RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

З чим поїде Порошенко на Мюнхенську конференцію

Також Порошенко може заговорити про військовий стан

Також Порошенко може заговорити про військовий стан Порошенко може заговорити про введення воєнного стану в Україні Фото: Прес-служба президента України

На Мюнхенській конференції центральним питанням, яке буде доносити наш президент, буде загострення військової ситуації на Сході України і політичне врегулювання конфлікту на Донбасі. Очевидно, що за два роки підписання Мінських угод сторони не просунулися, ані в питанні безпеки, ані в питанні обміну полоненими, ані в питанні визначення модальностей, ані в імплементації дорожньої карти. Скоріше за все, президент буде жорстко апелювати до російської сторони. І на фоні нестабільності в Європі буде вимагати від європейських партнерів спільної позиції стосовно виконання "Мінська". Чи погодяться західні партнери на умови Порошенка і як вплине Мюнхенська конференція на його візит до США, розповів "Апострофу" політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Анатолій Октисюк.

Важко поки говорити про те, яку модель поведінки вибере Порошенко. Але в нинішніх умовах, коли американська адміністрація не бажає особливо вести діалог із президентом України, і коли ми бачимо постійні загострення ситуації на Донбасі, то можливий і бути такий сценарій, коли Порошенко вкаже на ще один варіант вирішення цієї ситуації: введення військового стану.

Очевидно, що будуть говорити про Мінські переговори. Але, швидше за все, Порошенко на Мюнхенській конференції визнає недієвість формату "Мінськ". Будуть говорити, що формат не працює і потрібно шукати якісь нові моделі поведінки. Звичайно, нинішній формат веде до замороження ситуації. Росію, як ми бачимо, це влаштовує. Санкції працюють, вони болісні. Але йти на будь-які поступки Кремль не збирається. В тому числі, ми бачимо, що внутрішня кон’юнктура в середині країни змінюється: Порошенко дедалі гірше контролює політичну ситуацію. Є чимало репутаційних скандалів, як скажімо, із Онищенком. Коаліція – недієва, існує криза довіри до влади. Маємо й пік незадоволення суспільства, оскільки люди отримують нові комунальні платежі. А радикали блокують поставки вугілля. Усе це створює поганий політичний і соціальний фон, на основі якого Росія може дуже легко гратися і ослаблювати позицію самого Порошенка.

Порошенко буде також говорити про те, що будь-який перегляд антиросійських санкцій – це погано для України. Швидше за все, український президент проситиме у міжнародної спільноти ще посилити санкції проти Кремля. Оскільки варто розуміти, що сам Мюнхенський формат є міжнародним майданчиком, де всі обговорюють програмні тези своєї зовнішньої політики. Не виключено, що Порошенко навіть буде говорити більш агресивно і, можливо, проявить нову тенденцію стосовно відходу від Мінських угод, або визнання їх безперспективними і недієвими. І, звичайно, що він буде пропонувати якусь іншу модель.

Традиційно на Мюнхенській конференції обговорюються питання безпеки, в тому числі й зазвичай мова йде про гібридну війну, про кіберзагрози, про ріст націоналізму та екстремізму, про загрозі від ІДІЛ. З перспективної токи зору, центральним питанням цієї конференції мали б бути питання порушення міжнародного права – це анексія Криму та питання війни на Донбасі. Адже це локальний конфлікт на території країни, яка межує з Євросоюзом. Тому в порядку денному важливо б було приділяти увагу цьому питанню.

Досить вагомим компонентом таких конференціє є неформальне спілкування між лідерами європейських країн. І, очевидно, що Порошенко в процесі приватних розмов буде вимірювати температуру, яка буде походити від іноземних лідерів та дипломатів. Звичайно, він буде моделювати, виходячи з того, яке ставлення у європейців до кризи в Україні.

Після Мюнхенської конференції буде серйозна поїздка в США, на Генеральну Асамблею ООН в Нью-Йорк. Тому конференція в Мюнхені для Порошенка дуже важлива з точки зору майбутньої поїздки в США, де він говоритиме з представниками американської адміністрації, якщо вдасться про ці зустрічі. Після цих поїздок у Порошенка вже має сформуватися реальне розуміння ситуації, не про ту, про яку йому доповідає Клімкін, а про реальну. Він зрозуміє, наскільки змінилася геополітична ситуація і що йому робити із внутрішнім положенням в Україні.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України