- Не стежу. Нещодавно, проглядаючись новини, побачив прізвища 65 чоловік, які викликали у мене і сміх, і подив. Але, як казав наш перший президент: "маємо, що маємо". Взагалі глава поліції повинен бути звідкись із самої поліції, тому що далі нікуди вести відомство. Пані Деканоїдзе (екс-глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе, - "Апостроф") довела до прірви, і якщо ще хтось підійде і підштовхне, то вся ця поліція звалиться в прірву. І користі від цього для населення не буде, тому що воно сьогодні і так потерпає від засилля криміналітету, в першу чергу, через непрофесійність тих кадрів, яких набирають в поліцію. Я вважаю, що поліцейський повинен мати три якості: мати логіку, бути хорошим аналітиком і мати інтуїцію. Якщо цих трьох якостей немає, то не допоможе ні інститут, ні академія поліції, ні Деканоїдзе, ні конкурси. Але тим не менше вже кого виберуть – того виберуть. Але потрібно пам'ятати, що від ефективності роботи поліції залежить життя кожного з громадян України, охорона майна, охорона його прав і захист.

- Раз згадали Хатію Деканоїдзе, ви вважаєте, що зростання рівню злочинності пов'язане з нею?

- Давайте зараз мене призначать очолювати Інститут Амосова, як ви думаєте, хоч один пацієнт виживе, якщо я буду робити там операції?

- От не знаю...

- Думаю, що ні. Кожен повинен займатися тим, на що вчився. І досить практичних навичок та досвід роботи. А у нас вважають, що треба розігнати. Але треба розуміти, що є люди, які спеціалізуються на балістичної експертизи, є ті, які спеціалізуються на почеркознавчій експертизі, і таких фахівців мало, чого їх гнати? Де ви наберете таких фахівців? Людина повинна хоча б десять років пропрацювати, щоб стати експертом у таких галузях. Ну а якщо сьогодні приходить випускник, а весь райвідділ складається з тих же випускників, тільки курсом вище, термін роботи яких один рік, то чому вони можуть навчити? Проводити експерименти з такими органами, як поліція, не можна.

Що дало створення патрульної поліції? У кілька разів зросла кількість транспортних пригод, кількість загиблих і багато чого іншого. Не варто було йти на популістські заходи, а займатися професійною роботою. Якщо в ДАІ брали хабарі, так для рішення цього є відділ внутрішньої безпеки. А за три місяці підготувати поліцейського, або "селфіка", як називають це дітище Деканоїдзе, просто неможливо. В ПТУ два роки вчаться, навіть в армії, коли я був, шість місяців була учебка, а потім вже бійцеві давали автомат. Ми робимо сьогодні експерименти на медицині, інших галузях, від яких залежить життєдіяльність людини. Якщо в Конституції написали, що людина є найвищою цінністю, перебуває під захистом держави, то тоді виходить, що сьогодні держава не виконує свої конституційні функції.

- Одним з найбільш резонансних подій за останній час стала трагедія в Княжичах, де в результаті перестрілки загинуло п'ять співробітників правоохоронних органів. Генпрокурор Юрій Луценко сказав, що згідно з розслідуванням, убиті поліцейські пограбували будинок в Княжичах, що дещо розходиться з версією МВС. Яка ваша думка, що ж все-таки сталося в Княжичах?

- Я знаю не зі слів Авакова і слів Генпрокуратури. Я думаю, що насправді їм просто соромно розповісти, що сталося. Чому злочинцям дали можливість виїхати? Вони поміняли одні машини, інші, а коли їх затримали, то вкрадені гроші кудись зникли. Чи то дорогою в поліцію вони десь зникли, чи ще десь, але чомусь усі мовчать. Ну, і другий момент. Коли приїхала держохорона, вони ж забрали алкоголь і все, що було в хаті, а коли приїхала поліція, то один з них зробив попереджувальний постріл, щоб попередити своїх. У тому, що я кажу 99% правди, можливо, просто якісь нюанси я упустив. Потім вже почалася безладна боротьба, яка і призвела до жертв. Ну, хто це вам скаже, хто зізнається, що ми дійшли до такого? Гроші втратили, співробітники загинули, грабіжників упустили. Їх вже взяли, коли розгорівся скандал. Ніхто не хоче зізнатися, як воно було насправді. Я відразу сказав, що не могла ця стрілянина початися з нічого. Моя думка, що тих, кого затримали, просто прикривали, і ніхто не збирався їх затримувати.

- Геннадію Геннадійовичу, хотілося б ще вас запитати про вивезення лісу-кругляка. Ви зокрема раніше негативно висловлювалися про це. Рада ввела мораторій на експорт лісу, але нещодавно віце-прем'єр-міністр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе сказала, що вирубка лісів продовжується, як і його вивезення за кордон контрабандою. Що ви можете про це сказати?

- Якщо їй щось здається, нехай іде в неділю до церкви, перехреститься і сповідається перед священиком, і він зніме всі її фобії. Через Закарпаття з травня минулого року не пройшов жоден вагон з лісом. Навіть коли намагалися вивезти його під іншою товарною класифікацією, як дрова. Ми зробили спеціальну експертизу, яка показала, що вони підходять тільки для спалювання в печі, каміні і не більше. А їх все возили для виробництва паперової продукції, целюлози, тобто того, що за законодавством України заборонено до вивезення. Державне агентство лісових ресурсів, яке очолює пані Христина Юшкевич, вона раніше була в Мінекології при Злочевському (екс-міністр екології та природних ресурсів в уряді Миколи Азарова, - "Апостроф"), подала проти нас 39 позовів, що ми затримали ліс на кордоні. Так нехай пані Климпуш викличе Юшкевич та розповість, як держагенство судиться з обласною держадміністрацією, яка заборонила вивозити ліс під виглядом дров. А чого ж ви не говорите, що пані Климпуш каже, що Україна повинна дозволити вивезення кругляка в Європу? А де ж його совість? А між іншим через те, що ліс не вивозиться, почався підйом лісової промисловості Закарпаття. Кількість підприємств, які зайнялися глибинною переробкою деревини, збільшилася в деяких районах від шести до восьми разів. Хоча у нас брак внутрішньої деревини, незважаючи на те, що 54% території Закарпаття - це ліси, але у нас брак дров.

- А як йдуть справи з контрабандою на Закарпатській митниці. Вам вдалося її подолати?

- Там сьогодні правлять вінницькі, от їх і питайте. Пана Насірова, його заступника пана Продана, який з вінницької митниці перейшов, от їх і питайте (голова ГФС Роман Насіров та в. о. заступника голови ГФС Мирослав Продан, - "Апостроф"). Я принципово не втручаюся в діяльність митниці. Якщо вони хочуть порядок, то він повинен реалізовуватися спільними зусиллями, а якщо вони хочуть встановити якийсь новий порядок на митниці, то рано чи пізно він по них самих і вдарить.

- А у вас була якась комунікація з Романом Насіровим з цього приводу?

- Я особисто з ним не зустрічався і великого бажання у мене немає.

- Зараз колишні військові і деякі депутати організували економічну блокаду окупованих територій, зокрема перекрили залізничний рух в Луганській області. Як колишній керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, що ви думаєте з приводу цієї блокади?

- Можу лише сказати, що при мені жодного шастання біля кордону не було. Жоден контрольно-пропускний пункт не працював, люди, які хотіли кудись виїхати - будь ласка. У нас була частина кордону, яка контролювалася Державною прикордонною службою, там були контрольно-пропускні пункти, і люди їхали собі в Росію, з Росії, заїжджали в ЛНР.

Але по лінії розмежування вогню у нас жоден КПП не працював. Потім почали вигадувати якісь логістичні центри, будувати на лінії розмежування якісь супермаркети, придумувати у Золотому новий КПП, коли всі знали, що дорога туди, в бік Первомайська, абсолютно замінована. Пустити туди людей і машини - і там всі підірвуться. Навіщо там було будувати КПП, якщо все одно там ніхто не ходить? Не хочуть, тому що не пускають, а не пускають, бо дорогу заміновано. Але при цьому я не думаю, що блокування - це найкращий спосіб боротьби. Це єдина залізнична гілка, яка пов'язує окуповану і неокуповану територію.

- І ще питання про політику. Зараз дуже популярна тема дострокових парламентських виборів. Як ви вважаєте, чи потрібні вони? І якщо раптом дострокові вибори будуть, чи не збираєтеся ви знову в парламент?

- Це не залежить ані від вас, ані від мене. Дивлячись, яка буде політико-економічна ситуація в Україні. Уже не за горами 2019 рік, який весь буде зайнятий виборами. Півроку будемо вибирати президента, півроку будемо обирати новий парламент. Уже не так довго залишилося чекати. Я просто з жахом і в холодному поту чекаю 2019 рік.

- А чому з жахом чекаєте?

- Це буде божевільний рік. Тому що сьогодні популістів, активістів так багато. Має він можливість пройти, не має... А що вони будуть говорити виборцям? Тільки критикувати. Іншого сьогодні в Україні методу бути обраним до парламенту ніхто не придумав. Ну, крім як роздати гроші, продукти харчування і критикувати владу.

- Але ви знову в парламент не плануєте? Ви хочете й далі залишатися губернатором?

- Те, що я можу собі планувати, може не входити в плани Адміністрації президента. Мене призначив президент, тому я повинен погоджувати такі речі з ним.

- А як взагалі у вас комунікація з центральними органами влади? Ви часто критикуєте Кабмін.

- Критика повинна сприйматися нормально, якщо ми говоримо, що ми демократична держава. Навіть Янукович казав "Почую кожного". А Кабмін тим більше повинен почути кожного голову облдержадміністрації. І якщо вони не чують так, то у нас ще є, слава Богу, ЗМІ, де можна свої побоювання з тих чи інших реформ або управлінських рішень донести. Наприклад, перший, хто став говорити про реформу поліції, це був я. І коли мене запитували про неї, я ще давно говорив, що це повна нісенітниця, яка закінчиться дуже погано. Але тоді ж народ в це вірити не хотів, хотіли вірити, що прийшов спаситель. І ось що вийшло.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві