RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нові ватажки ДНР-ЛНР: названі ще чотири кандидати

У так званих "республіках" на Донбасі поки не чекають перестановок

У так званих "республіках" на Донбасі поки не чекають перестановок Фото: EPA/UPG

Однією з головних новин в українському інформпросторі цього тижня стало повідомлення про перестановки у верхах так званих "республік", що нібито готуються на Донбасі. За даними журналістів, ватажка ДНР Олександра Захарченка може змінити екс-регіонал Олександр Бобков, а ватажка ЛНР Ігоря Плотницького – український політик, лідер партії "Союз лівих сил" Василь Волга. Хоча подібні чутки виникли не на порожньому місці, джерела "Апострофа", близькі до "керівництва" сепаратистів, стверджують: найближчим часом ніяких змін не очікується. А також називають імена тих, хто може змінити Захарченка і Плотницького в майбутньому.

"Усе це чергові чутки, - розповіло "Апострофу" джерело, наближене до "адміністрації" ватажка ДНР, коментуючи повідомлення про зміну бойовиків Донбасу. – Поки живий "Мінськ", заміна неможлива, оскільки при здійсненні заміни ми можемо втратити статус парламентера. Київ може використовувати факт зміни лідерів для зриву переговорів. Москва не готова жертвувати своєю позицією, тому Плотницького та Захарченка будуть терпіти до останнього, вірніше, до їх "перевиборів".

Джерело "Апострофа" в так званій "адміністрації" ватажка луганської "республіки" також відзначає, що зміна верхівки ЛДНР відбудеться шляхом чергових так званих "виборів", в крайньому випадку, їх можуть провести достроково, якщо хтось із ватажків бойовиків випадково загине.

"Я не думаю, що Кремль буде міняти коней на переправі. А ось той факт, що до нас можуть надіслати нових кураторів, виглядає цілком правдоподібно. Думаю, ці люди будуть курирувати діяльність "республік", але робити це де-факто. А ось де-юре глави залишаться ті ж", - розповів співрозмовник.

Зміна верхівки ДНР і ЛНР може статися шляхом чергових так званих "виборів" Фото: EPA/UPG

Крім того, в самих самопроголошених "республіках" сумніваються, що в разі заміни Захарченка та Плотницького їх місця займуть Бобков з Волгою.

"Їх поява при владі може викликати незадоволення, здивування місцевих, я вже не кажу про реакцію тієї ж Росії чи України", - поділився з "Апострофом" один з місцевих "депутатів".

Також він назвав інших претендентів, які можуть номінально очолити ДНР і ЛНР. Так, у Донецьку це місце пророкують екс-голові місцевої "Альфи", голові "Патріотичних сил Донбасу" Олександру Ходаковському, єдиному опоненту Захарченка на окупованій частині Донецької області. Хоча Ходаковський не є фаворитом кремлівського куратора Донбасу, помічника президента РФ Владислава Суркова і навіть не належить до його команди, але він має сильних покровителів, які після ймовірного переобрання Володимира Путіна на четвертий термін навесні 2018 року будуть готові штовхати Ходаковського нагору.

Ще один варіант на "посаду" ватажка ДНР – це одіозний польовий командир бойовиків Ігор Безлер, більше відомий як "Бєс", який захоплював Горлівку 2014 року. Зараз він знаходиться в Криму і намагається час від часу критикувати діючу донецьку "владу". Є підозри, що невдовзі його можуть повернути в Донецьк у якості керівника одного з підрозділів збройних формувань бойовиків з перспективою "кар'єрного зростання".

Що ж стосується Луганська, то тут місце ватажка пророкують людині Олександра Єфремова – представнику ЛНР на мінських переговорах Владиславу Дейнего. Правда, поки йому віддали посаду "міністра закордонних справ" псевдореспубліки. До речі, цей факт цілком може свідчити про те, що його хочуть бачити повище.

Ще один варіант для ЛНР – так званий "прем'єр" Сергій Козлов, який є не тільки політичним опонентом Плотницького, але й представником антисурковського табору. А той факт, що він досі знаходиться при своїй посаді, говорить про те, що сили, які представляє Козлов, мають досить потужну підтримку в Росії.

Утім, судячи з усього, в "республіках" поки не очікують жодних перестановок. У всякому разі, до президентських виборів в Росії в 2018 році.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному