RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нормандський саміт завершено: про що говорили Зеленський і Путін - хроніка з Парижа

Переговори в Єлисейському палаці тривали більше 10 годин

Переговори в Єлисейському палаці тривали більше 10 годин Фото: ОПУ

У понеділок, 9 грудня, в Парижі відбувся нормандський саміт - у переговорах, ключовою темою яких був український Донбас, взяли участь президент України Володимир Зеленський, глава Росії Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

"Апостроф" провів онлайн трансляцію з Парижу і розповідає все, що потрібно про зустріч.

02:13 Тезисно про підсумки саміту:

- Україна зобов'язується імплементувати законодавчо формулу Штайнмайера. Особливого статусу Донбасу в Конституції не буде.

- Домовилися продовжити режим "припинення вогню".

- Новий план по розмінуванню.

- Не вдалося узгодити подальше розведення сил по всій лінії зіткнення на Донбасі. Домовилися про три нові ділянки розведення.

- До 31 грудня 2019 року обмін полоненими в форматі "всіх встановлених на всіх встановлених".

- Україна не відмовиться від газових позовів. Переговори щодо газу триватимуть далі.

02:01 після завершення прес-конференції Зеленський поспілкувався з українськими журналістами

01:30 Підсумкова прес-конференція завершилася.

Макрон заявив, що Тристороння контактна група повинна сприяти звільненню та обміну затриманими в зв'язку з конфліктом до кінця року на основі принципу "всіх для всіх".

Розвести сили в трьох нових пунктах на Донбасі передбачається до кінця березня.

Чергова зустріч в "нормандському форматі" повинна відбутися протягом 4 місяців. Тобто вже в березні 2020 року.

Меркель висловилася за продовження дії закону "Про особливий статус Донбасу".

Зеленський заявив, що все "було довго, але предметно".

"Ми обговорили припинення вогню на сході України. Учасники саміту домовилися про введення безстрокової режиму припинення вогню до кінця року. Домовилися про обмін ув'язненими за принципом "всіх на всіх", - заявив президент.

Він також зазначив, що наполягав на встановленні повного контролю України над державним кордоном і виведенні всіх незаконних військових формувань з окупованого Донбасу.

Зеленський підкреслив, що Україна є унітарною державою і жодної федералізації не може бути.

"Найголовніше для мене - людське життя. Я приїхав сюди заради обміну полоненими, і він відбудеться. Орієнтовна дата - 24 грудня, але ми домовилися зробити це в цілому до 31 грудня", - сказав президент.

Путін підтвердив підтримку поетапного розведення сил і старт розведення на трьох нових пілотних ділянках. Підтримав ідею підготувати обмін за формулою "всіх встановлених на всіх встановлених". Звернув увагу на те, що особливий статус Донбасу повинен бути закріплений в Конституції України.

00:45 Текст підсумкового комюніке:

- Мінські угоди щодо Донбасу продовжують залишатися базисом роботи в нормандському форматі;

- розведення сил в Донбасі планується провести ще в трьох нових пунктах до кінця березня 2020 року;

- лідери "нормандської четвірки" заявили про прихильність повному виконанню режиму припинення вогню до кінця року.

00:20 Брифінг ось-ось почнеться.

23:57 Зеленський і Путін підпишуть новий договір по Донбасу, повідомляє "Обозреватель". Нібито після "нормандського саміту" делегації чотирьох країн зайнялися підготовкою документа, який неофіційно назвали "Мінськ-3". З української сторони над текстом працювали глава СБУ Іван Баканов, перший помічник президента Сергій Шефір, заступник глави ОПУ Кирило Тимошенко і глава МВС Арсен Аваков.

23:48 Брифінг буде дипломатичний із заявою про необхідність продовжити консультації для досягнення миру на Донбасі. Як результат переговорів оголосять про обмін військовополонених. Про це повідомляє російський телеграм-канал "Резидент" з посиланням на джерело в Парижі.

23:32 Путін пропонував розвести сили уздовж усієї лінії зіткнення на Донбасі, але у підсумку домовилися про нові три ділянки розведення. Про це "Громадське" повідомило джерело в українській делегації. Які саме це ділянки, поки не повідомляється.

23:29 Зеленський і Путін попередньо домовилися про наступний обмін полонених до 31 грудня 2019 року, повідомляє "Громадське" з посиланням на джерело.

23:25 В кулуарах "нормандського саміту" поширюється інформація, що Путін наполягав спершу на проведенні виборів на Донбасі, і лише потім поверненні Україні контролю над кордоном. Але Зеленський не погодився на такий сценарій. Про це повідомляє "Обозреватель" з посиланням на джерело.

23:15 На прес-конференції всі лідери по черзі розкажуть спільну позицію, яка є досить успішною. Також вони планують дати відповіді на питання журналістів.

23:14 "Українська позиція була представлена дуже сильно", - заявила прес-секретар Зеленського Юлія Мендель.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи піднімалося на переговорах питання Криму, вона відповіла "поки не планується".

23:04 Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко також в Парижі і заявив, що переговори щодо газу пройшли конструктивно, але ніяких угод сьогодні не буде.

22:49 "Зради немає. Поки все йде дуже правильно з державницької позиції", - заявив член делегації, глава МВС Арсен Аваков.

Також Аваков відповів на питання журналіста про вибори на Донбасі: "Сподіваюся, що кордон буде під нашим контролем - будуть вибори".

22:26 За даними російського видання "Коммерсантъ", на саміті не вдалося узгодити подальше розведення сил по всій лінії зіткнення на Донбасі. Причиною нібито стала позиція української строни, чиї представники заявили, що не зможуть забезпечити відведення військових.

За даними видання, помічники лідерів країн "нормандської четвірки" до зустрічі узгодили розведення по всій лінії зіткнення. Поки сили розведені на трьох ділянках - у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському.

22:19 "Добре! По-діловому", - відповів Путін на питання про те, як пройшла зустріч із Зеленським.

22:12 Путін і Зеленський розмовляли 5-10 хвилин в форматі "один на один", повідомили в Єлисейському палаці. Після зустрічі президентів Росії і України почалася вечеря лідерів "нормандської четвірки".

21:52 Охорона Єлисейського палацу в очікуванні підсумкової прес-конференції:

21:41 Розсадка для лідерів за столом - Зеленський, Меркель, Макрон, Путін.

21:09 Прес-служба ОПУ заявила, що чотиристоронні переговори були перервані для проведення бесіди між Зеленським і Путіним. Після розмови переговори в чотиристоронньому форматі відновляться.

21:00 Двостороння зустріч Зеленського і Путіна вже почалася. Протокол відвів на бесіду близько 45 хвилин, однак, за даними помічника президента РФ Юрія Ушакова, розмова не обмежена часовими рамками.

20:51 Лідери обговорюють комюніке, яке має бути оприлюднене за результатами Нормандського саміту, повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

"Я думаю, що це триватиме кілька годин. Це закриті переговори у Нормандському форматі. Щойно буде підготовлено фінальний проект комюніке, чотири лідери вийдуть до представників ЗМІ та прокоментують, до чого всі домовилися", – сказав Тимошенко.

За словами заступника керівника ОПУ, на зустрічі, зокрема, присутні помічник президента Андрій Єрмак, міністр закордонних справ Вадим Пристайко, начальник Генерального штабу Збройних сил Руслан Хомчак та радник президента Руслан Демченко.

20:49 Тут відбудеться підсумкова прес-конференція, але поки що зал порожній.

20:41 Зустріч лідерів "нормандської четвірки" в Парижі завершилася, вона тривала більше двох годин. Зараз починається двостороння зустріч Зеленського і Путіна. Після цього - вечеря для обговорення досягнутих домовленостей і прес-конференція.

20:27 Росія погодилася на трансформацію Мінський угод. Про це з посиланням на свої джерела повідомив екс-нардеп Ігор Мосійчук. Нібито сторонами узгоджені два пункти, які повинні істотно змінити ситуацію на Донбасі.

У свою чергу російський телеграм-канал Резидент повідомляє, що "нас чекають два проривних пункти, які зрушать з місця ситуацію на Донбасі". Росія нібито згодна на обопільні компроміси по мінських угодах, а також готова трансформувати деякі пункти, але без зміни структури договору.

19:36 А ось чим годують журналістів в Єлисейському палаці.

Нормандська зустріч

Нормандська зустріч

Нормандська зустріч

Нормандська зустріч

Фото: PavlowskyNews

19:23 На зустріч в складі російської делегації приїхав Владислав Сурков, який знаходиться під санкціями ЄС.

19:11 Перед початком переговорів Путін почергово поговорив з Меркель і Макроном. Спікер російського президента заявив, що Путін і Зеленський перед початком переговорів обмінялися рукостисканням. Він також зазначив, що перенесення зустрічі президентів України та Росії до спільної прес-конференції не обмежує формат їх переговорів по часу.

18:45 Почалась зустріч лідерів чотирьох країн.

18:15 Так зараз виглядає прес-центр Єлисейського палацу. Всього на саміті акредитовано понад 300 журналістів. В цей зал влізли не всі.

18:11 Завершилася двостороння зустріч Зеленського з Меркель. Зараз чотири лідери зберуться на перемовини у "нормандському форматі".

18:05 Час початку саміту перенесли щонайменше на півгодини. При цьому анонсована раніше на 19:45 підсумкова пресконференція лідерів перенесена щонайменше на 22:00.

17:24 Зустріч з Макроном закінчилась. Тепер триває двостороння зустріч Зеленського та Меркель.

17:11 Перед початком саміту Канада підтримала Україну та її територіальну цілісність.

17:05 Ряд ЗМІ повідомляють, що Зеленський і Путін можуть зустрітись до загальної прес-конференції за підсумками саміту.

16:53 Путін прибув до палацу із запізненням в 30 хвилин.

16:38 Нардеп Олексій Гончаренко: "Кортеж "російського царя". Щоб ви розуміли, кортежі Зеленського, Макрона і Меркель разом узяті були менше, ніж у Путіна. Звичайно, далеко ми вже пішли від "братів". У них все ще цінністю є кількість і ціна автомобілів".

16:34 Розпочалася зустріч Зеленського з Макроном.

16:20 Саміт офіційно почався із запізненням в 15 хвилин.

16:17 Путін теж на місці.

16:08 До Єлісейського палацу прибув Зеленський з українською делегацією.

15:53 У Єлисейський палац прибула Ангела Меркель.

15:50 Президент Росії Володимир Путін прибув до Парижа на саміт "у нормандському форматі". За даними росЗМІ, з аеропорту він вирушив до Єлисейського палацу. Очікується, що глава Кремля спочатку зустрінеться з Ангелою Меркель, а через півгодини - з Еммануелем Макроном. Далі почнеться саміт "нормандської четвірки".

15:20 Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що до складу офіційної делегації України на зустрічі в "нормандському форматі" увійшли міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова Служби безпеки Іван Баканов і головнокомандувач Збройних сил Руслан Хомчак.

Список української делегації:

  • міністр закордонних справ Вадим Пристайко;
  • міністр внутрішніх справ Арсен Аваков;
  • міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель;
  • глава Служби безпеки України Іван Баканов;
  • головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак;
  • перший помічник президента Сергій Шефір;
  • помічник президента Андрій Єрмак;
  • радник президента Руслан Демченко;
  • глава Офісу президента Андрій Богдан;
  • заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко;
  • заступник глави Офісу президента Юрій Костюк;
  • заступник глави Офісу президента Ігор Жовква;
  • виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

14:47 Представниці руху Femen прорвалися до Єлисейського палацу з криками: Stop Putin war! Активісток оперативно затримала французька поліція.

Сама зустріч "нормандської четвірки" відбудеться о 17:00 (за Києвом). Після цього лідери дадуть спільний брифінг журналістам. Перша особиста зустріч Зеленського і Путіна, швидше за все, пройде пізно ввечері.

14:06 Ветерани АТО на Донбасі влаштували в Парижі яскраву акцію протесту проти капітуляції перед Росією. Вони публічно порвали прапори країни-агресора і терористичної ДНР, а також принесли листівки з закривавленим портретом Володимира Путіна і написом "Росія веде війну не з Україною, а з Європою!", повідомляє "Обозреватель".

"Це те, що ми хотіли б сьогодні сказати і Російської Федерації, і штучній "республіці ", яку вона створила на території України. Слава Україні! Героям Слава! Слава нації! Смерть ворогам! Україна понад усе!" - сказали ветерани, після чого кинули розірвані прапори окупантів на землю.

12:45 Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко підтвердив, що зустріч Володимира Зеленського та Володимира Путіна відбудеться після саміту "нормандської четвірки".

Графік зустрічі:

14:55 - прибуття в Єлисейський палац.

15:05 - зустріч президента України Зеленського з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном.

15:30 - зустріч президента України Зеленського з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

16:00 - зустріч лідерів країн-учасниць "нормандського формату".

18:45 - зустріч лідерів країн-учасниць "нормандського формату" з представниками ЗМІ.

Час обіцяних переговорів Зеленського з Путіним тет-а-тет не уточнюється.

12:15 За кілька годин до початку зустрічі в "нормандському форматі" Париж скували величезні пробки, а квартал біля Єлисейського палацу оточила поліція, повідомляє "Обозреватель". До столиці Франції прибули журналісти кількох українських телеканалів, також анонсовано мітинг ветеранів ООС.

Крім того, на саміт приїхало безліч російських пропагандистів. Так, чисельність знімальних груп "Росії 1" і "Першого каналу" досягає приблизно 20 осіб.

11:30 Відомо, що до складу української делегації в Парижі увійшли помічник президента Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Вадим Пристайко, а також глава Міненерго Олексій Оржель і виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко. "У разі необхідності вони будуть брати участь в питаннях газу", - сказав заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

08:27 Окрема двостороння зустріч президентів України і РФ - Володимира Зеленського та Володимира Путіна - запланована в Єлисейському палаці після завершення переговорів лідерів у "нормандському форматі", повідомляє ТАСС з посиланням на джерело, близьке до організації саміту в Парижі. У Кремлі поки не підтвердили цю інформацію.

07:02 У Росії заявили, що саміт "нормандської четвірки" пройде в залі Мюрат Єлисейського палацу. У цьому залі збирається Рада міністрів французької республіки. Господарі зарезервували приміщення в палаці для двосторонніх зустрічей лідерів Росії, Німеччини, Франції та України. Бесіда Путіна і Меркель може пройти в залі послів, Путіна і Макрона в золотом залі, а для бесіди президентів Росії і України виділено зал ад'ютантів. Прес-конференція четвірки пройде в залі для прес-конференцій Єлисейського палацу.

Що потрібно знати про зустріч

За офіційними даними, в Єлисейський палац політики прибудуть близько 16:00 за київським часом, після чого відбудеться зустріч Зеленського з президентом Франції і канцлером Німеччини. Близько 17:00 стартують переговори лідерів країн-учасниць "нормандського формату", о 19:45 - зустріч лідерів країн-учасниць "нормандського формату" з представниками ЗМІ.

Передбачається, що в рамках саміту Зеленський і Путін можуть провести окрему зустріч. До цього вони лише кілька разів говорили по телефону, востаннє обговорили повернення Росією українських військових кораблів і питання переговорів по транзиту газу.

Варто відзначити, що Україна давно наполягала на зустрічі в "нормандському форматі", де мова повинна йти про ситуацію на Донбасі. Як заявила прес-секретар Зеленського Юлія Мендель, президент України має намір порушити на переговорах три питання: обмін утримуваними особами, припинення вогню і виведення чужих військ з Донбасу. У той же час вона застерегла від завищених очікувань від переговорів.

"10 грудня війна на Донбасі не закінчиться, це правда. Завищені очікування від "нормандії", як її вже охрестили в народі, можуть принести післясмак розчарування. Але згадайте: за останні три роки прогресу в закінченні війни майже не було. Ми просто кожен день поповнювали архіви статистики обстрілів, поранених і вбитих", - зазначила Мендель.

Якими будуть результати зустрічі

Очікується, що за підсумками переговорів у "нормандському форматі" сторони підпишуть документ, але він не буде містити ніяких юридичних зобов'язань для України.

"Комюніке є політичним документом. Не буде йти мова про будь-які юридичні зобов'язання, які візьме на себе українська держава в особі президента. Зараз комюніке дуже дипломатичне. Це документ, який не містить суперпроривних ідей, але все буде залежати від результатів переговорів", - заявив віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

Він також уточнив, що за результатами "нормандської зустрічі" підготовлений у МЗС проект документа може бути доповнений новими пунктами.

Що кажуть в Україні і Росії

Президент України Володимир Зеленський в студії політичного ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" заявив, що хотів би результативних переговорів у Парижі.

"Я хочу точно розуміти, що якщо ми йдемо по "Мінську", то - обмін (скільки, "всіх на всіх", тому що ви знаєте, там є списки узгоджених і не узгоджених, скільки людей ми можемо повернути додому і коли). Друге питання - хто несе відповідальність за [зрив] припинення вогню... Мені дуже хочеться вірити, що і Німеччина, і Франція будуть нас підтримувати", - заявив він.

У свою чергу, в Росії заявили, що зустріч у Парижі є позитивним сигналом, але не варто чекати ніякої угоди за її підсумками.

"Очевидно, що угоди не буде, і ніхто не очікує ніякої угоди. Це було б завищеними очікуваннями, від чого ми, до речі, дуже енергійно застерігаємо", - сказав прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

Варто відзначити, що напередодні переговорів у Парижі на Майдані Незалежності в Києві пройшла акція "Червоні лінії для Зеленського", учасники якої закликали президента України не допустити здачі національних інтересів на "нормандській зустрічі".

Крім того, перед будівлею Офісу президента України відбулася акція "Варта на Банковій", метою якої, за словами організаторів, стало попередити Зеленського про неприпустимість поступок РФ на шкоду національним інтересам України на переговорах у Парижі.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України