RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не кривавий, але пастор: як Турчинов будує собі нову партію

Турчинов готує свою партію, яку він хоче побудувати на базі об'єднання протестантських церков

Турчинов готує свою партію, яку він хоче побудувати на базі об'єднання протестантських церков Фото: УНІАН

Персона секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова залишається однією з найбільш закритих в українському політикумі. Про політичні плани політика не знають навіть більшість його однопартійців з "Народного фронту". Однак "Апострофу" вдалося дізнатися про те, що Турчинов вже кілька місяців активно веде підготовчу роботу по створенню своєї політичної сили. Куди можуть увійти не лише його найближчі соратники, але і люди з не чужого йому середовища – церковного. Подробиці – в матеріалі "Апострофа".

Протягом своєї тривалої політичної кар'єри Олександр Турчинов встиг побувати практично на всіх топ-посадах в країні: в Кабміні він був першим віце-прем'єром, в парламенті попрацював спікером, а також протягом трьох з половиною місяців тимчасово виконував обов'язки президента України після втечі Віктора Януковича з країни. Також з кінця 90-х років він був найближчим соратником глави ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Однак в 2014 році покинув ряди політсили і разом з нинішнім міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим і екс-прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком очолив партію "Народний фронт". Пізніше президент Петро Порошенко призначив Турчинова секретарем РНБО, ввівши його в найближче коло прийняття рішень – так звану Стратегічну раду.

З кінця зими в політикумі курсувала інформація про те, що Турчинов може очолити виборчий штаб Порошенка. Однак в результаті на Банковій вирішили обійтися без його послуг. Сам Турчинов тоді написав у Twitter наступне: "всіх зацікавлених інформую – я не займаюся політичною діяльністю, не беру участі у виборчих кампаніях, не очолюю політичних штабів, "не вирушав" і нікуди "не причалював".

Утім, за інформацією "Апострофа", політичні амбіції у Турчинова нікуди не зникли. Більш того, як повідомили джерела в його оточенні, у секретаря РНБО є наміри створити політичну силу спільно з лідерами деяких християнських конфесій не чужих йому євангельських християн.

Турчинов не дарма має прізвисько "кривавий пастор" і ніколи не приховував, що є прихожанином баптистської церкви "Слово життя", читає там проповіді, а також жертвує гроші на храм "Миру, любові і єдності християн" на схилах Дніпра в Києві. Який, до речі, став причиною розбрату в таборі євангельських християн-баптистів, про що писали багато в українських ЗМІ.

Поки єдиним публічним дзвіночком про намір створити політичне об'єднання з політиків і християн, стала заява Турчинова наприкінці вересня про створення Всеукраїнського Собору задля утвердження християнства і християнських цінностей в Україні. Це звернення він зробив напередодні святкування Дня подяки, який Україна стала відзначати, починаючи з минулого року в рамках 500-річчя Реформації. Угоду про такий Собор підписали лідери протестантських церков, а самого Турчинова обрали координатором об'єднання, що втім, було сприйнято позитивно далеко не усіма підписантами.

На презентації руху політик досить розмито описував його мети. Зокрема, він говорив про необхідність захищати сімейні цінності і суспільство від агресивної аморальності. Однак ці публічні заяви були ширмою для зондування ґрунту. Справа в тому, що, як стало відомо нашому виданню, переговори про створення політичної партії Олександр Валентинович почав вести ще з початку вересня. Щоправда, співрозмовник "Апострофу" в оточенні секретаря РНБО скептично ставиться до перспективи створення подібного проекту: "Розмови конкретно про партії з представниками церков поки не ведуться. Вони цураються політики, затягнути силою їх не вийде. Тому це буде громадський рух на захист сімейних цінностей і проти пропаганди аморальності, збочень".

Проте, як стало відомо "Апострофу", 4 вересня Турчинов організував зустріч для вузького кола людей, на якій обговорювалися можливі шляхи для створення політичної сили, яка б об'єднала християн-протестантів, а також Турчинова і його соратників. На цих зборах, як повідомило джерело в парламенті, брали участь давні соратники Турчинова – екс-народний депутат від "Батьківщини" Олександр Дубовий і народний депутат- "фронтовик" Павло Унгурян, якого відносять до оточення Турчинова, і який є одним з основних організаторів Дня подяки. Також на заході були присутні єпископи і лідери протестантських церков.

4 вересня Александр Турчинов організував зустріч для вузького круга людей Фото: колаж Апостроф

Перша зустріч (за інформацією "Апострофа", подібні "курултаї" відбувалися неодноразово), повинна була ознаменувати початок технологічного процесу по створенню політичного руху. Зокрема, за розподілом квот і ролей єпископів, а також близьких до секретаря РНБО політиків. Однак уже на етапі підготовки виникли труднощі: учасники процесу не змогли поділити повноваження. Зокрема, серйозний вплив на діяльність нового проекту хоче отримати Олександр Дубовой, що не влаштовує інших учасників, зокрема, і багатьох священнослужителів.

Справа в тому, що ім'я Дубового фігурувало в скандалі навколо згаданого вище храму "Миру, любові і єдності" в столиці. Сам він неодноразово заперечував звинувачення на свою адресу, називаючи їх наклепом. Зараз у Дубового виникла ще одна важлива роль – саме він, як стало відомо "Апострофу", відповідальний за налагодження комунікацій команди Олександра Турчинова з Юлією Тимошенко. Але, як розповідають в штабі "Батьківщини", поки помирити колишніх багаторічних соратників не вдалося.

У прес-службі секретаря РНБО "Апострофу" прокоментували дану інформацію таким чином: "Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов не бере участі в створенні будь-якого політичного проекту. Під час конференції за участю керівників протестантських церков і громадських організацій християнського спрямування, в якій взяв участь Олександр Валентинович, яка відбулася в Києві 23 вересня – на День подяки, обговорювалося питання створення громадського об'єднання релігійних і громадських організацій з метою поширення в суспільстві євангельських цінностей, реалізації спільних громадських, волонтерських і освітніх проектів. Під час цієї конференції говорилося про створення не політичного, а саме громадського об'єднання. У будь-яких інших громадських або політичних проектах Турчинов участі не бере".

У свою чергу народний депутат від "Народного фронту" Павло Унгурян підтвердив "Апострофу" факт зустрічей Турчинова з соратниками. Однак можливість створення партії він заперечує, зазначаючи, що мова йде виключно про громадську платформу. "Були не тільки зустрічі, але також були ініційовані деякі процеси, про які було публічно заявлено 23 вересня. Мова не йде ні про що, пов'язане з партійним будівництвом. Йдеться про формування і консолідацію консервативної прохристиянської спільноти, якою є більшість українців. Такі люди є серед служителів церков, серед науковців, освітян, медиків, юристів, бізнесменів, політиків, військових – всіх тих, хто розуміє, що країну треба будувати на фундаменті, перевіреному століттями. А таким фундаментом є християнські цінності. І всі країни, які пішли цим шляхом побудови свого суспільства, економічних моделей на основі принципів християнства – ті країни демонструють вже багато сотень років стійку динаміку розвитку. Навіть ті країни, які пішли цим шляхом кілька десятиліть тому, як, наприклад, Південна Корея, почали розвиватися фантастичними темпами", - сказав політик "Апострофу".

23 вересня Олександр Турчинов взяв участь у конференції за участю керівників протестантських церков і громадських організацій християнського спрямування Фото: censor.net.ua

Утім, активність, яку розвинув на цьому полі Турчинов одночасно з початком президентської кампанії, не може не викликати питань. Справа в тому, що електоральний потенціал протестантів досить великий і досить недооцінений багатьма політсилами (називають близько 2 мільйонів віруючих в Україні). І їх можна використати на президентських виборах.

У той же час відразу кілька співрозмовників "Апострофа" в українському політикумі впевнені, що така суспільно-політична сила якщо і запрацює повноцінно, то орієнтуватиметься виключно на Турчинова. Який в разі успіху зможе направити її на допомогу Порошенку. Ясна річ, що не просто так: нинішньому секретарю РНБО потрібні гарантії того, що він залишиться при владі і після президентських виборів у разі перемоги чинного президента. З огляду на, що той у своїй передвиборчій риториці активно мусує тему церкви и автокефалії, таке посилення пішло б нинішньому президенту на користь. А вже після президентських виборів, в залежності від їх результату, буде реалізовуватися сценарій створення протестантсько-політичної партії, з якою Турчинов цілком може спробувати піти на вибори до Верховної Ради.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України