RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Главы проблемных областей на выход: как на Банковой усиливаются под президентские выборы

Кадрові перестановки в регіонах свідчать про активну підготовку Порошенка до виборів

Кадрові перестановки в регіонах свідчать про активну підготовку Порошенка до виборів Фото: прес-служба президента

Після тривалих переговорів і торгів влада все-таки зважилася піти на кардинальні кадрові зміни в регіонах, звільнивши чотирьох глав обласних держадміністрацій. Ці рішення вписуються в канву активної підготовки Петра Порошенка до президентських виборів. У чому завинили звільнені керівники областей, і хто їх замінить, дізнавався "Апостроф".

Чутки про підготовку до пертурбацій на місцях циркулювали в кулуарах Верховної Ради досить давно. В середу, 24 жовтня, Кабінет міністрів України погодив звільнення чотирьох голів обласних державних адміністрацій. Під кадровий "ніж" пустили голів Луганської, Чернівецької, Черкаської та Київської обласних адміністрацій.

На думку експертів, дане рішення безпосередньо пов'язане з підготовкою адміністрації Порошенка до президентських виборів. Як сказав "Апострофу" політичний аналітик Петро Олещук, у деяких регіонах у чинного глави держави спостерігалася необхідність провести заміни керівництва. "Стоїть завдання по запуску роботи обласних штабів. І логічно, якщо їх будуть контролювати і за них відповідатимуть саме глави обласних адміністрацій. Тому президенту потрібні надійні і перевірені люди на цих постах", - зазначив він.

Показово, що з чотирьох звільнених глав областей заміну знайшли лише двом - керівникам Київської та Черкаської області, що вчергове засвідчило головну проблему Банкової - коротку лаву запасних. До того ж так і не вирішилося кадрове питання в Чернігівській області, де главу ОДА Валерія Кулича зняли з посади ще в кінці липня, але на його місце нікого не призначили.

Луганська область

Інформація про можливу відставку голови Луганської обласної державної адміністрації Юрія Гарбуза почала просочуватися в ЗМІ ще від початку літа, коли з сусідньої Донецької області був звільнений глава ОДА Павло Жебрівський. Сам Гарбуз в інтерв'ю "Апострофу" тоді коментував ці чутки наступним чином: "Якщо президент прийме таке рішення, я його прийму з повагою. Він розуміє, яким шляхом йти країні. І якщо він вважатиме, що я відпрацював свій ресурс, і зніме мене, я це нормально сприйму. Але поки я йти не збираюся". Проте, звільнення все-таки відбулося.

Фото: колаж Апостроф

Сам Гарбуз відмовився розповісти "Апострофу" про причини такого рішення з боку Києва. Проте наші джерела повідомили про його серйозний конфлікт із місцевим нардепом-мажоритарником Сергієм Шаховим. Тут звертає на себе увагу той факт, що в Кабінеті міністрів так і не назвали прізвище його наступника. Таким чином виконувати обов'язки глави Луганщини буде перший заступник Гарбуза Сергій Філь, якого пов'язують з главою фракції БПП у Верховній Раді Артуром Герасимовим, у якого він до цього працював помічником-консультантом. Також у ЗМІ Філя називають наближеним до згаданого вище Шахова. Утім, схоже, впливу його покровителів поки не вистачило на те, щоб вибити для свого протеже крісло голови ОДА без приставки "в.о." Очевидно, все буде залежати від того, яку активність Філь продемонструє в штабній роботі з прицілом на президентську кампанію.

Чернівецька область

Детективна історія сталася на Буковині, де звільнили голову ОДА Олександра Фіщука. Він очолював Чернівецьку область з лютого 2015 року, ставши губернатором по неформальній квоті "Народного фронту". Фіщука пов'язували з головою фракції НФ у Верховній Раді Максимом Бурбаком. Однак ще в минулому році між ними пробігла чорна кішка, після чого політики почали обмінюватися гострими репліками в ЗМІ.

Фото: колаж Апостроф

Як стало відомо "Апострофу", найбільші шанси стати новим головою Чернівецької області є у місцевого нардепа від БПП, мажоритарника Івана Рибака. Колишнього начальника Державної екологічної інспекції в Чернівецькій області Рибака тривалий час пов'язували з нардепом від "Опозиційного блоку", екс-"регіоналом" Михайлом Папієвим. "Але в БПП він потрапив завдяки знайомству з нинішнім міністром інформполітики Юрієм Стецем. Той допоміг йому закріпитися в партії", - розповів інформований співрозмовник, знайомий із ситуацією навколо крісла голови Чернівецької ОДА. Утім, Рибак - не єдина кандидатура на пост керівника області. Також джерела "Апострофа" говорять про те, що в крісло глави Буковини в Києві розглядають керівника місцевого осередку "Солідарність-БПП" Володимира Куліша, а також нинішнього першого заступника голови ОДА Михайла Павлюка.

Черкаська область

Цікаве кадрове рішення відбулося в Черкаській області. Звільнення Юрія Ткаченка здивувало, оскільки він - один із небагатьох голів ОДА в Україні, які перебувають на своєму посту з березня 2014 року. Відразу після Майдану цей регіон відійшов УДАРу. У результаті Ткаченка, за інформацією "Апострофа", пролобіював тодішній соратник мера Києва Віталія Кличка - Віталій Ковальчук, який пізніше пішов від нього в команду президента і зайняв там посаду першого заступника глави Адміністрації президента. При цьому він зумів зберегти за собою Черкаську область. За інформацією ЗМІ, Ковальчук очолив виборчий штаб Порошенка на майбутніх президентських виборах. Однак рішення про звільнення Ткаченка - сильний удар по його позиціях.

Фото: колаж Апостроф

Хто ж "посунув" Ковальчука? Кабмін рекомендував президенту призначити на пост керівника ОДА главу Черкаської облради Олександра Вельбівца, якого, за інформацією "Апострофа", просувала бізнес-група "Миронівський МХП" радника президента Юрія Косюка.

Київська область

Про можливу відставку глави Київської ОДА Олександра Горгана говорили давно. Проте, як розповіли "Апострофу" джерела у Верховній Раді, цей процес всіляко гальмував глава депутатської групи "Воля народу" Ярослав Москаленко - колишній "регіонал" і мажоритарник із Вишгорода. Фактично він протягом останніх двох років є сірим кардиналом у столичному регіоні. Проте призначення Ігоря Кононенка главою Київського обласного осередку "Солідарність-БПП", а його першим заступником - колишнього генпрокурора Віталія Ярему - кардинально змінило політичну ситуацію в області.

Фото: колаж Апостроф

У результаті Горган все-таки був звільнений. Правда, на вельми почесних умовах. Як повідомив він «Апострофу», вже найближчим часом він стане радником Петра Порошенка і збирається допомагати йому займатися виборчою кампанією чинного президента. "У найближчому оточенні глави держави я буду займатися виборчою кампанією президента і маю намір балотуватися до ВРУ на парламентських виборах 2019 року за мажоритарним округом в Київській області", - сказав він. За інформацією нашого видання, Горгану дістався округ №93 з центром у Миронівці, який став вакантним після втечі з України нардепа Олександра Онищенка.

Рішення про призначення на це місце нинішнього першого заступника Одеської ОДА Олександра Терещука не стало несподіванкою. За інформацією "Апострофа", переговори на Банковій про його призначення пройшли ще місяць тому. Варто зазначити, що Терещук - генерал міліції, і після Революції гідності очолив Головне управління МВС в Києві, хоча за часів Януковича керував аналогічним управлінням Волинської області і повинен був потрапити під дію закону "Про очищення влади". Однак президент своїм указом скасував люстрацію щодо нього.

Як розповіли "Апострофу" поінформовані джерела, Терещука називають близькою людиною до Яреми. Втім, сам екс-генпрокурор цю інформацію спростовує. "Так, ми працювали разом із Олександром Дмитровичем (в ГУ МВС Києва, - "Апостроф"). Він колись був моїм підлеглим. Але це жодною мірою не означає, що хтось на когось впливає", - сказав у коментарі "Апострофу" Віталій Ярема.

Очевидно, що завданням Терещука стане "примушення до миру" місцевої "Батьківщини", чиї позиції в Київській області - надзвичайно сильні. Зокрема, головою облради є Анна Старикова - соратниця Юлії Тимошенко, а на рівні районів президентська вертикаль фактично відсутня.

Чи допоможуть нові глави ОДА, заряджені на результат, перемогти Порошенку на виборах? На думку Петра Олещука, це малоймовірно. "Повністю адміністративний ресурс не завжди все може вирішити. Він може бути певним доповненням і зіграти свою роль, коли мова йде про лічені відсотки. Тому сам по собі цей ресурс не зможе забезпечити Порошенку потрібні результати виборів", - зазначив він.

Погіршує ситуацію і той факт, що у низці регіонів країни у Порошенка досі спостерігаються кадрові "пробої". Із огляду на той факт, що до виборів залишилися лічені місяці, на Банковій ризикують провалити кампанію на місцях...

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України