RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дуель у прямому ефірі: як Трамп і Байден "билися" на дебатах і чим все закінчилося

Кандидати в президенти США зустрілися віч-на-віч в Огайо.

Кандидати в президенти США зустрілися віч-на-віч в Огайо. Фото: ВВС

У ніч на середу, 30 вересня, президент США Дональд Трамп і кандидат у президенти від Демократичної партії Джо Байден провели перші дебати в Клівленді, штат Огайо. Говорили про важливі для країни теми - майбутні вибори, підтримку армії і поліції, загрозу від коронавірусу і розвиток економіки, але все ж обмінювалися колючими фразами і навіть образами. "Апостроф" розповідає про головні тези дебатів.

90-хвилинна словесна війна кандидатів у президенти США відбулася в Клівленді, на обговорення винесли шість питань: минуле Трампа і Байдена, роботу Верховного суду, боротьбу з пандемією коронавірусу, расові протести і насильство в містах, прозорість майбутніх виборів і розвиток економіки. Кандидати отримали по дві хвилини на монолог, після чого перейшли до обміну репліками.

Примітно, що Трамп і Байден напередодні дебатів не потисли один одному руки, а відразу зайняли свої місця за трибунами в актовому залі університету Case Western Reserve. Байден замість вітання буркнув "Як ти?" і злегка розвів руками, стиснутими в кулаки. Трамп відповів на привітання суперника, проте його слова було важко розрізнити.

Фото: ВВС

Ведучий дебатів Кріс Уоллес роз'яснив, що домовленість не обмінюватися рукостисканнями була досягнута заздалегідь, а глядачі в залі пообіцяли зберігати мовчання, за винятком оплесків. На дебатах у залі були присутні дорослі діти Трампа, подруга старшого сина президента Кімберлі Гілфойл, що працює у передвиборному штабі глави держави, керівник апарату співробітників Білого дому Марк Медоуз.

Фото: ВВС

Перше питання

Ведучий Кріс Уоллес почав з питання про Верховний суд. Трамп раніше висунув Емі Коні Барретт на пост судді Верховного суду США, але Байден стверджував, що наступний суддя повинен бути обраний після виборів.

Кожному з кандидатів модератор задав запитання: "Чому ти правий?".

"Ми виграли вибори. Вибори мають наслідки. І тому маємо право вибирати суддю", - сказав Трамп.

Він підкреслив, що Емі Коні Барретт "хороша в усіх відношеннях і буде видатною".

У свою чергу, Байден заявив, що у американського народу є шанс вплинути на долю Верховного суду.

"Єдиний спосіб, яким американський народ може висловити свою думку, - те, кого він обирає президентом, а кого - віце-президентом", - сказав він.

Байден після того, як Трамп неодноразово просив його сказати, чи розширить він Верховний суд у разі перемоги, щоб усунути прийдешній консервативний ухил, відзначився різкою фразою: "Ти замовкнеш, чувак? Продовжуй гавкати, друже".

Трамп парирував: "Люди розуміють, Джо, за 47 років [у Вашингтоні] ти нічого не зробив".

Трамп і далі "нападав" на Байдена і перебивав його, коли він відповідав на запитання. У результаті Байден втратив хід своїх думок і назвав Трампа клоуном і "найгіршим президентом в Америці".

Трамп атакує Байдена через коронавірус і отримує відповідь

Трамп заявив, що якби Байден був на чолі США, то число загиблих від коронавірусу - більше 200 000 американців - було б набагато вище, але модератор направив розмову в дещо інше русло, нагадавши, що Трамп ще не представив всеосяжний план охорони здоров'я, щоб замінити Obamacare.

"Я є модератором цих дебатів і хотів би, щоб ви відповіли на моє запитання", - сказав Уоллес, додаючи, що указ про охорону здоров'я, підписаний Трампом раніше в цьому місяці, був "у значній мірі символічним".

Кандидати обговорили підписаний Обамою закон про охорону здоров'я, Закон про доступне медичне обслуговування, схему державного медичного страхування, яка забезпечила медичне страхування мільйонам незастрахованих американців.

Республіканцям у Конгресі в минулому році нарешті вдалося скасувати вимогу Obamacare про те, що люди повинні купувати медичну страховку або платити податкові штрафи - Трамп під час дебатів рекламував це як одне зі своїх ключових досягнень.

Фото: ВВС

У свою чергу, Байден заявив, що у Трампа немає плану по боротьбі з коронавірусом.

"Це той самий чоловік, який сказав вам, що до Великодня його (коронавірусу, - Апостроф") не буде", - сказав він про Трампа, нагадавши про його заяву про те, що для лікування людей від вірусу можна використовувати який-небудь розчинник, наприклад відбілювач.

"Це було сказано саркастично, і ви це знаєте", - парирував Трамп.

Відновлення економіки та податкове питання

Модератор Кріс Уоллес запитав кандидатів про економіку США і їх плани на її відновлення після карантину через коронавірус.

"Економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося після карантину, - сказав Уоллес. - Удар по зростанню не буде таким великим, як очікували аналітики".

Трамп відразу ж підхопив цю фразу: "Я побудував найбільшу економіку в історії".

Президент США заявив, що привів до історичного економічного зростання, рекордно низького рівня безробіття і вивів мільйони американців з убогості.

Уоллес прямо запитав Трампа: "Чи правда, що ви платили 750 доларів на рік у вигляді федерального прибуткового податку в 2016 та 2017 роках".

"Я заплатив мільйони доларів", - заявив Трамп.

Байден запропонував йому розкрити свої податки, а Трамп зазначив, що "ви побачите, коли все буде готово", маючи на увазі аудит, в якому знаходяться його податки. Але немає ніяких юридичних причин, через які він не може їх розкрити зараз.

Трамп заявив, що податкові пільги давали йому податкові закони, і звинуватив Байдена в прийнятті податкового закону, який надав таким, як він, всі ці пільги.

Байден відповів, що саме зниження податків Трампом приносить користь багатим і що він збирається скасувати їх і замість цього інвестувати в тих, хто потребує допомоги.

Байден розкритикував Трампа: "Ми передали йому процвітаючу економіку. Він все зіпсував. Ми ослабли, стали більш хворими, більш розколеними і стали більше виявляти насильства. Демократи залишили процвітаючу економіку, а він викликав рецесію. Я сказав Путіну (президенту Росії Володимиру Путіну, - "Апостроф"), що ми не будемо це терпіти. А ви його маріонетка (англ. - puppet, більшість зарубіжних ЗМІ почули і винесли це слово в цитату, як puppy - "щеня", - "Апостроф"). Ви з ним до сих пір нічого не зробили".

Трамп продовжив стверджувати, що економіка США впаде, якщо переможе Байден.

Протести в США

Кріс Уоллес запитав Байдена про протести, що охопили США цього літа, деякі з яких переросли в насильство: "Як кандидат від Демократичної партії, ви коли-небудь дзвонили меру Портленда від Демократичної партії або губернатору Орегона від Демократичної партії і говорили: "Гей, ви повинні припинити це? ".

Відповідь Байдена була проста: "Я зараз не займаю державну посаду".

Фото: ВВС

Трамп заявив, що реальна загроза на протестах виходить від руху антифа - вільної коаліції лівих антифашистських протестувальників - і попередив, що вони спровокують переворот, якщо переможе Байден.

Зміна клімату

У міру того, як дебати добігали кінця, тема перейшла до зміни клімату. Уоллес запитав, чому Трамп відмовився від захисту навколишнього середовища і які його погляди на зміну клімату, викликану діяльністю людини. Трамп заявив, що лісові пожежі на американському Заході можна вирішити за рахунок "більш ефективного управління лісами". Під тиском модератора він визнав, що люди впливають на клімат.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному