RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Президент із серіалу став реальним: що говорять іноземні ЗМІ про перемогу Зеленського

Головні висновки про українські вибори на сторінках іноземних видань

Головні висновки про українські вибори на сторінках іноземних видань Фото: community.com.ua

Іноземні фахівці та ЗМІ приділяли багато уваги президентським виборам в Україні. Після виборів, на яких Володимир Зеленський здобув переконливу перемогу, "Апостроф" проаналізував, що пишуть про українські вибори поважні іноземні видання.

У статті для британської Financial Times Роман Олеарчик зазначає, що після підрахунку 95% бюлетенів Зеленський отримує 73% голосів, проти менш ніж 25% у Петра Порошенка.

"Перемога є надзвичайним приходом до влади актора, який оголосив про плани боротися за посаду в новорічному комедійному шоу", - йдеться в статті.

Видання повідомляє, що Зеленський уже пообіцяв прихильникам, що не зрадить їх, а також звернувшись, вочевидь, до Росії сказав: "Усім країнам пострадянського простору: погляньте на нас – все можливо!".

Як написав кореспондент BBC у Києві Джона Фішер, сьогодні українці прокинулися і зрозуміли, "що останні пару місяців не були сном". "Вони справді обрали чоловіка, який грає в серіалі президента, справжнім президентом країни", - продовжує він. Тепер, вважає журналіст, Зеленському треба буде продемонструвати, що він знає, що робить. Після інавгурації перед ним стоятимуть складні завдання, одне з яких – війна на сході України.

Джона Фішер розповідає, що вся передвиборча кампанія Зеленського базувалася на тому, що він нібито інакший і кидає виклик звичному стану справ. "Зеленський зробив своє незнання чеснотою і відкрито визнає, що не має сильних політичних поглядів […] Отже, комедіант зараз сміється останнім. Але не здивує, якщо в українській політиці буде більше безладу", - йдеться в матеріалі.

Ендрю Хіґінс та Юлія Мендель, автори статті в Нью-Йорк Таймс, зазначають: "Після п’яти років складної війни з російськими маріонетками на сході України виборці, здається, дали сигнал, що їх більше хвилюють внутрішні загрози корупції та бідності – ігноруючи попередження пана Порошенка, яке він зробив, проголосувавши сам у неділю, що голосування за коміка "не смішне" і може призвести до "болісних" наслідків".

Видання також вказує на те, що перспектива м’якого переходу влади демонструє, наскільки далеко Україна відійшла від Росії.

Сайт американського телеканалу ABC News розповідає, що як кандидат Зеленський багато в чому був версією себе на екрані й проводив комедійні шоу замість мітингів. Але, на відміну від персонажа серіалу "Слуга народу", Зеленський приходить до влади зі зв’язками з одним із найбільш суперечливих олігархів України – Ігорем Коломойським.

"Мало хто знає, що означатиме цей вибір. Окрім обіцянки викорінити корумпованих чиновників і завершити війну, агітація Зеленського майже не базувалася на якійсь конкретній політиці", - написав журналіст Патрік Рівелл. І тепер перед ним, вважають в ABC, стоять складні виклики.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному