RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін не піде з Донбасу, але американці готують Кремлю трагедію

Кремль всіляко намагається посварити Україну із західними союзниками

Кремль всіляко намагається посварити Україну із західними союзниками Фото: EPA/UPG

США готові вдарити новими санкціями по Росії у відповідь на втручання в американські вибори. Разом з тим, президент РФ Володимир Путін намагається посварити Україну із західними союзниками у зв'язку з подіями на Донбасі. А представник Держдепу США Курт Волкер в Києві має намір донести до української влади думку про необхідність ухвалення закону, що стосується деокупації ОРДЛО. Таку думку "Апострофу" висловив військовий експерт і блогер Олексій Арестович.

Ці санкції – чітка відповідь на втручання в американські вибори. Вони це анонсували, заявили і сказали, що росіяни будуть покарані. І це далеко не останні санкції. За результатами розслідування будуть й інші санкції.

Втручання у вибори в США трактується керівними документами Штатів і НАТО як вторгнення в кіберпростір, що прирівнюється до зони бойових дій. Це вважається збройною кіберагресією і трактується американцями, як напад Росії на США. Остаточного рішення поки не прийнято, щоб саме так кваліфікувати, але такі формулювання лунають, і вони призвели до цих санкцій.

Безумовно, ці санкції б'ють по російській оборонці, це показує, що Штати прийняли виклик росіян. На Заході ж правило яке – що все конкурентне, але конкуренція буває як чесною, так і нечесною. Штати з Росією, безумовно, конкурують, але чесно, дотримуючись певних правил. А коли з боку Росії брутально порушуються правила гри, це розв'язує Заходу руки на застосування агресивних методів. Тобто "не ми це почали". І американці тоді б'ють по оборонці у вигляді покарання за порушення правил гри, вирішуючи одночасно завдання конкуренції. А втручання у вибори – це дуже серйозне порушення. Це ж святе. Найкраща демократія в світі, це священна корова для них, а росіяни туди брутально лізуть.

Скажу по собі, я бачу по Facebook. Щоранку прокидаюся - і в мене мінус 50 підписників. Цукерберг чистить від ботів. І це бачу не тільки я. Цукерберг же зробив зізнання, мовляв, "вибачте, я не хотів, у мене купили політичну рекламу".

Як відреагує Росія на Донбасі? Думаю, що вона посилить агресію в якомусь сенсі. Росія грає складну гру – йде ж торгівля між Волкером і Сурковим – і ця гра передбачає різні методи, починаючи від послаблення під переговори, закінчуючи загостренням перед переговорами. Крім того, є внутрішня військова логіка, яка теж диктує певні дії. Але я не вірю в ці переговори з боку РФ, тому що не бачу жодного приводу їм відмовлятися від такого інструменту впливу на Україну, як Донбас. Ситуація на Донбасі в принципі робить їх переговороздатними, оскільки, якби вони не створювали конфлікти, з ними б ніхто не розмовляв. Чого з ними розмовляти – тут і так все зрозуміло. І тут змушені торгуватися. Тому вони затягують час, щоб посварити європейських, американських союзників і Київ, кидаючи кістку в переговорний процес.

Ось німці хочуть Путіну ледве не Нобелівську премію давати за факт згоди на переговори і миротворців, а французи трохи стриманіші, американці – тим більше. І ми починаємо сваритися між собою – Київ, Берлін, Париж, Вашингтон. Це Путіну і треба, тому що його кінцева мета – розбити коаліцію і працювати з кожним окремо, тому що Росія сильніша за кожного, крім США. І виходить, що для Путіна це ідеальна ситуація, на яку він працює. А питання переговорів, питання санкцій дуже болюче не тільки для Росії, але й для Європи. Тому, ведучи ці переговори, Путін сподівається уникнути частини санкцій або, принаймні, посварити нас. Але, переграючи, він потрапляє в ситуацію, коли на нього накладають додаткові санкції.

І головна трагедія для Росії - що американці повинні оприлюднити до кінця лютого-початку березня конкретні схеми Путіна. Це буде трагедія для Кремля, тому що коли фільм про Дімона (зроблений Олексієм Навальним фільм про корупцію прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва, - "Апостроф") підняв протести у 80-ти містах, то, коли покажуть всі ці схеми, як обкрадають російський народ, то там може бути дуже серйозно. І це якраз за три тижні до виборів в РФ. Ось чого вони бояться. Тому можуть бути зрушення в цьому відношенні.

Але треба розуміти, з ким ми маємо справу. Якщо люди з КДБ, які сидять з арсеналом ядерної зброї і величезною кількістю грошей за спиною, змогли втрутитися в американські вибори, то зможуть робити й інші капості. Вони в будь-якому разі не миротворці. Тобто вони можуть відтягувати час, але силове вирішення проблем – для них це природно, немов дихати, інших методів вони не сприймають. Тому на Донбасі може бути якесь ситуативне пом'якшення війни, але, в принципі, від інструменту як такого вони не відмовляться, миротворців не дозволять ввести найближчим часом і будуть качати ситуацію військовим, інформаційним або іншим способом.

Чи вплине приїзд Волкера на ситуацію? Підозрюю, що він буде збирати фракції або передавати людям, які впливають на голосування в парламенті, що треба ухвалювати закон про деокупацію (він же про реінтеграцію), що Рада повинна його проголосувати і пояснить, що роблять американці. А вони роблять все дуже чітко – хочуть ввести миротворців, щоб сильніше втягнути сюди Європу, а також створити ситуацію, коли Росія не може використовувати цей інструмент.

Ще в 2016 році американці вирішили для себе чітко, що якщо українські солдати не зупинять російських, то доведеться американським зупиняти їх в Польщі і Балтиці. А навіщо, якщо українці добре воюють? А момент який – тоді доведеться зупиняти спільно українських і російських солдатів, тому що страх Заходу - в тому, що Росія переграє їх, і тоді мільйон російських силовиків об'єднається з 400 тисячами українських силовиків, і до Ла-Маншу їх точно ніхто не зупинить. Це як страшний сон, якого вони бояться. А, з іншого боку, вони до сих пір не виключають такий варіант, тому особливо сильно нам не допомагають. Щоб через п'ять років Javelin, які вони нам поставлять, не полетіли в їхній бік. Тому треба прочищати мізки українській еліті, роблячи неможливим повернення нас під Росію. А для цього Волкер і старається. І частиною цього процесу є завдання ввести миротворців на Донбас і зробити так, що Росія не зможе використовувати цей інструмент в Україні. А зараз Росія постійно намагається дестабілізувати ситуацію, нагнітати, розпалювати ненависть до нашої влади.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві