RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Покарання" для Порошенка і другий термін: про що заявив Зеленський на великій прес-конференції

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У середу, 20 травня, президент України Володимир Зеленський провів прес-конференцію за підсумками першого року на чолі держави в парковій частині Маріїнського палацу в Києві. Він, зокрема, торкнувся теми "плівок" Порошенка-Байдена, запевнивши, що вже почато кримінальне провадження, розповів про плани по врегулюванню ситуації на Донбасі і пояснив, чи буде йти на другий термін.

За словами представників Офісу президента, в зв'язку з карантинними заходами кількість представників засобів масової інформації, які змогли взяти участь у прес-конференції, була обмеженою, що вже спровокувало скандал. "Апостроф" стежив за всім в онлайн трансляції.

13:38 Прес-конференцію закінчено.

13:35 Зеленський заявив, що питання Криму, можливо, не так голосно обговорюється в інформпросторі, але знаходиться в постійній роботі влади. За його словами, питання порушувалося навіть на зустрічі з Путіним, але Росія не готова це обговорювати.

"Росія не хоче обговорювати, але ми пам'ятаємо, що це наша земля", - сказав Зеленський.

13:20 Зеленський про люстрацію: "З приводу люстрації... вже є рішення Європейського суду і рішення Венеціанської комісії, здається, що люстрація була незаконною. Хочете, я скажу свою думку? Є люди, яким не можна скасовувати люстрацію".

13:15 Зеленський відреагував на НП з мостом в Дніпропетровській області, який звалився разом з фурою. Щодо обвалу мосту - жертв немає, служби працюють, відрапортувала його прес-секретар Юлія Мендель.

13:10 Зеленський попросив паузу на пару хвилин. Далі прес-конференція продовжиться.

13:06 Про скандал з Єрмаком: "Що стосується Єрмака, я знаю, хто і навіщо це зробив. Я не можу зараз говорити про це, тому що йде слідство. А записи ці порожні, тому що це брат Єрмака, по-друге, нічого немає на відео, по-третє жодної людини, про кого говорили, немає на посадах. І це не через те - що вийшли записи. Вони були записані ще влітку і восени - тому для мене це пусте. Не пусте інше - для чого це зробили, хто має таку техніку. Але прийде час - і суспільство обов'язково дізнається відповіді .

13:04 Зеленський про візит в Оман: "У мене є сім'я, діти, які полетіли в Оман на відпочинок. Вони мали право на це. У мене був план зустрічей на високому рівні. У нас на той час в Омані не було навіть посла, у нас не було жодних стосунків, економічних, дипломатичних. я розумів, що з султаном не зустрінусь, що могли бути тільки приватні зустрічі... Так, це недержавні зустрічі. я не можу бути на пляжі, я полетів до своєї сім'ї. Я там побув три доби... Я можу завтра поїхати в Одесу, я ще в душ ходжу і люблю дітей... Це мої приватні речі, мені так здається, я так живу".

12:53 Зеленський про справу Шеремета: "Однозначна вона чи ні, я теж не знаю. Мене запросили - я прийшов, тому що хочу бути запрошений на всі гучні справи... Я буду приходити на всі справи, де потрібна буде підтримка президента. Але суд повинен розібратися. Зараз цю справу веде глава МВС Арсен Аваков. Це його справа. І він відповідальний за результат цієї справи. Якщо слідство, а потім суд доведуть, що підозрювані - вбивці, вони сядуть у в'язницю. Якщо ні, то будуть нести відповідальність ті, хто довів цю справу до суду і звинуватив невинних людей".

12:45 Зеленський заявив, що однієї каденції йому може не вистачити.

"Чесно кажучи... Щиро? Однієї не вистачить", - сказав він.

При цьому Зеленський додав, що, скільки триватиме його каденція, вирішувати людям. На уточнення журналістів, чи збирається він балотуватися на другий термін, Зеленський відповів: "Я подумаю".

12:35 Зеленський про те, чи не шкодує, що став президентом: "Шкодувати чи не шкодувати (про президентство Зеленського) може тільки народ, який мене обрав".

12:22 Зеленський про медреформу: "Медицинська реформа, її не вийшло. Там багато хороших речей, але в цілому - ми опинилися голі. Ось ця реформа. Подивіться на зарплати водіїв "швидких" - вони не страйкують, але ми знаємо про це. Ну не може водій "швидкої" працювати за 4-5 тисяч. Страйки психлікарень, тубдиспансерів - все це говорить, що реформа має великі проблеми.

Уцьому році обов'язково здамо "Охматдит" - і ви побачіте рівень лікарні. Такої лікарні в Європі немає. Але суть реформи - все лікарні повинні такими бути. Уже зараз "Охматдит" - це космос. Така медична реформа повинна бути в кожній області. Цей космос повинен бути в кожній області - ми це повинні побудувати. Закриття тубдиспансеру і психлікарні - початку зробіть як треба, а потім закривайте".

12:20 Зеленський про відносини з олігархами. "Я такий як є, і я будую відносини з людьми так, як я хочу. І поки я такий, як є, я буду незалежним від різних груп олігархів. Я не є лобістом їх інтересів, вони не можуть натиснути на мене, щоб поставити свою людину на посаду. Іноді дехто пролазить. І коли ми когось звільняємо, ми розуміємо, від кого він прийшов".

12:08 Зеленський про переговори з Росією і Путіним: "Будемо боротися до кінця за Мінськ. Оскільки з Мінськом пов'язані санкції проти РФ, які всі хочуть зняти. Не тільки Росія, а й багато європейських країн, вони теж страждають через ці санкції. Рік я даю на те, що ми будемо боротися. я даю собі кілька місяців, щоб могли дотиснути і знайти вихід з цієї ситуації відповідно до Мінських домовленостей.

Я не хотів би задіяти план В і план С. Хоча співтовариство по-різному оцінює прямі переговори Путіна і Зеленського, ми повинні це робити. Не відкидаючи Мінськ, окремим треком. Є речі, які можеш зрозуміти тільки сам на сам. Є речі, які ти хочеш почути сам на сам. Щоб йти по іншому плану, плану В".

12:00 Президент України Володимир Зеленський заявив, що представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, екс-президент Леонід Кучма скликає екстрене засідання ТКГ через заяви ватажка ЛНР. Напередодні інформаційні ресурси підконтрольних Росії бойовиків повідомили, що ватажки ЛДНР заявили про приведення військ у бойову готовність.

11:55 Зеленський про скандал з мером Черкас, який достроково зняв карантин: "За один стіл з бандитами не сяду". Президент нагадав, що проти міського голови були відкриті 19 кримінальних проваджень.

11:53 Зеленський про ситуацію з пенсіями: "Індексація пенсій пройшла. Пенсіонерам на період коронавірусу додали 1 тис. гривень. Скільки у нас пенсіонерів? 12 млн. Як дві-три невеликі країни Європи. Дуже складно підняти всім".

11:50 Зеленський заявив, що він добре ставитися до Нефьодова, але на кордоні є контрабанда і хабарі. Тому, незважаючи на хороші відносини, його довелося звільнити. Але Зеленський не виключає повернення Нефьодова на іншу посаду.

11:44 Зеленський у відповідь на питання журналіста "Радіо Свободи" про пропозицію засекретити декларації деяких співробітників СБУ розповів про випадок, коли один з кореспондентів проник у його кортеж.

"Розповім про один випадок. Скажіть, чи є в світі хоча б одна країна, де в кортежі президента їздить журналіст, прямо всередині кортежу, знімаючи, або не знімаючи. Мені все одно. Чи є хоч один президент, коли особиста охорона каже, що так не можна, що нам робити? У світі не існує такого. Крім нахабства інакше це не назвеш. Навіть такі речі відбуваються. Між владою і журналістами не можна переходити на приватне і порушувати закон. Був такий випадок. Щось не зробили батьки цих людей. Баланс пан Ткач порушив", - сказав він.

11:38 Зеленський назвав умову розпуску Ради і розповів про вибори в Києві.

"Поки партія "Слуга народу" буде голосувати за всі важливі законопроекти для країни, поки це буде, я буду підтримувати партію "Слуга народу". Я буду підтримувати саме той склад партії, монобільшості. Якщо вони не захочуть голосувати, будуть лобіювати інтереси груп, я буду розпускати парламент.

Я буду підтримувати в Києві кандидата від партії "Слуга народу". Чи буде праймеріз. Буде. Чи будуть кандидати не тільки від "Слуги народу". Обов'язково. Будуть і кандидати від "Слуги народу", і незалежні люди. Хто буде кращим - того і підтримаю", - сказав він.

11:23 Після запитання журналіста про те, чи став Зеленський вироком Порошенку, пішов дощ.

"Я думаю це не останній дзвінок, який побачать українці. Повинні реагувати правоохоронці, прокуратура. Генпрокурор зареєструвала кримінальне провадження. Будуть розслідувати. Це можуть сприйняти як держзраду. Це до правоохоронців", - сказав він про плівки Порошенко і Байдена.

11:18 Зеленський відповів на запитання щодо призначень "друзів" у владу.

"Жодного кума або військового друга я не призначу. Що стосується Венедиктової, я навіть не зрозумів питання. Я обіцяв, що до влади прийдуть інші люди. Ви питаєте мене, чому новий генпрокурор не працював у прокуратурі... Пан Єрмак з точки зору досвіду не має досвіду як кінопродюсер. Він завжди був досвідченим юристом, має освіту, яке потрібно главі Офісу. Він не є моїм кумом, а довіреною особою... У нас кадровий голод. Я не можу зараз знайти міністра культури. Нам дуже складно знайти міністра освіти, енергетики. Яку людину б не знайшли, ЗМІ пишуть це людина Ахметов, Коломойського чи Пінчука. Дайте нам таких людей...", - сказав він.

11:05 Зеленський пообіцяв населенню дешеві кредити: "Найближчим часом у нас буде іпотека для кожного громадянина України під 10%".

10:57 Зеленський заявив, що з Росією зараз ведуться переговори про обмін утримуваними особами після завершення епідемії.

"На сьогодні у нас було три обміни.. Ми вже говоримо про можливий обмін після пандемії коронавірусу, повернення наших політв'язнів, які перебувають у в'язницях Росії і окупованого Криму", - зазначив він.

Зеленський додав, що після коронавірусу повинна бути зустріч у "нормандському форматі". Він підкреслив, що готовий говорити з Росією: "Ми повинні з ними говорити і домовлятися. Мінський формат - пріоритет, але від інших форматів не відмовляємося ... Нам потрібен результат".

10:45 Зеленський заявив, що це пріоритетне питання забезпечити медиків тими зарплатами, які обіцяли.

"Дійсно, за інформацією на два дні тому, в 15 областях повністю виплачені зарплати в тих рамках, які я обіцяв медпрацівникам. На цьому тижні, я думаю, збільшиться число областей, і в усіх областях медики отримають ці 300%. Там були деякі технічні моменти. Всі ці гроші були перераховані з бюджету місцевої влади, повністю", - підкреслив він.

Президент додав, що статистика дозволяє наближати деякі етапи пом'якшення карантину.

"З 23 травня почне працювати транспорт міський. Поки що міжобласний транспорт не можемо забезпечити. Тільки шість областей готові, де йде зниження захворюваності... Дитсадки сьогодні отримають всі вказівки від МОЗ, яка повинна бути ситуація, як повинні бути облаштовані. З понеділка 25 травня дитсадки теж запрацюють", - сказав він.

10:40 Почалася прес-конференція. Зеленський привітав всіх присутніх.

10:37 Зеленський вже приїхав у Маріїнський парк.

10:28 Журналістів дощ не налякав, Зеленський повинен з'явитися з хвилини на хвилину.

10:25 Чекають появи Зеленського, плани трохи зіпсував дощ.

10:24 Дивіться ексклюзивні фото, чим годують журналістів на прес-конференції Зеленського.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Ось так ховаються від дощу.

10:10 Пішов дощ. Президентський стільчик сховали, навісу немає, повідомляє кореспондент "Апострофа".

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

10:04 Скандальний журналіст Дмитро Гордон прийшов на прес-конференцію президента Володимира Зеленського

"У мене кілька питань: щодо ситуації на Донбасі і повернення Криму", - сказав він.

09:48 Дивіться ексклюзивні фото "Апострофа" з місця проведення брифінгу!

Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1

09:45 Біля входу в Маріїнський парк збираються активісти, вони намагаються привернути увагу Зеленського до справи Гандзюк. Також помічено багато поліції, підходи до місця проведення брифінгу президента перекриті.

09:20 Кореспондент "Апострофа" Олександр Гончаров знаходиться в Маріїнському парку. За його словами, зараз там багато правоохоронців. На вході видають маски, рукавички і вимірюють температуру. Всі фото/відео/журналісти в масках. Пред'являють свої документи і охорона, звіривши фото в паспорті з обличчям у масці, пропускає.

08:20 У Маріїнському парку з самого ранку йде підготовка до прес-конференції Володимира Зеленського.

Будуються металеві конструкції, розставляються місця для журналістів.

Починають збиратися і самі журналісти.

07:40 Прес-секретар президента Юлія Мендель заявила, що "теплих ванн" для Зеленського на прес-конференції не готували.

"Безумовно, річна прес-конференція президента Володимира Зеленського - важлива подія. На жаль, як і раніше акредитувати всіх не вийшло", - заявила вона.

07:00 Багатьом українським журналістам та ЗМІ відмовили в участі у прес-конференції президента Володимира Зеленського, зокрема, Яніні Соколовій та Роману Скрипіну, журналісту програми "Схеми" Михайлу Ткачу, виданню "Дело", білоруській редакції "Радіо Свобода", виданням "Бабель", "Букви", "Главком", "Тиждень". Не акредитували знімальні групи "5 каналу", "Настоящее время" та "Шустер Live". При цьому серед тих, хто отримав допуск, - сайт антиукраїнського пропагандиста Анатолія Шарія.

Як відомо, на сто днів президентства Зеленський випустив інтерв'ю, а на річницю обрання - фільм "Рік президента Зеленського", в якому він розповів про зміни в країні. Також президент торкнувся теми зняття депутатської недоторканності, закону про імпічмент, кадрових змін у Кабінеті міністрів, повного перезавантаження судової системи, війни на Донбасі і зарплат чиновників.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному