RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шампанське та думки про нову роботу: що відбувалося в штабах Зеленського і Порошенко

Результат виборів викликав у прихильників обох кандидатів різні емоції

Результат виборів викликав у прихильників обох кандидатів різні емоції Фото: Євген Котенко / Апостроф

У день другого туру виборів у штабах обох кандидатів - Петра Порошенка та Володимира Зеленського панували діаметрально різні настрої - від відчаю до ейфорії. За всіма переживаннями спостерігали кореспонденти "Апострофа".

Ейфорія

Команда Володимира Зеленського вирішила не змінювати традиції, і знову розмістила штаб кандидата в КВЦ "Парковий" навпроти столичного ресторану CHI. Тут все цілком відповідало недавньому стилю життя артиста - багато музики, жартів, алкоголю і розваг. Щоправда, з їжею в цей раз в штабі Зеленського було гірше: страви для гостей винесли вже ближче до 8 вечора, незадовго до закінчення голосування.

Всі вже здогадувалися, яким буде підсумок другого туру, а тому атмосфера у штабі була більш розслабленою, ніж під час першого туру. Напруженими були, хіба що, тільки охоронці біля входу, які ретельно оглядали всіх гостей, й навіть найближчих соратників Зеленського.

За кілька годин до оголошення результатів екзітполу в штабі панувала весела атмосфера, створювалося враження, що ти знаходишся в нічному клубі, а не в штабі кандидата та без п'яти хвилин голови держави. Ближче до шостої вечора журналістів і гостей стає так багато, що у відносно невеликому приміщенні Championhall стало нічим дихати. Всі чекали закриття виборчих дільниць, хоча неофіційно члени команди Зеленського ще днем прогнозували майже такий же результат, який показали екзітполи – 73,2% на 25,3% на користь Зеленського.

Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1

Приїхали підтримати свого вже колишнього керівника і члени студії "Квартал 95". У спілкуванні з журналістами вони запевнили, що будуть і далі жорстко жартувати над президентом, а на вибори в Раду не підуть. "Головне, що я хочу зробити – це взяти півлітра та привітати Володимира з перемогою", - посміхаючись каже "Апострофу" член "Кварталу" Олександр Пікалов, який грає екс-президента Віктора Януковича.

Весела атмосфера ненадовго змінюється невеликим офіціозом, на брифінг о шостій вечора виходять представники Зе-команди, які рапортують про хід голосування та можливі порушення. Юрист штабу Вадим Галайчук повідомив, що команда Зеленського перевіряє критичні коментарі у бік Зеленського і якщо в них будуть знайдені заклики до насильства, то правоохоронні органи притягнуть таких людей до кримінальної відповідальності. Поки тривав брифінг, в штаб поступово приходило все більше гостей, тут можна було зустріти і нардепа Сергія Лещенка, і екс-міністра фінансів Олександра Данилюка, екс-депутата Держдуми РФ Іллю Пономарьова, політика Дмитра Співака.

"Апостроф" тим часом поспілкувався з представником Зе-команди, екс-членом НАЗК Русланом Рябошапкой, який розповів, якими бачать перші кроки Зеленського в команді кандидата.

"Відновлення відповідальності за незаконне збагачення, готовий законопроект вже є, скасування недоторканності депутатів, перезапуск НАЗК, посилення органу. Потрібне нове керівництво органу, щоб воно стало політично незалежним та доступ до реєстрів", - сказав він "Апострофу".

Але відповідаючи на питання про кадрові призначення, Рябошапка, як і всі інші члени штабу, уникав будь-якої конкретики: "Це не мають бути люди з внутрішнього кола, це мають бути конкурси, має бути запропоновано декілька кандидатур Зеленському і серед них необхідно обрати кращого. Щоб це не були найперші люди, які прибігли до нього".

Не під запис кілька членів Зе-команди твердять майже одне й те саме: поки немає дозволу від Зеленського, говорити про ту чи іншу кандидатуру на якусь посаду вони не можуть. "Все вирішує Володимир і саме він визначить терміни, коли назвати будь-яку кандидатуру, але ми думаємо, щось оголосимо вже до інавгурації".

Інавгурацію в команді Зеленського дуже сподіваються провести до 27 травня – кінцевого терміну, коли можна розпустити діючу Верховну Раду. "Якщо будуть затягувати, то не пізніше 3-4 червня, парламент має прийняти постанову. Саме парламент і може затягувати, але нам вигідно, щоб це відбулося до 27 травня", - каже один зі штабістів не під запис.

Хоча частина членів команди Зе чутки про розпуск Ради спростовують. "Це була позиція Портнова (Андрій Портнов, екс-заступник глави АП Януковича, - "Апостроф"), яку він з нами не погоджував", - ділиться з "Апострофом" співрозмовник в Зе-штабі. І з посмішкою розповідає про сотні дзвінків від тих, хто намагається з ними про щось домовитися. "Телефонують з багатьох команд, в тому числі з Блоку Петра Порошенка, хочуть домовитися і кажуть, що готові співпрацювати навіть без будь-яких гарантій", - говорить співрозмовник в Зе-штабі.

Ближче до 8 вечора ведучий Артем Гагарін оголошує, що в штаб скоро приїде й сам винуватець - Володимир Зеленський. Пройшовши під конвоєм охорони, та під звуки саундтреку з серіалу "Слуга народу" у виконанні Дмитра Шурова, Зеленський разом з дружиною, спікером штабу Дмитром Разумковим, главою штабу Іваном Бакановим заходять на сцену. Під відліки "три, два, один" всі присутні чекають оголошення екзітполу. Коли на екрані з'явилося 73% підтримки Зеленському, залом пронісся схвальний гул, почулися крики радості, а на сцену полетіли конфеті. "Майже як святкування Нового року", - жартує хтось поруч.

Винуватець "торжества" - Володимир Зеленський Фото: Євген Котенко / Апостроф

Зеленський вже в ролі тріумфатора цих виборів з трохи втомленою посмішкою дякує своїм батькам, дружині, дітям і команді за підтримку. "Ми зробили їх разом", - кричить він і ... йде зі сцени, залишивши в подиві сотні українських та іноземних журналістів. Він йде в VIP-зону, куди пішла й вся його команда. Крім каналу 1+1, якому Зеленський дає інтерв'ю, в VIP-зону нікого не пустили.

До входу в закриту частину підтягуються гості, серед них можна побачити екс-заступника генпрокурора Віталія Касько, президента клініки "Євролаб" Андрія Пальчевського, з якими поспілкувався "Апостроф", а також, відомого російського політтехнолога Станіслава Бєлковського, з яким "Апостроф" також записав невелике бліц-інтерв'ю.

Можна було помітити й адвоката Ігоря Коломойського, якого часто називають тіньовим главою штабу, про що "Апостроф" писав ще влітку, Андрія Богдана. Він майже не приховує свою участь в команді, то виходячи на сцену стадіону "Олімпійський" під час дебатів, то приходячи в штаб Зеленського, проте публічно коментувати свою участь в кампанії відмовився. Приїхала привітати Зеленського й євродепутат Ребекка Хармс, а також ведучий каналу "Прямий" Микола Вересень.

Трохи пізніше Зеленський все ж вийшов до журналістів й відповів на кілька запитань, пообіцявши найближчим часом дати велику прес-конференцію. Він встиг повідомити, що генпрокурор Юрій Луценко, незважаючи на чутки, не залишиться на своїй посаді, сказав, що головне завдання для нього – це повернути військовополонених й навіть запевнив, що готовий звернутися за порадою до Петра Порошенка, якщо це знадобиться.

Варто відзначити, що все ще діючий глава держави визнав свою поразку й зателефонував до Зеленського, щоб привітати його з перемогою. Зателефонували йому також президенти США Дональд Трамп і Франції Еммануель Макрон. Було видно, що незважаючи на те, що Зеленському ще незвично перебувати в ролі майбутнього президента, він вже потроху вживається в цю роль, як і його команда, яка готується стати президентським оточенням.

"Ми вже купаємося в річках шампанського і ділимо посади", - жартома заявив "Апострофу" на прощання один зі штабістів. Незабаром відкрита частина штабу спорожніє і про те, що тут вітали майбутнього президента нагадають лише конфеті, які залишився лежати на підлозі, а також сотні репортажів від журналістів.

Відчай

Легка депресія та прострація. Це той самий настрій, який протягом дня витав в штабі Петра Порошенка. Працювати команді, яка заздалегідь вже програла, досить складно. Тому мало хто з президентського оточення поспішав протягом дня відвідати виборчий штаб голови держави, який розмістився, як і під час першого туру, в "Мистецькому Арсеналі".

З 31 березня тут нічого не змінилося: все та ж державна охорона, все той же зал, все ті ж екрани та апаратура, все ті ж журналісти (працівників ЗМІ, які були акредитовані в обох штабах, просили тимчасово здати акредитацію у штаб Зе). Єдиною відмінністю став фуршет. У день першого туру з початку роботи штабу вибір страв став був порівняно багатшим. А в цю неділю офіціанти вирішили випробувати нерви присутніх, і все розмаїття їжі почали підносити вже ближче до вечері.

До речі, фуршет в штабі став однією з головних розваг. У порівнянні з першим туром, тут не було брифінгів ні щодо перших екзітполів, ні про порушення або фальсифікації. В штабі Порошенка розуміли, що перемога їхньому кандидату не світить. Тому зайвий раз розчаровувати себе цифрами вони не стали.

Натомість журналістам запропонували слухати виступи громадських діячів, а в перервах дивитися ефіри телеканалу "Прямий". В якийсь момент їх відключали, і в ці перерви доводилося слухати гул від розмов присутніх.

Цей гул ближче до шостої години вечора почав посилюватися. Поступово підходили депутати "Блоку Петра Порошенка", держохорона та журналісти. Нардепи БПП були в доброму гуморі, раділи, що вибори добігають до завершення. Але ніхто з них не хотів коментувати результати екзітполів.

Наприклад, лідер фракції Артур Герасимов, який серед депутатів приїхав одним з перших, сказав, що результатами підрахунків він не цікавився і йому про них нічого невідомо. А пізніше на брифінгу він підбив підсумки президентства Петра Порошенка, даючи зрозуміти, що перше місце в кишені конкурента.

Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1

"БПП братиме участь у парламентських виборах. Ми до них готові. Не бачу причин для поганого настрою і для дострокових виборів до Верховної Ради", - розповідав журналістам Артур Герасимов.

З колегою по фракції був згоден і Олексій Гончаренко. На тлі втомлених кореспондентів він виглядав бадьорим, сповненим енергії, а посмішка не сходила з його обличчя. У такому настрої його рідко побачиш у Верховній Раді. Як і в момент флірту з журналістками.

Але в душі у багатьох членів команди Порошенко сховалася образа. "Ми програли через демократію і журналістів", - не під запис розмірковували деякі співрозмовники "Апострофа".

На їхню думку, свобода слова без обмежень під час війни - не найкраще рішення, яке в підсумку нашкодило країні та їхньому кандидату. "Але такої свободи не було ні при одному президенті. Тільки при Порошенку", - хвалькувато додають члени команди.

В таких настроях штаб дотягнув до 8 години вечора, коли були представлені перші результати національного екзитполу. До цього часу кількість присутніх збільшилася в рази, все більше в натовпі зустрічалися відомі політики. О 20:15 у штабі мав з'явитися президент, підтримати якого приїхали міністр Володимир Омелян та віце-прем'єр Іванна Климпуш-Цинцадзе, нардепи Сергій Березенко та Володимир Ар'єв. А прем'єр-міністр Володимир Гройсман, генпрокурор Юрій Луценко, і мер Києва Віталій Кличко не приїхали. "Ми їх і не запрошували. Якби вони і з'явилися тут, то лише за власним бажанням", - пояснює одне з джерел "Апострофа" в оточенні президента.

Але це все стало другорядним, коли в "Арсенал" зайшов Петро Олексійович і прихильники кинулися зустрічати його бурхливими оплесками. На обличчі президента читалася втома, але в зал він зайшов з щирою посмішкою. Порошенко довелося виступати відразу ж після результатів екзитполів, які показали його повний програш Володимиру Зеленському - 73,2% на 25,3%.

На обличчі президента читалася втома, але в зал він зайшов з щирою посмішкою Фото: president.gov.ua

"Вже в наступному місяці я залишу пост глави держави. Так вирішила більшість, і я сприймаю це рішення. Я піду з офісу президента. Але я не йду з політики", - звернувся Порошенко до українців.

Він кілька разів процитував Вінстона Черчілля, похвалив свою команду за проведення демократичних виборів і подякував українцям за їхні голоси.

"За ці роки вам розповіли про мене багато жахливої брехні. Якби я міг в неї повірити, я б і сам за себе не проголосував. Але пройде час, історія все розставить по свої місцях", - виправдав себе Порошенко.

Зал не вщухав, прихильники активно плескали, вигукуючи слова подяки. Цю радість псували оператори телеканалів, яким не давали можливості робити зйомку. Вони кричали, просили всіх сісти, але емоції в залі не вщухали.

Продовжуючи говорити слова подяки, в тому числі і дружині Марину, він запросив свою команду на сцену.

"Насправді він програв, тому що пересварився з олігархами. Це сильно вдарило по його рейтингу", - в розмові з "Апострофом" пояснював один з членів оточення.

Він не погодився з тим, що в програші винні і токсичні люди, від яких президент не хотів позбуватися, тому що в команді "повинні бути ті, які візьмуть на себе весь негатив".

Тепер Порошенку потрібно звикати до нового-старого статусу - просто український політик. Він піде на парламентські, але ніхто в штабі не гарантує йому високої підтримки. Більшість вже зараз замислюється, що їм робити і де шукати роботу.

"Але поки потрібно тиждень відпочити. А потім вже приймати рішення", - підсумував один з членів штабу.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України