RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія може видати Україні організатора вбивства Вороненкова - Ілля Пономарьов

Ілля Пономарьов уточнив, що Тюрін є організатором вбивства

Ілля Пономарьов уточнив, що Тюрін є організатором вбивства Денис Вороненков Фото: УНІАН

Російський кримінальний авторитет Володимир Тюрін, якого в ГПУ назвали фактичним замовником вбивства екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, застреленого 23 березня в Києві, може сісти у в'язницю в Росії або бути екстрадований в Україну. Про це в бліц-інтерв'ю "Апострофу" заявив російський політик і друг загиблого ІЛЛЯ ПОНОМАРЬОВ.

- Сьогодні генпрокурор Юрій Луценко назвав кримінального авторитета Володимира Тюріна замовником вбивства Дениса Вороненкова. Чи дійсно Тюрін міг бути причетний до цього вбивства?

- Усі докази вказують на те, що він має пряме відношення до цієї справи. Єдине, що тут потрібно уточнити поняття "замовника". За російським законодавством, у нас може бути три рівні співучасті у вбивстві: виконавець, організатор і замовник. Замовник - це ініціатор всієї історії, а організатор - той, хто безпосередньо все звів докупи. Відповідно до російської термінології, Тюрін - організатор. Тому правильно його називати організатором, а замовником є хтось зі спецслужб, хто міг Тюріна про це дуже попросити.

- А особистого мотиву в Тюріна, як у колишнього чоловіка вдови Вороненкова Марії Максакової, не було? Про це ж говорив Луценко.

- Якби у нього була якась помста або ревнощі стосовно Дениса, то це мільйон разів можна було реалізувати ще на території Росії. Крім того, він прекрасно спілкувався і з Машею, і з Денисом, і діти між собою спілкувалися. Тому не дуже правдоподібно, що ось раптом після того, як Денис поїхав до України, йому прийшла в голову думка вбити чоловіка своєї колишньої дружини. Тим більше, що пройшло 8 років з тих пір, як вони розлучилися.

- Що взагалі собою представляє постать Володимира Тюріна? Наскільки він пов'язаний зі спецслужбами Росії?

- Тюрін - відомий злодій в законі. Він глава "Братського" ОЗУ і один із наймогутніших кримінальних авторитетів у Сибіру. Тобто доволі серйозна фігура в злодійському світі. Природно, що, будучи таким гравцем, він мав взаємовідносини зі спецслужбами. Крім того, у нас є пряма інформація, що він знайомий з паном Феоктістовим (Олег Феоктістов, генерал ФСБ, - "Апостроф") - людиною, що найбільше погрожувала Денису, була його ворогом і мала 100-відсотковий мотив для замаху. Тому ми думаємо, що саме такий ланцюжок повинен був спрацювати. Хоча це припущення, і для цього немає жорсткої, ґрунтовної інформації.

Російський кримінальний авторитет Володимир Тюрін Фото: primecrime.ru

- У ГПУ назвали імена, а що далі? Чи варто розраховувати на екстрадицію Росією Тюріна? Або це з області фантастики?

- Ні, ну чому ви так заздалегідь здаєтеся? Росія ж у цій справі наполягала на тому, що це кримінальна тема. Зараз прокуратура України говорить, що безпосередніми організаторами були конкретні кримінальні люди. А якщо в Росії говорили, що це кримінал, так давайте ж посадимо кримінал. Якщо РФ на це не піде, то це все одно, що розпишеться в причетності своїх спецслужб.

- Тобто можливість екстрадиції є?

- Як максимум екстрадиції, а як мінімум його посадки на території Росії. Але з огляду на те, що Тюрін, перш за все, громадянин Казахстану, то, я вважаю, можлива і екстрадиція, це не забороняється. Якби він був чисто російським громадянином, то одна справа. А оскільки російське громадянство було йому надано пізніше, відповідно, якщо вимагати його екстрадиції як казахського громадянина, то він цілком може бути переданий Україні та постане тут перед судом.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України