RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Об'єднувач церков: як Турчинов готує фундамент для нової партії

На політичному небосхилі може з'явитися новий проект на чолі з Олександром Турчиновим

На політичному небосхилі може з'явитися новий проект на чолі з Олександром Турчиновим Фото: УНІАН

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов став координатором об'єднання протестантів "Всеукраїнський Собор", яке 22 січня зареєструвало Міністерство юстиції України. Тепер Турчинов планує акумулювати сили до парламентських виборів, використовуючи ресурс об'єднання для підготовки до створення нової партії. Коли буде повноцінно запущено даний політпроект, читайте в матеріалі "Апострофа".

Про створення широкого об'єднання протестантів під чуйним керівництвом секретаря РНБО Олександра Турчинова публічно заговорили ще у вересні, під час святкування Дня подяки, яке на Хрещатику організували християнські церкви і організації. Тоді ж в Адміністрації президента в кабінеті у Турчинова пройшли перші організаційні зустрічі. І ось через кілька місяців в Мін'юсті реєструється повноцінний громадський союз "Всеукраїнський собор" на чолі з секретарем РНБО.

До складу духовного ради "Собору" увійшли голова ради євангельських протестантських церков України, старший єпископ Української церкви християн віри євангельської Михайло Паночко, який, до слова, нещодавно відзначився на з'їзді партії "Батьківщина", голова Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів Валерій Антонюк, старший єпископ Союзу вільних церков християн євангельської віри України Василь Райчинець, голова Духовного управління євангельських християн Української християнської церкви "Нове Покоління "Андрій Тищенко, єпископ Собору незалежних євангельських церков України Анатолій Калюжний. Заступниками Турчинова в союзі стали його давній соратник і народний депутат від фракції "Народний фронт" Павло Унгурян, екс-народний депутат і колишній голова "Укравтодору" Петро Кравчук і журналіст і політичний експерт Руслан Кухарчук.

"Це гарний символічний початок діяльності нашого "Собору", метою якого є також об'єднання. Об'єднання релігійних, громадських організацій та усіх небайдужих громадян навколо ідеї християнського розвитку України", - заявив Турчинов після реєстрації.

Однак за інформацією "Апострофа", таке об'єднання робиться не тільки з метою об'єднання християнських конфесій, оскільки до співпраці планують залучити і католиків, і православних, а й з метою в майбутньому заснувати свою політичну силу, засновану, як стверджують соратники Турчинова, "на християнських цінностях ".

Павло Унгурян, Валерій Антонюк та Олександр ТурчиновПавло Унгурян, Валерій Антонюк та Олександр ТурчиновФото: УНІАН

Як раніше вже писало наше видання, починаючи з вересня в офісі Турчинова в Адміністрації президента систематично проходили зустрічі з планування подібного руху, в яких брали участь, зокрема, вже згаданий Павло Унгурян, а також екс-нардеп, наближений до Турчинова Олександр Дубовой. Він, як раніше писав "Апостроф", був відповідальний за налагодження зв'язків з Юлією Тимошенко, з якою у Турчинова зараз більш ніж прохолодні відносини. Однак нічим конкретним процес переговорів так і не завершився.

Рішення про реєстрацію такого об'єднання хотіли прийняти ще у вересні, але як розповідають джерела "Апострофа", процес застопорився, оскільки багатьох священнослужителів, залучених до процесу, збентежило політичне підґрунтя в формуванні нового руху. Тому остаточне рішення про реєстрацію було прийнято тільки минулого четверга – 17 січня. Про конкретні кроки, стверджують джерела, говорити поки що і рано, і це буде вирішуватися на подальших зустрічах координаційної ради, зокрема, одна з таких зустрічей відбулася в Адміністрації президента 24 січня.

Турчинов і Унгурян також шукають підтримки на Заході, зокрема, вони спілкуються з американськими конгресменами і політиками. Обидва політика цього року збираються відвідати традиційний молитовний сніданок у Вашингтоні за участю президента США, на який завжди відправляється досить масштабна українська делегація.

Наміри Турчинова зрозумілі: електоральний потенціал і християн-баптистів, і "п'ятидесятників", і "харизматів" в Україні досить великий. Про те, щоб створити прохристиянську партію трохи раніше говорила і народний депутат від БПП, кума президента Петра Порошенка Оксана Білозір, яка приходила з такою ідеєю до кількох християнських лідерів, зокрема до єпископа об'єднання євангельських церков Валерія Решетинського.

Турчинов останнім часом публічно неодноразово виступає на підтримку традиційних сімейних цінностей, що, природно, знаходить відгук серед цієї групи українського населення. Як розповіли "Апострофу" не під запис депутати з фракції НФ, знайомі з процесом, Турчинов робить приціл на наступні парламентські вибори.

Олександр Турчинов на Молитовному сніданкуОлександр Турчинов на Молитовному сніданкуФото: baznica.info

"Він розуміє, що на вибори президента йому потрібно бути з Порошенком. І він точно буде підтримувати його. А ось на вибори парламенту можна спробувати сколотити християнсько-консервативну партію, що захищає сімейні цінності, наприклад", - говорить "Апострофу" співрозмовник.

При цьому не під запис, співрозмовники, залучені в процес, не приховують, що нинішнє об'єднання має політичні плани.

"Наявність в заступниках Турчинова Павла Унгуряна говорить саме за себе. Вони спробують трансформувати це в партію вже до осені", - коментує співрозмовник. Правда, назву, кажуть співрозмовники, швидше за все поміняють, але остаточно всі крапки над "і" будуть розставлені вже після президентських виборів.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли