RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи загрожує Україні зрив виборів: що потрібно знати

У кількох регіонах спостерігається недобір людей у дільничні виборчі комісії

У кількох регіонах спостерігається недобір людей у дільничні виборчі комісії Фото: Євген Котенко / Апостроф

Сьогодні, 15 квітня, в штабі кандидата в президенти Володимира Зеленського заявили, що в ряді регіонів існує недобір людей у дільничні виборчі комісії (ДВК). Це стосується Дніпропетровської, Одеської, Луганської, Кіровоградської, Житомирської, Чернігівської областей та Києва. Такі дії в штабі Зеленського вважають спробою зірвати вибори, проте в Центральній виборчій комісії такий сценарій поки вважають неможливим.

Тривогу, з приводу недобору людей в дільничні виборчі комісії в штабі Володимира Зеленського підняли тому, що сьогодні, 15 квітня - останній день подачі документів, щоб влитися до складу ДВК.

За повідомленням представників команди Зеленського, дефіцит кадрів виник через те, що кандидат у президенти Петро Порошенко подав недостатню кількість своїх людей для формування комісій. "Мала кількість людей в дільничних комісіях може вплинути на якість проведення голосування. Якщо не вистачає людей, їх повинні власноруч подати окружні комісії, за допомогою місцевих органів влади. Але останні теж цього не роблять, показуючи або свою неспроможність, або ж саботаж процесу організації виборів", - зазначають у Зеленського.

Про проблеми з формуванням дільничних комісій в регіонах громадська мережа ОПОРА повідомляє вже протягом декількох днів. Наприклад,на Закарпатті членів дільничних виборчих комісій не вистачало на всіх шести округах. За словами голови окружної виборчої комісії №68 Лариси Дударєвої, від кандидата Петра Порошенка надійшли подання тільки на двох людей на одну ділянку, хоча дані повинні були прийти на 12,14,16 людей, залежно від розміру ділянки. Така ж ситуація спостерігається і в інших комісіях (Свалява, Мукачево,Хуст). Це загрожує недоукомплектованістю складу комісій, а також тим, що в день голосування ділянка може взагалі не запрацювати.

Нагадаємо, що згідно ч. 8 ст. 85 Закону України "Про вибори Президента України", окружна виборча комісія не пізніше ніж за п'ять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост президента України, котрі вийшли у другий тур, формує новий склад дільничної виборчої комісії. Для великих ділянок це 16 осіб (по вісім осіб від кожного кандидата на пост президента), для середніх ділянок – 14, а для малих - 12 осіб.

Схожа ситуація спостерігається і в п'яти з шести виборчих округів в Луганській області. "Зазначені проблеми пов'язані з тим, що від кандидата на пост Президента України Петра Порошенка подано лише по дві кандидатури до складу дільничних виборчих комісій замість запланованих семи. Зате від кандидата Володимира Зеленського кандидатури членів дільничних виборчих комісій представлені майже в повному обсязі",- заявила ОПОРА.

У Херсонській області також було подано всього по дві людини від представників Петра Порошенка. Про це 12 квітня повідомила спостерігачеві ОПОРИ та написала на своїй сторінці в Facebook секретар ДВК № 182 Наталія Шатілова. Секретар комісії зазначила, що ДВК потребують ще близько 500 осіб, щоб у понеділок комісії змогли нормально запрацювати.

Однак у самій ОПОРІ в коментарі "Апострофу" зазначили, що поки рано бити тривогу, оскільки до кінця доби вони очікують зведених результатів по регіонах, адже саме до цього часу ще є можливість подати документи для роботи в комісіях.

У ЦВК "Апострофу" також повідомили, що великих проблем поки що немає. "В окружних виборчих комісіях йде формування дільничних виборчих комісій. Якщо комісії не будуть сформовані, тоді можна буде говорити про якісь проблеми. Ми багато чули інформації про зрив виборів, фальсифікації, про подвійну кількість бюлетенів та про багато іншого. Але давайте дочекаємося, коли минуть останні терміни", - прокоментував "Апострофу" заступник голови ЦВК Євген Радченко.

Втім, за законом, у разі нестачі людей, ДВК самі можуть розпочати процедуру доукомплектації складу комісій. "Я так розумію, що штаби, які формують ці подання не знайшли потрібну кількість бажаючих. Але там де не подають штаби, там ДВК на свій розсуд доукомплектовують комісії, чим вони зараз і займаються. Просто оплата праці членам комісій заборонена законом, а наші люди, на жаль, не настільки свідомі, щоб йти безкоштовно працювати. Отже, штаб знайшов ту кількість волонтерів яке знайшов. Це, звісно, погано, але так вже вийшло",- прокоментував "Апострофу" народний депутат, член фракції "Блок Петра Порошенко" Олександр Черненко.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України