RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Звільнення Хомчака: відсутність синергії чи інтриги Єрмака

Керівництво президентського Офісу нарощує вплив на силову вертикаль

Керівництво президентського Офісу нарощує вплив на силову вертикаль Фото:

Офіс президента (ОП) продовжує проводити перестановки в силовому блоці. Після звільнення Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ, пішли кадрові ротації в керівництві СБУ і Служби зовнішньої розвідки. Тепер справа дійшла до Міністерства оборони, де звільнили трьох заступників міністрів і командування армії - у відставку з поста головнокомандувача ЗСУ пішов Руслан Хомчак. Чому бойового генерала зняли з посади і як його звільнення пов'язане з інтересами голови Офісу президента Андрія Єрмака, читайте в матеріалі "Апострофа".

Раптове звільнення Хомчака

Рішення про звільнення генерал-полковника Хомчака з посади було ухвалене особисто президентом Володимиром Зеленським. Як пояснюють на Банковій, основною причиною перестановок в командуванні ЗСУ стали внутрішні чвари.

"З посади йде головнокомандувач Збройними силами України Руслан Хомчак. Рішення ухвалене президентом. Володимир Зеленський не сумнівається в патріотизмі, вірності присязі, професіоналізмі Руслана Хомчака, але глава держави хоче бачити синергію між Міноборони і ЗСУ. Такої синергії, на жаль, ми не бачимо. Бачимо, навпаки, конфлікти ", - повідомив на брифінгу прес-секретар президента Сергій Никифоров.

У лютому "Апостроф" писав про конфлікт між головою Міноборони Андрієм Тараном і керівництвом армії через перевезення комерційного вантажу в Руанду. Тоді ж стало відомо про те, що відносини між Хомчаком і Тараном настільки погані, що вони навіть не розмовляють. За останні місяці діалог так і не було відновлено.

Новим головкомом ЗСУ призначено Валерія Залужного - командувача оперативного командування "Північ". У 2018-2019 роках генерал-майор Залужний був начальником Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ - першим заступником командувача Об'єднаних сил.

Передбачається, що Руслан Хомчак обійме посаду першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони. Михайло Коваль, який зараз перебуває на цій посаді, її покине.

"В Офісі президента натякнули на конфлікти між Міноборони і ЗСУ. Там вистачає протиріч по "всьому фронту": розвиток армії, виконання державного оборонного замовлення тощо. При цьому рівень конфліктів між міністром Андрієм Тараном і Русланом Хомчаком був нижчим, ніж між президентом Віктором Ющенком і прем'єром Юлією Тимошенко, якщо пам'ятаєте. Тут справа в іншому. Руслан Хомчак - бойовий офіцер, заслуговує на повагу. Водночас він - консервативна особистість, від якої в експертному середовищі не чекали істотних перетворень в ЗСУ", - сказав в коментарі "Апострофу" глава Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

За його словами, Руслан Хомчак запам'ятався збільшенням чисельності ЗСУ, що само по собі є спірним рішенням.

"На жаль, але ми не побачили від Руслана Хомчака сучасних підходів до розвитку армії, які стосуються використання сучасних технологій, станцій РЕБ, інформаційних та роботизованих систем, які і визначають бойовий потенціал сучасних військ. Робити ставку на підвищення чисельності армії - це спроба вирішити проблеми за рахунок рядових військовослужбовців і молодших офіцерів", - додав Валентин Бадрак.

Кадровий удар по Міноборони

Руслана Хомчака зняли з посади головкому ЗСУ на тлі скандалів, які останніми днями стрясають оборонне відомство.

Минулого тижня Кабмін звільнив відразу трьох заступників міністра оборони Андрія Тарана: Ігоря Старобинского, Олександра Миронюка, Ігоря Халимона. Державне бюро розслідувань провело обшуки в міністерстві в рамках розслідуваної кримінальної справи за підозрою в корупції та розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах.

"Причин перестановок в командуванні ЗСУ бачиться кілька. У профільного комітету Верховної Ради (ВР) з питань оборони та нацбезпеки було безліч претензій до армійського керівництва з приводу державного оборонного замовлення. Друга причина - кримінальні справи щодо корупції та розкрадань, які зараз розслідуються. Третя причина - банальний переділ сфер впливу, спроба впихнути "своїх" людей, які будуть годувати і одягати армію. Тут мова йде про дуже великі суми", - розповів "Апострофу" експерт з питань безпеки Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Наразі відомо, що понад 80% всіх замовлень на харчування армії міністерство оформило на одне підприємство - ТОВ "Військсервіс-Волонтер". Чим викликана необхідність в створенні монополії, в оборонному відомстві толком не пояснили. Навесні поточного року комітет ВР з оборони після скарг з приводу харчування в армії зажадав звільнити Ігоря Халимона, але тоді в Офісі президента вважали за краще не чіпати армійське керівництво.

Інтереси Єрмака

Судячи з останніх кадрових перестановок в силової вертикалі, обставини для Офісу президента змінилися.

Військово-політичний експерт, журналіст Юрій Бутусов з посиланням на власні джерела повідомив, що президент Зеленський розглядає варіант зняття Андрія Тарана з посади.

"Готується звільнення Андрія Тарана. Він залишився без трьох заступників. І передбачається, що нових заступників оборони призначить вже новий глава відомства. Далі мали місце вже інтриги керівництва Офісу президента. Андрій Єрмак, наскільки мені відомо, запропонував: якщо знімаємо одного (Андрія Тарана - "Апостроф"), тоді давайте знімати і другого - Руслана Хомчака. Хоча до уже колишнього головкома ЗСУ немає кримінальних справ та інших істотних претензій", - зазначив Юрій Бутусов в коментарі "Апострофу".

Справа в тому, що Тарана в ЗМІ називають "людиною Єрмака". Він, на відміну від Руслана Хомчака, не має бойового досвіду, а до призначення на пост міністра деякий час служив в російсько-українському центрі контролю і координації.

За однією з версій, Андрій Єрмак зробив ставку на Тарана, оскільки Банковій потрібна була персона, яка, щонайменше, не заважатиме пошуку "прийнятного компромісу" з росіянами.

Тепер в рамках загального "перетрушування" армії і спецслужб Андрій Єрмак, як відзначають джерела "Апострофа", вирішив наростити вплив на всю силову вертикаль. Виходить, що функціонери Банковій вирішили "посунути" Руслана Хомчака з командуючої посади під шумок кадрових ротацій в СБУ, СЗР і Міністерстві оборони.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів