RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Казначейство майже на останній зупинці, грошей немає - Геннадій Москаль

Перша частина інтерв'ю Геннадія Москаля в програмі "Трикутник Іванської"

Перша частина інтерв'ю Геннадія Москаля в програмі "Трикутник Іванської" Геннадій Москаль Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Протягом останніх кількох днів в українських силових структурах відбулись серйозні кадрові зміни. Увагу привернули не тільки кадрові ротації в МВС і СБУ, а й заміна керівництва в Службі зовнішньої розвідки та у Збройних силах. Чи підуть на користь кадрові зміни в період війни, що стоїть за змінами в СБУ, чому провалюється боротьба з контрабандою, анонсована президентом, та як вплине на хід війни заміна керівництва в ЗСУ - в ефірі програми "Трикутник Іванської" на Апостроф TV розповів колишній голова Луганської ВЦА і Закарпатської ОДА ГЕННАДІЙ МОСКАЛЬ.

- Чи ви розумієте, що відбувається з цими кадровими ротаціями в СБУ? Цього вимагає реформа чи це бажання конкретної людини?

- Ніякої реформи Служби безпеки за Зеленського не буде. Він не віддасть її нікому, тому що СБУ комплектується військовими. Він головнокомандувач Збройними силами України. Вони входять до ЗСУ. Це перше читання, і воно буде дуже довго розглядатися, поки він буде на посаді.

- Так може ці кадрові перестановки та звільнення – це помста СБУ за те, що щось не так виконали?

- Та ні. По СБУ є трошки проблем, наскільки я знаю, у Верховному суді України. Дуже багато так званих контрабандистів та тих, кого позбавили українського громадянства, подали позови до Верховного суду. А Верховний суд запрошує представника РНБО. Вони кажуть: "А ми що? Це все нам надала СБУ, в нас ніяких матеріалів немає". Покажіть матеріали СБУ суду. Покажіть, що у вас є допуски до державної таємниці. Зараз суддям допуски готують, після – адвокатам.

Чесно кажучи, думаю, що в Офісі президента зрозуміли, що в суді буде провал. Тому знайшли крайніх.

- Ви допускаєте, що те, що зараз відбувається у правоохоронних органах, робиться лише для того, щоб вони були підконтрольні лише президенту. І якщо раптом збереться Майдан, вони дадуть їм наказ.

- Вони вже всі підконтрольні. "Слуга народу" очолює Міністерство внутрішніх справ. Друг, товариш і брат очолює Службу безпеки, у Зовнішній розвідці Бурбу зняли після скандалу з "вагнерівцями". Цей Чаус вліз. Молдавські правоохоронні органи чітко довели, що його вивезли у багажнику аташе військового, який є кадровим співробітником зовнішньої розвідки. Більше він до Молдови не повернувся.

- В Україні Чауса теж немає.

- Я маю на увазі того, хто вивозив його на машині з дипломатичними номерами. Він був військовим аташе.

- Замість Руслана Хомчака головнокомандувачем ЗСУ став Валерій Залужний. Як вам таке призначення, ви знайомі?

- Вперше його чую, як і про всі призначення, які робить пан Зеленський.

- Чи виникає у вас недовіра? Чи є надія, що нове обличчя навпаки щось змінить?

- А що можна змінити? Подивіться зведення. Цього тижні спочатку сімох військових тяжко поранили, потім ще чотирьох. Почитайте сторінку президента, сторінку Офісу президента. Ніде нічого взагалі. Я пам’ятаю, коли працював у 2015 році, адміністрація висловлювала співчуття, надсилала телеграми, співчуття рідним загиблих і поранених. Усе це в нормі. Він – верховний головнокомандувач ЗСУ, він не може міністра оборони Тарана примирити з керівником Генштабу Хомчаком. Якщо їх не може примирити президент, то роблять кадрові зміни. Скажіть мені, за період президентства Зеленського звільнено хоч одну вулицю, хоч один будинок, бодай один населений пункт? Я пам’ятаю, у 2014-2015 році звільняли Лисичанськ, Рубіжне.

- Це було до мінських домовленостей.

- А що, Дебальцева не було в мінських домовленостях за Україною? Було. Тоді в нас було Чернухіно. За день ми абсолютно не могли туди заїхати. Забрали нагло, і всі промовчали. Світова спільнота промовчала.

Ми не можемо абсолютно нічого зробити, то для чого тоді головнокомандувач ЗСУ, для чого начальник Генштабу, для чого міністр оборони? Щоб вони між собою з’ясовували якісь стосунки? Я не бачу по лінії оборони сьогодні якихось активних дій з повернення тих територій, які навіть по мінських угодах належать Україні, але їх бойовики нагло забрали.

- Ви очолювали Закарпатську ОДА, тому, я думаю, про контрабанду багато що знаєте. Потік контрабанди залежить від реформ правоохоронних органів чи від влади?

- Ні.

- Він не зменшується і не збільшується?

- Абсолютно. Митник не може провести огляд без прикордонника, а прикордонник – без митника. Вони мають бути у парі. Але і митник, і прикордонник не провезуть жоден блок цигарок без Служби безпеки, яка має монопольне право на боротьбу з контрабандою ще від Радянського Союзу. Зняли начальника Головного управління К, а у нього є ціле управління по боротьбі з контрабандою. Такі управління є в усіх прикордонних областях, де проходить державний кордон.

Так а де ж СБУ? Зеленський сказав про 300 млрд (митних зборів). А це майже 25% всієї видаткової частини державного бюджету, тому що державний бюджет становить 1 трлн 320 млрд. У вересні 665 млрд треба буде віддати, це 50% держбюджету.

Казначейство майже на останній зупинці. Грошей немає. Навіть парламент не в змозі ухвалити криміналізацію контрабанди. Немає сьогодні в українському законодавстві поняття "контрабанда". Є незаконне переміщення товарів через державний кордон України, за яке настає кримінальна відповідальність.

- Одні кажуть, що не можна робити таких різких рухів та змін під час війни. Інші ж наполягають на тому, що якщо це призводить лише до покращення ситуації в державі, то чому б і ні? Як ви оцінюєте цю ситуацію? Олександра Литвиненка повернули практично з нікуди. Наскільки це добре зараз для нас?

- Якщо мені пам’ять не зраджує, Кондратюк до призначення працював в Офісі президента заступником Єрмака чи Богдана короткий час. За тією інформацією, якою я володію, це чисто пов’язане з Чаусом. Вони його вкрали, вони його тримають на своїй базі у Миколаївській області, видумали цю дурницю з Телеграм-каналом. Немає розуму значить, як це легалізувати.

Чи зможе Литвиненко це зробити? В мене є сумніви. Покажіть мені хоча б одну працю Інституту стратегічних досліджень. Це не той інститут, який був за Горбуліна. Нема жодного політолога, який щось би міг написати, коли Путін українською мовою написав статтю, де пов’язав українській та російський народи. Це має готувати президенту Інститут стратегічних досліджень.

- Ви сказали, що Чауса тримають у Миколаївській області, а звідки у вас такі дані? Якщо припускають, що змінюють голову Служби зовнішньої розвідки через справу "вагнерівців", а ви припускаєте, що через Чауса?

- Через "вагнерівців" Бурбу прибрали.

- Ви кажете, що Чаус у Миколаївській області.

- А хто цього не знає? Я це говорю вже протягом останніх трьох місяців. Украсти не могли, легалізувати не можуть.

- Кадрові зміни торкнулися і Міністерства внутрішніх справ. На нього уже посипалися гучні справи. Суддя Деснянського райсуду Києва Світлана Колегаєва на Audi врізалася в стовп. Він пообіцяв, що цю справу не "замнуть". Як ви вважаєте, вистачить духу Монастирському?

- Скажіть, а якими є тяжкі наслідки цієї ДТП? За що ту суддю можна притягнути до кримінальної відповідальності? Що вона розбила власне авто?

- Вона ледь не наїхала на людей.

- Є вбиті, поранені?

- Це керування в нетверезому стані.

- Ну так це адміністративна відповідальність. Буде позбавлення прав і то через суд. І то, якщо за два місяці не подали до суду, вважайте, що нічого немає.

- Чи будуть принциповими такі справи? Нардепи також втрапляють у такі халепи.

- Звісно. За що зняли Авакова? Що був Брагар, потім був ще один і третій, який у наркотичному стані був. Єрмак сказав Зеленському, що вас не було, ви їздили до Меркель, а Аваков тут влаштував полювання на "Слуг народу". А цей буде захищати. З того, що він бере на контроль, нічого путнього не буде.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів