RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Із мрією про депутатство: як Гриценко, Садовий і Вакарчук зібралися в Раду

Опозиційні політики знову - у процесі об'єднання

Опозиційні політики знову - у процесі об'єднання Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Кандидати в президенти Андрій Садовий та Анатолій Гриценко дуже люблять вести переговори. Найчастіше вони безрезультатні, але при цьому надають політикам важливості й цитованості в ЗМІ. Повідомлення про те, що сторони домовилися домовлятися, добре розходиться в пресі. Утім, цього разу політики, що займають опозиційні позиції, ведуть переговори про союз, але вже під парламентські вибори. Чи вийде у Садового і Гриценка про щось домовитися, дізнавався "Апостроф".

Про необхідність висунення єдиного кандидата в президенти від демократичних сил говорять багато. Із цією думкою згодні і в партіях "Самопоміч" і "Громадянська позиція" (ГП), чиї лідери Андрій Садовий та Анатолій Гриценко не проти отримати цей статус. У штабах кандидатів обома руками за об'єднання. Але є одна-єдина проблема: у "Самопомочі" вважають, що єдиним кандидатом повинен бути Садовий, а в ГП, відповідно, "топлять" за Гриценка.

"Якщо на сьогодні у Гриценка рейтинг - 10%, а у Садового - 3%, то хто повинен йти на вибори?" - задається риторичним питанням керівник штабу лідера ГП Віктор Чумак.

У розмові з "Апострофом" Чумак зазначив, що не варто виключати висунення єдиного кандидата. До виборів ще два місяці, а за цей період ситуація може кардинально змінитися.

"Давайте подивимося в кінці лютого, у кого які будуть рейтинги. Тоді можна про щось говорити реально. Зараз же всі ведуть виборчу кампанію. Коли прийде час "Ч" - 3-4 березня - тоді доведеться всім приймати рішення", - не виключає голова штабу.

У "Самопомочі" відповіли різко: ніяких переговорів щодо президентських виборів немає. "Звичайно, якщо Гриценко згоден, Садовий готовий виступити єдиним кандидатом", - відповів "Апострофу" керівник штабу львівського мера Олег Лаврик.

При постійних особистих зустрічах, як стверджують в штабах, політики п'ють чай і розмовляють. Але вже про парламентські вибори. Роздуми про президентські перегони і єдиного кандидата залишилися в соцмережах, де час від часу прихильники кандидатів пишуть пости про необхідність єдиного походу на вибори і закликають на свою сторону, міряючись рейтингами.

Фото: censor.net.ua

"Якщо буде успішне об'єднання на президентських виборах, то буде успішне об'єднання і на парламентських", - офрекордс прокоментував "Апострофу" один із прихильників цієї ідеї в команді Садового.

На парламентські вибори 2019 року роблять ставку практично всі серйозні політичні гравці. Більшість із них вирішили брати участь в президентських перегонах, щоб отримати впізнаваність при подальшому поході в парламент. Так, і ледь не в кожній впізнаваній партії є списки тих, кому пообіцяли місце під куполом Верховної Ради наступного скликання.

У парламент планує потрапити і співак Святослав Вакарчук, який, втім, вирішив не робити проміжний крок у вигляді участі в президентських перегонах. Але пообіцяв обов'язково привести у владу "якомога більше молодих професіоналів - людей майбутнього, тих, для кого справедливість і державні інтереси - понад усе".

Відсутність Вакарчука у виборчому списку є позитивним фактором як для Садового, так і для Гриценка. В іншому випадку відомий співак гарантовано конкурував би з ними в єдиному електоральному полі.

Заявою співака моментально скористався Садовий, який передав "привіт" Вакарчуку через соцмережі, закликавши разом йти на парламентські.

"Моя пропозиція про об'єднання зусиль на парламентські вибори актуальна. Разом зможемо змінити обличчя української політики дуже швидко", - написав мер Львова. Раніше в розмові з "Апострофом" він підтвердив, що з Вакарчуком він постійно на зв'язку і давно кличе його в політику.

Фото: Facebook Андрій Садовий

У штабі Гриценка вирішили бути більш акуратними з пропозиціями. Руками нардепа Мустафи Найєма, який засвітився на Форумі демократичних сил на підтримку лідера ГП, був написаний пост у Facebook про два варіанти для Вакарчука: підтримати когось із цих кандидатів.

"Невисування Святослава означає, що єдиного кандидата на президентських виборах від опозиційних демократичних сил повинні визначити Анатолій Гриценко і Андрій Садовий. Упевнений, Святослав Вакарчук підтримає будь-якого з них, якщо вони домовляться", - вважає Найєм.

Фото: Facebook Мустафа Найєм

Але лідери штабів Чумак і Лаврик сумніваються, що Вакарчук буде робити вибір на чиюсь користь вже зараз. "Швидше за все, він своє слово скаже у другому турі", - припустив Чумак.

У "Самопомочі" зазначили, що думки Вакарчука і Садового щодо розвитку країни дуже часто збігаються, натякаючи, що на співпрацю з музикантом вони розраховують.

Сам Святослав публічно поки вирішив нікого не обнадіювати: "Я виключаю сам факт того, що через якісь політичні переваги, дивіденди, вигоди, я міг би почати розмову про підтримку кого-небудь". Що, втім, абсолютно не означає, що торги з цього приводу не вестимуться кулуарно.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному