RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пекло закінчилося: що буде робити Тимошенко після виборів

Сергій Гайдай про подальшу політичну долю Юлії Володимирівни

Сергій Гайдай про подальшу політичну долю Юлії Володимирівни Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

В Україні 31 березня відбувся перший тур виборів президента України. Основна боротьба розгорнулася між трьома кандидатами - Володимиром Зеленським, Петром Порошенком та Юлією Тимошенко. У результаті до другого туру проходять шоумен Зеленський і чинний президент. Програш Тимошенко став для багатьох несподіванкою, але політтехнолог Сергій Гайдай сказав "Апострофу", що Юлія Володимирівна ще може всіх здивувати.

Прикро за Юлію Володимирівну. Вона, на жаль, знову програла на цих своїх 2,5%, які їй не дозволили стати в 2010 році президентом, коли вона боролася з Януковичем. Зараз сталося те саме.

Але я особисто вважаю, що поки переможець є один - Юлія Володимирівна Тимошенко. Тому що для неї це пекло закінчилося - вона б все одно програла Зеленському в другому турі, а так для неї витрати на кампанію закінчилися, для неї все зрозуміло, вона не пішла з політичного горизонту, її шлях все одно - у парламент. Усі її плани - "новий курс", нова Конституція, яка визначає нас як парламентську республіку, - все це вона може реалізовувати, поборовшись за парламент.

Більш того, тепер вона може свій рейтинг ще наростити, тому що свої "залізні" 15-20% вона завжди отримає. А для парламентської партії - це переможний відсоток. Адже все не закінчується цими виборами.

Читайте: Українці обирають не президента, а чарівника - Віталій Портніков

Далі починається робота нового президента, на якого покладено великі сподівання. Імовірно, це буде Зеленський, який почне робити помилки, який почне розчаровувати. Зеленський буде змушений будувати свою нову партію, якої у нього немає, а є тільки бренд з високим рейтингом від Зеленського, а його рейтинг буде падати природним чином, оскільки так завжди буває після обрання президента. Все буде залежати від його дій: можливо, він діятиме ефективно, а, можливо, неефективно. І на цьому тлі найсильнішим гравцем буде Тимошенко, оскільки після програшу політична доля Порошенка - дуже туманна.

Тимошенко вже сказала: все, йдемо в парламент. У Зеленського буде пекло другого туру, а потім у нього буде пекло президентства. А з Тимошенко все зрозуміло: ось - її електорат, ось - її плани, ось - парламентські вибори, на які вона йде.

Більш того, частина влади перебереться в парламент, і висока ймовірність, що новообраний парламент буде активно обговорювати тему переформатування влади, зміни Конституції і позбавлення президента частини його повноважень, так як Зеленський може не впоратися з обов'язками президента.

Можна сказати, що Юлія Володимирівна почала боротьбу за прем'єрство. Якщо президент покаже слабку ефективність, вона розвине опозиційну діяльність, буде критикувати і буде на себе брати повноваження.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному