RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перший попросив: навіщо Порошенко прибирає Жебрівського з Донецької області

Причина відставки Жебрівського – вибори, що наближаються

Причина відставки Жебрівського – вибори, що наближаються Павло Жебрівський Фото: УНІАН

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський повідомив про те, що йде з посади. Заяву про відставку він подав ще 9 червня президенту Петру Порошенку, і глава держави її вже прийняв. Чим викликана така відставка і хто може стати наступником Жебрівського, з'ясовував "Апостроф".

"В суботу зустрівся з президентом України Петром Порошенком і попросив його про мою відставку. Він мою заяву прийняв, і в середу її має розглянути Кабмін", - такою новиною поділився зі своїми фоловерами у Facebook ще чинний глава Донецької ВЦА Павло Жебрівський.

Колишній нардеп (2002-2005) і екс-губернатор Житомирської області (2005) Павло Жебрівський на виборах у Верховну Раду в 2014 році балотувався за 63 округом в Житомирській області, де посів друге місце. З січня по червень 2015 року він працював у структурі Генеральної прокуратури на посаді начальника управління з розслідування корупційних злочинів, вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище. Головою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації він був призначений рівно три роки тому – 11 червня 2015 року.

Відставка Жебрівського, як розповіли "Апострофу" в Адміністрації президента, була узгоджена ще давно.

"Жебрівський пішов за бажанням Порошенка, скажімо так, Перший його попросив. І це було вирішено ще два місяці тому", - повідомили в АП. За даними джерела, наступником Жебрівського стане нинішній заступник міністра у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

Юрій Гримчак Фото: УНІАН

Про те, що Жебрівський не міг сам вирішити покинути свій пост, говорять і опитані експерти. "Дуже складно згадати губернатора чи міністра, який йшов у відставку з власної волі в Україні. Зазвичай їх доводиться виштовхувати і видряпувати з крісел, просто прийнято надавати цьому гарний вигляд, мовляв, сам написав заяву про відставку", - пояснив у коментарі "Апострофу" політолог Кирило Сазонов.

На думку експерта, у владі просто втомилися від поведінки чиновника. "Жебрівський – це була найкраща антиреклама України на Донбасі. Ті ж люди залишилися на місцях, ті ж люди контролювали перевезення, ті ж люди на схемах, ті ж регіонали в місцевих радах, сепаратисти залишаються на місцях. Не змінилося нічого. Жебрівський був великим розчаруванням. Від нього втомилися. З місцевими патріотами у нього були важкі стосунки. А оскільки ці люди будуть голосувати на виборах за рік, довелося задуматися про заміну, адже Жебрівського ототожнювали з президентом", - продовжив експерт.

У владі ж перестановки в Донецькій ВЦА пояснюють по-іншому. "Змінюється ситуація на Донбасі, ситуація, коли треба було ухвалювати гострі рішення, відійшла на другий план, тепер, як я чув від людей тут, потрібен не кризовий менеджмент, а потрібна серйозна і глибока аналітична планова робота. І останнім часом Жебрівському треба було діяти не як кризовому менеджеру, а як менеджеру в стабільних умовах", - висловив "Апострофу" думку нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Олександр Бригинець.

Павло Жебрівський Фото: з відкритих джерел

Однак ситуація може виявитися набагато більш прозаїчною, адже припустити, що в президента дійсно перейнялися почуттями патріотів, які живуть на Донбасі, складно. І, швидше за все, причина такої заміни зовсім інша – наближаються парламентські та президентські вибори.

"Жебрівський, очевидно, відправиться на рідну Житомирщину, де у нього кращі позиції і де, мабуть, зможе забезпечити кращий результат, а в Донецьку область призначають Гримчака, який є місцевим, донецьким і, відповідно, зможе краще відповідати на виклики, що стосуються місцевої специфіки. Тому очевидно, що це пов'язане з виборами в першу чергу", - вважає політичний експерт Петро Олещук.

Політолог не виключає, що такі ротації відбуватимуться і в майбутньому. "Усі подальші призначення будуть пов'язані з виборами. Голови місцевих адміністрацій будуть розглядатися одночасно як керівники штабів президента на виборах і досвідчені штабісти. Це рідкісний ресурс. І Гримчак, і Жебрівський – цінні штабісти, тому їх будуть використовувати і надалі", - підсумував експерт.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному