RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шантаж і підкилимні ігри: хто візьме під контроль центральний регіон України

Боротьба за крісло глави Черкаської області розгорнулася навіть серед соратників Петра Порошенка

Боротьба за крісло глави Черкаської області розгорнулася навіть серед соратників Петра Порошенка Фото: © 2018 RFE/RL

Зміцнюватися на місцях перед президентськими виборами - головне завдання Адміністрації президента. Нещодавні кадрові рокіровки з губернаторами в чотирьох областях - яскраве тому підтвердження. Але, як вдалося дізнатися "Апострофу" із джерел у владних кабінетах, деякі перестановки стали результатом шантажу з боку соратників глави держави. Зокрема, один із представників команди Петра Порошенка раптом захотів відкупного в обмін на лояльність у вигляді цілого регіону. Йдеться про Черкаську область. "Апостроф" розібрався в історії докладніше.

У середу, 24 жовтня, Кабінет міністрів України погодив звільнення чотирьох голів обласних державних адміністрацій. Змістити вирішили глав Луганської, Чернівецької, Черкаської та Київської ОДА. Як стверджують співрозмовники "Апострофа", рішення стосовно деяких областей було прийнято давно, але в Адміністрації президента вирішили не поспішати і влаштувати звільнення глав областей "пакетом". Спочатку планувалося, що укази про звільнення і призначення нових голів ОДА мали вийти 30 жовтня, у вівторок. Однак, як повідомляють "Апострофу" обізнані співрозмовники, пізніше президент Петро Порошенко вирішив відвідати "вакантні" області і представити глав адміністрацій особисто.

Поки глава держави обмежився представленням нового голови Київської ОДА Олександра Терещука, який за часів президентства Віктора Януковича очолював УМВС у Волинській області, а пізніше став керівником столичного главку. Генерал міліції, якого оминули люстрації завдяки особистому указу Порошенко, за задумом Банкової, повинен посилити вплив президента в пристоличному регіоні напередодні виборів, оскільки звик діяти жорстко і безапеляційно. Уже найближчим часом варто очікувати від президентської вертикалі спроби вибити з Київської облради "Батьківщину", чий представник - Анна Старикова - є там головою.

Утім, зараз мова піде не про Київщину, а про досить непросту ситуацію для АП, що склалася в Черкаській області. Цей регіон, схоже, став розмінною монетою у відносинах між президентом і його радником, найбільшим бізнесменом-аграрієм, власником групи компаній "Миронівський хлібопродукт" Юрієм Косюком. Як раніше писав "Апостроф", колишнього голову Черкаської ОДА Юрія Ткаченка давно пов'язували з нинішнім першим заступником голови Адміністрації президента Віталієм Ковальчуком, який лобіював його призначення на посаду голови Черкаської ОДА ще чотири роки тому. Однак позиції Ковальчука в цьому регіоні сильно похитнуться, оскільки на місце його протеже Кабінет міністрів рекомендував призначити Олександра Вельбивця - нинішнього главу Черкаської облради. Якого пов'язують саме з Юрієм Косюком.

Як розповіли "Апострофу" джерела у виконавчій владі, призначення, що готується, - результат хитрих підкилимних ігор з боку Юрія Косюка, людини, яка завжди вважалася близьким соратником президента, і в 2014 році навіть деякий час був першим заступником глави АП. "Тепер у регіоні все радикально змінилося. Раніше в ОДА була людина Ковальчука, який возив Ковальчуку валізки. Але через амбіції Косюка Ковальчуку довелося посунутися. Порошенко звернувся до Косюка: мовляв, чи збираєшся ти мене підтримувати на виборах. На що той відповів, що підтримувати Порошенко не збирається, оскільки є певні "косяки", але те, що я не буду підтримувати когось іншого, теж чогось варте. Цією ціною і виявилася Черкаська область", - говорить співрозмовник "Апострофа".

Петро Порошенко та Юрій Косюк Фото: УНІАН

Втім, одразу кілька джерел підтвердили "Апострофу", що прізвище нового керівника Черкаської області фактично не матиме значення. Справа в тому, що першу скрипку в регіоні буде грати народний депутат-мажоритарник, колишній член фракції "Блок Петра Порошенка" Владислав Голуб, що входить в орбіту Юрія Косюка.

"Це тепер не президентська вертикаль, в області з'явився господар. Тепер впливовішим за будь-якого губернатора в області буде народний депутат Владислав Голуб - чистої води креатура Косюка", - розповідає співрозмовник.

На місцевому рівні також визнають: нинішнє призначення перетворить Черкащину на вотчину Косюка. "Вплив Косюка в регіоні - величезний, він, наприклад, взяв під ковпак місцевих радикалів. Що стосується Вельбівца, то він не є впливовою людиною і не є самостійним політиком. Але сьогодні в Черкаській області інших й немає. А він виконавча людина - і для Косюка це те, що потрібно. Із приводу впливу Косюка на Голуба, то думаю, що Голуб може бути в орбіті Косюка, але мені здається, там є більш сильний вплив - Голуб є зятем Сергія Соболєва (заступник голови фракції "Батьківщина" - "Апостроф"), і він на нього впливає", - говорить "Апострофу" депутат обласної ради Микола Булатецький.

"Апостроф" також звернувся за коментарями до Владислава Голуба. Нардеп визнав, що спілкується з усіма представниками бізнесу в регіоні, але будь-яку більш тісну співпрацю з Косюком спростував.

"Я знаю більшість бізнесу, представленого в окрузі, тому для забезпечення діяльності округу я спілкуюся з усіма представниками бізнесу. Наприклад, це також "Нібулон", - сказав нашому виданню Голуб.

Також Голуб усіляко заперечує вплив на можливе призначення нового глави області: "Голів місцевих і обласних державних адміністрацій призначає президент і звільняє президент за поданням Кабінету міністрів. Тому, коли я чую такі речі, я сприймаю це на рівні чуток або, можливо, люди, які говорять таке, просто не здраво реагують на функціонування державного апарату. Я думаю, що президент сам вибудовує свою вертикаль таким способом, як він бачить, де потрібне посилення або заміна".

За словами Голуба, на розвиток бізнесу Косюка, що функціонує в декількох регіонах України, ніяк би не вплинуло можливе призначення своєї людини в облдержадміністрацію.

Владислав Голуб Фото: Сергій Черкасов

Однак джерела "Апострофа" запевняють, що така рокіровка потрібна Косюку, щоб зміцнитися в одному конкретному регіоні, розвиваючи там свій бізнес і зміцнюючи свій політичний вплив. Для цього потрібен лояльний і підконтрольний керівник обласної адміністрації, якого пізніше можна буде використовувати на виборах.

"На виборах президенту як вигравати? Ніяких масштабних фальсифікацій не буде. Залишається ставка на місцевих феодалів, Косюк у цілому все ж зацікавлений, щоб Порошенко став президентом на наступні п'ять років, оскільки це дозволить розвивати його бізнес", - коментує "Апострофу" один із народних депутатів не під запис.

Наше видання звернулося до Адміністрації президента за коментарями. Зокрема, про точну дату поїздки Петра Порошенка в Черкаси. Однак там не захотіли відповідати. Як не захотіли вони відповісти на інформацію про складнощі у взаєминах між Порошенком і Косюком.

Адже ця історія - вельми симтоматична: найближчі соратники Порошенко дозволяють собі шантаж напередодні президентських виборів, торгуючись за владу вже зараз. А це може означати лише одне: в оточенні чинного президента не дуже впевнені у його другому терміні...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України