RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Мир Медведчука: в Раді просувають російський сценарій припинення війни на Донбасі

"Опозиційна платформа" зареєструвала небезпечний законопроект

"Опозиційна платформа" зареєструвала небезпечний законопроект Фото: unian

Народні депутати фракції "Опозиційна платформа - За життя" (ОПЗЖ) зареєстрували в Раді законопроект про внесення змін до закону про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Ці зміни вводять в українське правове поле так звану "формулу Штайнмайєра", позбавляючи Україну будь-якої можливості впливати на процес політичного врегулювання на території ОРДЛО. Якщо законопроект буде прийнятий саме в такому вигляді, це означатиме повне прийняття російського сценарію припинення війни.

Дев'ять народних депутатів ОПЗЖ на чолі з Віктором Медведчуком зареєстрували у Верховній Раді законопроект щодо внесення змін до Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей". Документ проходить під номером 2491. У пояснювальній записці зазначається, що автори законопроекту пропонують "істотно скорегувати чинний закон", зокрема виключити з нього "обов'язкові вимоги української сторони щодо умов проведення в ОРДЛО демократичних виборів".

В чому це виражається? Для цього слід поглянути на статтю 10. Якщо в старій версії просто зазначається, що закон вступає в силу зі дня його опублікування, то запропоновані зміни суттєво розширюють цей пункт. У них вказується, що закон вступає в силу "о 20.00 за місцевим часом в день голосування на місцевих виборах в окремих районах Донецької і Луганської областей".

На постійній основі закон почне діяти лише після того, як БДІПЛ ОБСЄ підтвердить відповідність цих виборів чинним практикам ОБСЄ та нормам українського законодавства.

Такий же порядок пропонує так звана "формула Штайнмайєра", застосування якої в законі про особливий статус Донбасу було погоджено ще 1 жовтня. Нагадаємо, що "формула Штайнмайєра" - це черговість етапів припинення війни на Донбасі в рамках Мінських угод. Згідно з цією формулою передбачається проведення місцевих виборів в ОРДЛО під контролем ОБСЄ, але до повної передачі кордону під контроль України.

Попередня влада не визнавала таку черговість. Згідно "Мінську-2", відновлення повного контролю над державним кордоном має розпочатися в перший день після місцевих виборів (пункт 9) та завершитися після всеосяжного політичного врегулювання, передбаченого пунктом 11 "Мінська-2". Пункт 11, в свою чергу, передбачає проведення конституційної реформи, тобто надання особливого статусу окремим районам Донецької та Луганської областей.

Особливий статус ОРДЛО, в свою чергу, передбачає амністію вчорашнім бойовикам та участь органів місцевого самоврядування в призначенні голів органів прокуратури та судів, Це вводило б проросійських сепаратистів в правове поле України та дозволяло б їм впливати на український політичний порядок денний в інтересах РФ. Коли президентом був Петро Порошенко, офіційний Київ наполягав на тому, що вибори слід проводити після того, як кордон перейде під контроль України. Однак узгодження "формули Штайнмайєра" 1 жовтня змінило ситуацію.

Втім, ані "Мінськ-2", ані "формула Штайнмайєра" не забороняють Україні висувати свої умови до механізму проведення місцевих виборів. Ці умови були виписані в пункті 4, статті 10 старої версії закону. Зокрема, Україна вимагала участі у виборах міжнародних спостерігачів; виведення з території нашої країни всіх бойовиків та іноземних найманців; недопущення втручання у виборчий процес з боку незаконних збройних формувань; дотримання принципів багатопартійності, політичного плюралізму, рівного доступу до ЗМІ, забезпечення мовлення на території ОРДЛО українських теле- та радіоканалів, а також вільного волевиявлення та прозорого підрахунку голосів.

У той же час, законопроект №2491 авторства Віктора Медведчука та інших депутатів ОПЗЖ пропонує повністю виключити пункт 4, "викинувши" з нього навіть норму про обов'язкове виведення з території України незаконних збройних формувань. Хоча необхідність такого висновку передбачена пунктом 10 Мінських угод. Виконання цього пункту не залежить від будь-якої послідовності імплементації "Мінська-2".

Іншими словами, народні депутати ОТЗЖ пропонують позбавити Україну будь-якої можливості контролювати процес політичного врегулювання на території ОРДЛО. Це призведе до того, що місцеві вибори в ОРДЛО пройдуть під повним контролем проросійських бойовиків, а положення "формули Штайнмайєра" стануть лише красивою обгорткою процесу, тому що сама "формула" не передбачає ніяких конкретних механізмів свого виконання. Годі й говорити про те, яким подарунком для РФ стало б прийняття такого законопроекту в його нинішньому вигляді.

Чи стане ця ініціатива законом, цілком залежить від "монобільшості" "Слуги народу". Тут потрібно нагадати депутатам, що тільки згода на "формулу Штайнмайєра" вже викликала акції протесту, хоча за великим рахунком, це лише спроба президента Володимира Зеленського розблокувати переговори в "нормандському форматі". Але можна собі уявити, яку реакцію в суспільстві викличе вплетення цієї формули в українське законодавство без жодних додаткових умов з нашого боку.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України