RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець епохи договорняків: "слуги" вляпалися в новий скандал

"Юзікгейт" - друга президента звинуватили у спробі підпорядкувати собі поліцію

"Юзікгейт" - друга президента звинуватили у спробі підпорядкувати собі поліцію Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Народний депутат Антон Поляков, нещодавно виключений з фракції "Слуга народу", опублікував аудіо розмови, за участю колишніх колег по фракції та керівників поліції Дніпропетровської області. Зміст розмови дає підстави запідозрити нардепів, серед яких був і соратник президента Володимира Зеленського - Юрій Корявченков (Юзік), в тиску на поліцію.

Реакцію політикуму на "юзікгейт" та пояснення фігурантів скандалу, досліджував "Апостроф".

Про що йдеться в аудіозаписах

Включивши резонансне аудіо, ми чуємо голоси, які можуть належати народним депутатам "Слуги народу" - Юрію Корявченкову (Юзік), Володимиру Захарченко, В'ячеславу Медянику, Юрію Киселю, Владлену Неклюдову, Олені Криворучкіной з керівниками поліції Дніпропетровської області.

На записах йдеться про нібито кришування місцевою поліцією ігрових салонів і точок прийому металобрухту. Прослухавши окремі фрагменти, можна зробити висновок про те, що Корявченков дає прямі вказівки керівникам обласної поліції розібратися з нелегальним бізнесом в Кривому Розі замість того, щоб в законному порядку звернутися з депутатським запитом до Міністерства внутрішніх справ.

"Роби це по моїй команді. А ми подивимося, а ми підтримаємо", - сказала людина з голосом, схожим на голос Корявченкова.

Крім того, репліку ще одного депутата з фракції "Слуга народу", який нібито брав участь у зустрічі, можна трактувати як втручання в справи органів прокуратури на території Дніпропетровської області: "Хто з прокурорських буде заважати, Труба буде вносити по ним".

Разумков взяв паузу

Скандал обережно прокоментував голова Верховної Ради Дмитро Разумков: "Нам треба ще перевірити справжність аудіозаписів з ресторану Кривого Рогу та вислухати коментарі від учасників цього запису... Давайте почекаємо, поки можливі учасники цієї зустрічі підтвердять або спростують факт її проведення".

Разумков заявив, що фракція поки що не збиралася щодо "скандальної розмови". Якщо з'являться підтвердження про те, що був порушений закон, буде проведена перевірка.

У той же час голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вже заявив, що не бачить нічого поганого в аудіозаписах за участю колег по фракції, оскільки вони хотіли навести порядок.

"Я почув, що приїхали люди в рідне місто до президента. Ця група людей не пов'язана між собою, це група нардепів з різних кіл. Вони кажуть, там у вас нелегальна "ігорка", нелегальний бізнес на металобрухті, наркотрафік і таке інше. І вони говорять, хто б вам з Києва не дзвонив, шліть всіх подалі та робіть свою роботу. Ось те, що я там почув", - сказав голова фракції.

Корявченков: хочу побачити боротьбу з наркоторгівлею

Сам Корявченков факт зустрічі з новопризначеними посадовими особами поліції пояснив бажанням добитися від них закриття незаконного бізнесу на території області.

"Ми сказали: дуже переживаємо за Кривий Ріг ... Хочемо, щоб усе було по закону: почалася боротьба з наркоторгівлею, з незаконними ігровими залами, а також з незаконними пунктами прийому металу. Щоб всі правоохоронні органи працювали разом. Ось і все", - заявив депутат.

За словами Корявченкова, він жодним чином не впливає на кадрову політику МВС в Дніпропетровській області. "Нікого ми не призначали і не затверджували. Ми як депутати не маємо такого права", - заявив "слуга".

Коментуючи погрози щодо відкриття кримінальних проваджень проти противників нової влади, які, нібито прозвучали в запису, Корявченков заявив: "Ніяких погроз щодо залучення інших силових органів не було. Я сказав: якщо не буде дій відповідно до закону, то діяти можуть інші органи".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному