RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ставка Порошенка на боротьбу з Путіним аукнеться Україні восени: в чому небезпека

Порошенко підвищив відсоток Бойку і проросійським силам

Порошенко підвищив відсоток Бойку і проросійським силам Фото: EPA

У вівторок, 9 квітня, на вулицях України з'явилися білборди із зображенням Порошенка і Путіна, в яких йдеться про те, що 21 квітня українці повинні зробити вирішальний вибір у другому турі голосування за президента країни. Однак передвиборна кампанія, націлена тільки на боротьбу з зовнішнім ворогом, розрахована переважно на націоналістичну нішу. І це може аукнутися на парламентських виборах, коли частина українців проголосує за проросійські сили. Про це "Апострофу" розповів медаіексперт, політтехнолог Олексій Ковжун.

Ставка кампанії Порошенка на "якщо не я, то Путін нападе", скопійована у сусідів "якщо не Путін, то США нападуть", не зіграла. Це була сторінка, висмикнута з російського підручника.

Я пам'ятаю дві таких кампанії, в яких мені довелося взяти участь. Одна з них була в Росії: "голосуй або програєш" (одне з гасел передвиборної кампанії Бориса Єльцина під час президентських виборів в Росії 1996 року, в якій була зроблена ставка на молодь, - "Апостроф"), коли у всіх була ілюзія, що ведмідь піддається дресуванню і хорошими манерами здатний вчоловічитися. Там історія була вибудувана на протиставленні старого новому, демократів і комуністів.

Потім цю історію повторили у Леоніда Кучми, коли проти нього був Петро Симоненко. Але це було не настільки драматично, адже Симоненко - не Зюганов, і все-таки комуністи були не настільки грізні. І це тоді спрацювало.

Дивіться: З'явилися яскраві фотожаби на гучні білборди з Порошенком і Путіним

Цю ж штуку з пошуком ворога на цих виборах запустили в Україні. І це був не найкращий вибір, який нам відгукнеться на парламентських виборах. Справа в тому, що президентська кампанія задіяла націоналістичну риторику. Таким чином, вони поїдали правий націоналістичний електорат.

Але президент повинен бути президентом всіх українців. У нього робота така: він гарант Конституції, прав і свобод. Він повинен говорити: "я люблю вас всіх, навіть тих, чиї погляди не збігаються з моїми, втім, у мене не повинно бути інших поглядів, крім користі державі". Але вийшло, що, зайнявши націоналістичну нішу, Порошенко підвищив відсоток панові Бойку і це відіб'ється вже на парламентських виборах. Адже зараз у Бойка більше 10% і у нас буде значна проросійська група в парламенті.

Інтерв'ю з Олексієм Ковжуном читайте на "Апострофі" у найближчі дні.

Читайте також

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві

Чорноморський фронт: що чекає на російських окупантів у Криму

ГУР Міноборони проводить підготовку до проведення великої операції в окупованому Криму