RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми повинні бути сексі і збуджувати: чим запам'ятався перший з'їзд "Слуги народу"

У стінах "Паркового" зібралися "слуги народу"

У стінах "Паркового" зібралися "слуги народу" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У неділю, 10 листопада, партія "Слуга народу" провела перший після парламентських виборів з'їзд, під час якого прийняла низку важливих рішень, зокрема, про обрання нового голови партії, яким став Олександр Корнієнко. Про те, як проходив з'їзд "Слуги народу" в престижному ТВЦ "Парковий" - у матеріалі "Апострофа".

"Я не лох, Save ФОП", - такими плакатами зустрічала всіх делегатів і гостей з'їзду група протестувальників, яка вимагала від депутатів скасувати закони 128-9 і 129-9 про введення касових апаратів. Деякі парламентарії зупинялися і вступали в дискусію з учасниками протесту, але велика частина гостей прагнула якнайшвидше сховатися у стінах "Паркового".

Гостей було небагато - більшість мажоритарників була відсутня на з'їзді, так як їх не запрошували, але не було і частини списочників, зокрема, нардепа Богдана Яременка, що засвітився у секс-скандалі. Його обіцяють змістити з посади голови комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва вже в понеділок, 11 листопада. Був присутній на з'їзді і президент Володимир Зеленський. Правда, тільки на екранах телевізорів, де транслювалися його виборчі ролики.

"Можливо, його хочуть захистити від негативу і гострих тем. Ви ж бачите ці мітинги під будівлею", - припустив один з делегатів.

Незважаючи на протести біля "Паркового", більшість делегатів були в доброму гуморі й охоче роздавали коментарі для преси. На порядку денному було питання переобрання голови партії. Також депутати обговорили низку питань про партбудівництво і участь у виборах до Об'єднаних територіальних громад (ОТГ), які пройдуть 22 і 29 грудня 2019 року.

Інтриги з обранням нового глави не було: ще до з'їзду в партії говорили, що саме Олександр Корнієнко є головною кандидатурою на цей пост і йому буде доручена важлива місія з організаційних питань партії.

"Поки що я один кандидат. Конкурентів немає", - посміхаючись, в кулуарах з'їзду говорив Корнієнко.

Корнієнко: "Конкурентів немає" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

І дійсно, після того, як свої повноваження склав колишній глава партії, а нині спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, делегати з'їзду в кількості 52 чоловік проголосували за Корнієнка. "Як несподівано", - пожартував він.

"Ми показали той результат, якого в країні ще не було... не тільки в Україні, але і в Європі. Треба цей тренд продовжувати, щоб повторити результат і на місцевих виборах", - полум'яно виступав з трибуни Разумков.

"Сьогодні ми є найбільшою політичною фракцією, якої досі не було в стінах парламенту. Ця команда об'єдналася навколо президента і кожен день до нас приєднуються нові люди", - віщав спікер.

У своєму виступі він також розповів про рекорд нового парламенту: "Ми за час своєї роботи розглянули 272 законопроекти і 77 ухвалили".

Після Разумкова естафету виступу підхопив Корнієнко. "Ми зробимо Україну країною громад, де влада буде у людей. Але цей план спрацює, якщо на місцях владу не перехоплять місцеві клани. Місцеві вибори так чи інакше мають відбутися в наступному році", - розповідав Корнієнко зі сцени, тихо додавши "я сподіваюся".

Така непевність, як пізніше розповів співрозмовник "Апострофа" у фракції, пов'язана з термінами проведення виборів.

"Якщо нам вдасться знайти 300 голосів для голосування щодо децентралізації, то тоді проведемо вибори навесні, якщо ні - то вже восени. Але, так чи інакше, вибори відбудуться в 2020 році", - зазначив співрозмовник.

У розпал виступу Корнієнка, до зали вальяжно зайшов депутат-мажоритарник від "Слуги народу" Олександр Дубинський, що вже став скандальним. Привертаючи до себе максимум уваги, Дубинський, не звертаючи уваги на виступ Корнієнка, почав робити селфі з Миколою Тищенком, що недавно засвітився у листуванні з "джокером". Після імпровізованої фотосесії Дубинський пішов вперед, зайнявши місце поруч з Разумковим.

До зали вальяжно зайшов Олександр Дубинський Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

А на сцені новий глава "Слуги народу" продовжував говорити про партійне будівництво. "Трохи затягнули виступ", - перешіптувалися між собою депутати, що сиділи у залі, поки на сцені показували вбогі кадри презентації партійного майбутнього "Слуги народу".

Описавши будівництво країни мрії, в залі перейшли до запитань. І тут почалося найцікавіше. Нардеп Євген Шевченко попросив окреслити ідеологію партії (хто ми? Центристи, ліві, праві) і стратегію повернення Донбасу.

"Те, що говорить Кабінет міністрів, є неприйнятним. Є відчуття, що це підкидьок, а не наш Кабмін", - додав Шевченко. У відповідь Корнієнко сказав, що ідеологія буде допрацьовуватися. "Це буде щось між ліберальними і соціалістичними поглядами", - підкреслив новообраний глава "Слуги народу".

Не обійшлося і без скандалів. Нардеп Антон Поляков, що став ініціатором збору підписів за відставку генпрокурора Руслана Рябошапки, запитав Корнієнка, чи готовий той пройти поліграф, де відповів би на питання про те, чи продавалися місця на виборах в Чернігівській області. Відповідаючи на питання, Корнієнко запропонував на наступний день разом піти в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, і, якщо треба, пройти поліграф разом.

Після невеликої перепалки новий глава партії ще раз надихнув політсилу на місцеві вибори: "Я за широкий соціальний ліфт. Якщо ми до виборів не втратимо рейтинг, враховуючи всі наші скандали, інтриги і голосування не за те, що хочуть люди, то ліфт буде працювати, а якщо ні - до ліфту не потраплять достойні", - заявив Корнієнко.

"Наша партія повинна бути сексі, як каже наш Міша Федоров (міністр з питань цифрової трансформації, - "Апостроф"), щоб збуджувати", - на прощання додав Корнієнко.

Корнієнко: "Наша партія повинна бути сексі" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Під час з'їзду також представили список нових членів партії, до якого увійшли близько 30 осіб, зокрема нардепи Макс Бужанський, Олександр Куницький та Олександр Дубинський. Вступив до лав партії і ресторатор Микола Тищенко, якого через скандал з листуванням зі сцени назвали "Джокер Джокерович".

Буквально через дві години з'їзд урочисто закрили і "слуги" розбрелися кулуарами. Традиційних для зборів "Слуги народу" помпезних частувань не було - тільки кава, соки і фрукти.

Як пояснили у "Слузі", з'їзд був оплачений з партійного фонду. "У нас з "Парковим" офіційна оренда на три місяці", - розповіла "Апострофу" нардеп Євгенія Кравчук.

За півгодини "Парковий" майже спорожнів. Про те, що ще недавно тут засідала правляча партія, нагадувала тільки порожня трибуна, на якій зеленими буквами було виведено "Слуга народу".

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України