RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

У Росії залишився тільки один варіант щодо Криму

Слава Рабинович - про заяву президента Чехії відносно продажу Криму

Слава Рабинович - про заяву президента Чехії відносно продажу Криму Крим треба взяти і повернути назад - без будь-яких додаткових умов і обговорень Фото: EPA/UPG

Росії пізно "торгувати" Кримом, у Кремля залишається лише один варіант - повернути окупований півострів Україні. Про це "Апострофу" заявив російський блогер і фінансист Слава Рабинович, коментуючи заяву чеського президента Мілоша Земана про те, що втрата Україною Криму є "завершеною справою", а Києву треба заплатити компенсацію за анексію його території.

Мало хто, що, де і коли заявив. А давайте ви скажете Німеччини запропонувати Росії відмовитися від Калінінградської області, продати Калінінградську область і назвати її Східною Прусією. Давайте ми ще щось вигадаємо щодо Санкт-Петербурга і Ленінградської області і так далі.

Україна не пропонувала Російській Федерації продати Крим. РФ віроломно напала на Україну, незаконно, злочинно анексувала Крим і порушила з півдюжини міжнародних двосторонніх або багатосторонніх договорів, угод, які РФ підписала. В тому числі, в договорах стоїть підписи не лише [колишнього президента Росії Бориса] Єльцина, а й Володимира Путіна. Наприклад, такий договір, як про кордон між РФ і Україною, який Путін сам підписував, і він був ратифікований при путінському правлінні. Всі ці договори жодним чином не припинені. Вони діють, просто Росія грубо їх порушила. Відповідно, пізно торгувати Кримом.

Якби це питання піднялося до російської агресії, його можна було б обговорювати в якості курйозного теоретичного питання, що, можливо, спричинило б якусь дискусію - в політичних колах, у пресі, серед журналістів, громадських діячів, політиків, я впевнений, і серед фінансистів, тому що називалися б якісь цифри. Але це повинно було бути виключно до агресії. Таке теоретичне питання могло би бути із розряду курйозних обговорень. А зараз цей фарш не можна прокрутити назад. Злочин скоєний, територія вкрадена - нелегально, злочинно. Її треба взяти і повернути назад - без будь-яких додаткових умов і обговорень, тому що крадене необхідно повертати, а територіальна цілісність України повинна бути відновлена. На цьому ставиться жирна крапка.

Після цього починається новий параграф. Будь-які обговорення з приводу умов передачі території назад в Україну можуть проходити тільки в одній площині - вирішення гуманітарних проблем, пов'язаних зі зміною демографічного стану півострова, зміною складу жителів цього півострова, яка відбулася за останні три роки. І лише гуманітарні аспекти, такі як біженці, переміщені особи, возз'єднання сімей, можуть обговорюватися. Всі інші питання - не для обговорення, а тільки для Гаазького трибуналу.

А заява президента Чехії - абсурдна. Але у світі є багато людей, які роблять різні абсурдні заяви. Я думаю, що така заява не має ніякого значення.

Що стосується України, то в умовах політичних правил МЗС країни слід було б викликати посла Чехії та вручити йому ноту протесту.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному