RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Втратити розум: Україна піде захоплювати Придністров'я за однієї умови

Придністров'я абсолютно не потрібне Україні

Придністров'я абсолютно не потрібне Україні Фото: EPA/UPG

Входження Придністров'я, молдовського "аналога" так званих ДНР-ЛНР, до складу України абсолютно не потрібне ні Тирасполю, ні Києву, ні Кишиневу. Україна стала би захоплювати нікому не потрібну невизнану "республіку" лише за однієї умови - якби втратила би глузд. Таку думку висловив "Апострофу" російський публіцист і журналіст Леонід Радзіховський, коментуючи заяву президента Молдови Ігоря Додона про те, що Придністров'я може увійти до складу України.

Слова Ігоря Додона справляють враження якоїсь маячні. Я вперше чую про главу держави, який говорить про те, що буде, якщо його держава перестане існувати. Це щонайменше дивно. Незрозуміло, чим ця заява мотивована. Ще менш зрозуміло, чому його хвилює, що буде з Придністров'ям, якщо його держава перестане існувати. Нарешті, зовсім вже дивно, що він вирішує за Україну, приєднає вона до себе Придністров'я чи ні. Всі тези цієї людини справляють враження маячні. Ніякого раціонального сенсу в цих словах я не бачу. Якщо він таким чином хотів підлизатися до Росії, то це теж вкрай нерозумно.

Наскільки я розумію, основна розвага Додона - це собачитися з парламентом Молдови. Він хоче загнати в кут своїх парламентаріїв і отримати якусь перевагу. Зокрема, він показує, що у нього є вирішення проблеми Придністров'я, яке полягає у федералізації Молдови. Але це, знову ж таки, наскільки я розумію, марна балаканина, оскільки від нього це не залежить, а парламент на це ніколи не піде. Це по-перше.

По-друге, сама ця [Придністровська молдовська] "республіка", як мені здається, найменше хоче повернутися в Молдову в будь-якій якості: буде вона частиною федерації чи ні. Їм і так добре. Навіщо їм Молдова? Тому ці його пропозиції чисто демагогічні, оскільки ні Кишинів, ні Тирасполь йому не підкоряються.

З приводу України це могло бути лише теоретичне припущення, оскільки є спільний кордон. Але практично входження Придністров'я до складу України абсолютно не потрібно ні Тирасполю, ні Києву, ні Кишиневу. А продати це так, що ось я, Додон, захищаю Тирасполь від поглинання Україною - ну, це дитячий садок якийсь, небезпеки такої немає.

Що стосується того, що цікавить Росію... Думаю, Росію цікавить одне - щоб менше говорили про Придністров'я, бо Росії це сьогодні ні з якого боку не цікаво і не важливо. Зараз я не можу уявити собі умови, за яких Росія знову активно займеться питанням Придністров'я. Для цього, в Росії, по-перше, повинні з'явитися зайві гроші, яких, м'яко кажучи, немає. Як правильно сказав Додон, зараз навіть газ Придністров'ю Росія безкоштовно не постачає.

Росії явно не до них. Але якби Україна втратила б глузд і стала реально захоплювати нікому не потрібне Придністров'я, тоді Москва б, напевно, втрутилася. Або якби Кишинів раптом сказився б і став посилати війська в Придністров'я... Іншими словами, щоб Москва знову зацікавилася Придністров'ям, його треба рятувати від когось. Але рятувати його абсолютно нема від кого, крім самих керівників Придністров'я, від яких рятувати його неможливо.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному