RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Очікується прорив: нові деталі переговорів щодо Донбасу та ватажків ДНР-ЛНР

Кремль погодив зі США кандидатури нових ватажків ЛДНР

Кремль погодив зі США кандидатури нових ватажків ЛДНР Фото: EPA/UPG

У медіапросторі активно множаться повідомлення про майбутнє зміщення ватажків так званих ДНР і ЛНР. "Посунути" Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького нібито мають колишні українські політики – Олександр Бобков і Василь Волга. Як кажуть джерела "Апострофа", питання перестановок в самопроголошених "республіках" вирішувалося не тільки в Кремлі. Нові кандидатури були заздалегідь озвучені російською стороною і, можливо, підтримані США. Також співрозмовники видання очікують прориву в перемовинах по Донбасу, але поки ніхто не може сказати, в чому саме він полягатиме.

Нові ватажки ЛДНР

Чутки про зміни у верхівці так званих "народних республік" з'являлися і раніше. Однак на цей раз були озвучені імена ймовірних кандидатів на зміну нинішнім ватажкам ЛНР і ДНР – це колишні нардепи Василь Волга (замість Ігоря Плотницького) і Олександр Бобков (замість Олександра Захарченка). Останній – екс-регіонал, також відомий як комунікатор між колишніми донецькими елітами, лідерами незаконних воєнізованих формувань ДНР і Кремлем. За даними ЗМІ, нещодавно для вирішення цього питання в Донецьк приїжджав помічник президента Росії Владислав Сурков, який порекомендував "готуватися до реінтеграції"

За інформацією джерела "Апострофа" в українській владі, знайомого з ситуацією, питання ймовірних перестановок в ЛДНР вирішувалося не тільки в Кремлі. На необхідності замінити Захарченка та Плотницького, з якими відмовляється вести переговори українське керівництво, наполягли в Сполучених Штатах, що зайняли більш активну роль у врегулюванні російсько-українського конфлікту. Як повідомляє джерело, нові кандидатури були заздалегідь оприлюднені російською стороною і підтримані американською.

"Ці товариші (Захарченко і Плотницький, – "Апостроф") вичерпали себе в плані завдань, що виконують. Вони сформували більш-менш керовану систему, вертикаль влади тощо. Вони не вступили в конфлікт зі своїми кураторами, тому питання про їх ліквідацію не стоїть. Але вони у всьому світі асоціюються з війною, вбивствами, насильством. Виключно з цих мотивів Кремль вирішив поміняти їх на ліберальних ватажків, що мають відношення до політики. І для цього на ці посади ставлять колишніх українських політиків, що може покращити ситуацію навколо цих керівників", - прокоментував "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

Втім, навряд чи Київ, який розглядає ДНР і ЛНР як терористичні організації, погодиться йти на прямий контакт з їх новими ватажками, нехай і тими, що вийшли з української політики.

Василій Волга і Олександр Бобков Фото: vvolga.at.ua / Facebook Олександр Бобков

"Я не думаю, що Петро Олексійович зважиться на прямі переговори, тому що суспільство цього не сприйме", - констатує Жданов.

У самій владі також відкидають ймовірність переговорів з маріонетками Кремля. Нардеп від фракції "Блок Петра Порошенка" Володимир Ар'єв зазначив, що "якщо замінити одну мавпу на іншу, то ніякої різниці не буде".

"Ніхто не буде з ними контактувати ні в якому разі, тільки з тими, хто стоїть за ними", - зазначив Ар'єв у коментарі "Апострофу".

За прогнозами Олега Жданова, корективи в керівництво ЛДНР Росія внесе вже до кінця цього року. Нардеп і координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук, один з перших, хто повідомив про майбутні зміни у верхівці самопроголошених "республік", в колонці для "Апострофа" називає орієнтовним терміном жовтень.

Не можна виключати, що інформація про зміну Захарченка та Плотницького – лише вкидання, причиною якого стала конкуренція між різними угрупованнями сепаратистів на Донбасі.

"Можливо, той самий Бобков вкидає таку інформацію. Так він пропонує свої посередницькі послуги, тому що може сприйматися не так агресивно Україною, як інші, і влаштує Росію. У нього є зв'язки, які можуть бути корисні", - поділився з "Апострофом" своєю думкою політолог Анатолій Октисюк.

Компроміс США і Росії

Після введення жорстких американських санкцій щодо Росії стало зрозуміло, що США хочуть активніше втрутитися у врегулювання конфлікту на Донбасі. Хоча перед обранням Дональда Трампа президентом багато хто твердив про його "велику угоду" з президентом РФ Володимиром Путіним, в якій Україна могла стати розмінною монетою, тепер про продаж інтересів Києва говорити вже не поспішають.

Чи зможуть Вашингтон і Москва прийти до рішення щодо Донбасу і чи буде воно прийнятним для України, передбачити нелегко. Але, за інформацією джерел "Апострофа" в українській владі, у найближчі місяці очікується істотний прорив з питання Донбасу. Хоча поки немає розуміння, який саме.

"Є впевненість, що Путін виступить з низкою ініціатив, спрямованих на вирішення "української кризи", і це може принести йому додаткові бали на президентських виборах в 2018 році", - говорить джерело.

Крім того, співрозмовник "Апострофа" зазначив, що між Владиславом Сурковим і спеціальним представником США з питань України Куртом Волкером встановилися непогані особисті стосунки. Це допомогло прискорити вирішення багатьох питань. Втім, ні той, ні інший не можуть нічого вирішувати самостійно.

"У них надто обмежені можливості й рівень компетенції. Максимум – вони можуть озвучити директиви, узгодити деталі та передати пропозиції сторін", - сказав співрозмовник.

За даними джерела "Апострофа", Москві хочуть запропонувати розмін – Росія відмовляється від інтересів у Центральній Азії і натомість отримує свободу дій на Донбасі. Але в той же час самі джерела не вірять в реалізацію такого плану, тому що це може призвести до конфлікту між РФ і Китаєм, який не захоче віддати США свій вплив у цьому регіоні.

"Як компромісний варіант Москва готова запропонувати Вашингтону комплекс дій із заспокоєння Північної Кореї. Цей комплекс може бути розглянутий вже найближчим часом – під час зустрічі російських і американських дипломатів в Гельсінкі", - повідомляють джерела.

Можливі залаштункові переговори щодо України між США і РФ українські експерти коментують з обережністю. Думки розділилися: одні вірять в такий діалог між Москвою і Вашингтоном, інші відкидають.

"Переговорів між Росією і США не може бути. Можу з упевненістю сказати, що зараз між ними загострилися відносини", - поділився Анатолій Октисюк.

Нардеп Ар'єв не заперечує можливих переговорів американців і росіян. Але він впевнений, що перші не збираються ігнорувати позицію Києва: "Я думаю, в них завжди є контакти з приводу Донбасу. Але також я впевнений, що Україна поставила себе таким чином, що без нас нічого вирішуватися не буде".

Військовий експерт Олег Жданов Україну називає "інструментом, за допомогою якого США хочуть поставити Росію на місце". Тому, вважає він, так просто "зливати" або розмінювати Україну ніхто не збирається.

Військовий експерт, координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець вважає, що в США досі не можуть визначитися, як їм спілкуватися з Росією.

"У команді Трампа впевнені, що з Росією можна співпрацювати. А Конгрес, Міністерство оборони і представник щодо України Волкер – прихильники жорсткої лінії стосовно Росії. Тому там поки боротьба думок. І Трамп змушений з цією думкою рахуватися", - сказав Машовець "Апострофу".

На думку аналітиків, всупереч всьому, реально гучних заяв і важливих кроків у вирішенні українського питання найближчим часом чекати не варто: конфлікт на Донбасі залишиться замороженим в нинішньому вигляді.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників