RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Почали з трупа: чим закінчиться друга спроба Зеленського взяти Кривий Ріг

Що відбувається на батьківщині Зеленського після вбивства градоначальника

Що відбувається на батьківщині Зеленського після вбивства градоначальника Костянтин Павлов Фото: Апостроф / Колаж

Рідне місто чинного президента, 650-тисячний Кривий Ріг, 15 серпня, сколихнула непересічна новина: застреленим знайшли його мера, Костянтина Павлова. Місто входить в смугу політичної турбулентності. Про те, як воно буде її проходити і чому нова хвиля боротьби за контроль над Кривим Рогом обіцяє бути вкрай жорсткою, читайте в матеріалі "Апострофа".

Самогубство або?...

Один з керівників ОПЗЖ Вадим Рабинович уже в день трагедії заявив: "Я розмовляв з Павловим два дні тому - він був в чудовому настрої, сповнений сил і енергії". Голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко теж повідомив, що він розмовляв з Павловим в п'ятницю, 13 серпня, і той був у гарному настрої. "Ми обговорювали тарифи, газ, по голосу нічого не віщувало біди. Але ми ж не розуміємо, що йому повідомили в суботу і що відбувалося у нього в душі", - сказав чиновник.

Уже скоро начальник управління Нацполіції в Дніпропетровській області Анатолій Щадило заявив, що поліція вивчає відео з камер спостереження, а також інформацію на телефоні загиблого і підтвердив версію про самогубство - мовляв, інших людей на відео немає. Його підлеглий, начальник слідчого управління ДУНП в Дніпропетровській області Олег Сліпчук все ж уточнив, що розглядаються кілька версій: вбивство, самогубство, необережне поводження зі зброєю. Крім того, не виключається і версія доведення Павлова до самогубства.

Пізніше Telegram-канал "Чорти Кривого Рогу", посилаючись на результати перегляду відео криміналістами поліції, підтвердив, що Павлов "ходив всю ніч з рушницею в руках і вів з кимось тривалу переписку в телефонному режимі". Пізно ввечері 15 серпня той же канал повідомив, що мер "перед смертю почистив діалоги в Telegram. Ще вчора чати для листувань були активні, а вже сьогодні рано вранці видалені".

Пізніше з'явився коментар депутата міськради Вікторії Третяк (примітно, що вона представляє партію Блок Вілкула "Українська перспектива", а не ОПЗЖ, яку формально представляв покійний), яка заявила про те, що на тілі Павлова нібито є каліцтва. І видала конспірологічну версію того, що сталося.

"Чинна влада не сприйняла перемогу Павлова на виборах мера. Це був шок і удар для них. Я не можу точно сказати, хто це зробив. Але уявіть: Кривий Ріг - місто президента, а на виборах перемагає не його людина. Тобто люди довірилися місцевої влади і розчарувалися в чинній. Для них це ніж у серце", - розповіла журналістам Вікторія Третяк.

Справедливості заради, варто відзначити, що у відео-матеріалах, опублікованих в ЗМІ, і справді є чимало нестиковок. Але це окрема тема для аналізу.

"Висяк" в Кривому Розі

Головні питання, які зараз задають всі, кого цікавить ця історія - що все-таки сталося з Павловим, і якою буде політична обстановка в місті найближчим часом. Політолог Олексій Голобуцький звертає увагу, що трагедія в Кривому Розі, на жаль, аж ніяк не унікальна, і надій на швидке і результативне розслідування немає.

"У нашій історії вже було стільки таких "висяків", що надій на швидке розслідування немає. Навіть якщо воно і буде швидким, не факт, його результати прийме суспільство. Звичайно, нове керівництво МВС буде намагатися показати свою ефективність, а ОПЗЖ буде і далі педалювати тему політичного вбивства", - говорить "Апострофу" політексперт Олексій Голобуцький.

Більш оптимістичний в оцінках його колега Володимир Фесенко, який називає більш ймовірними версії самогубства або доведення до самогубства Павлова.

"Складно сказати, як зміняться розклади після результатів розслідування. В ОПЗЖ кажуть, що це вбивство, але поки доказів цьому немає. З тих відеозаписів, які з'являються в інтернеті, видно, що він один з рушницею ходить і більше там нікого немає. Поки більш ймовірними виглядають версії самогубства або доведення до самогубства. Там видно, що Павлов з кимось інтенсивно переписується. І якщо виявиться, що це було доведення до самогубства, виникнуть питання, хто довів і з ким у нього були конфлікти", - говорить експерт.

Скріншот з відео

На його думку, з'ясування того, з ким у Павлова були конфлікти і хто йому погрожував, може вплинути на ситуацію в місті.

"Хто може довести до самогубства мера міста? На мій погляд, це можуть бути люди, яких дуже сильно бояться, які мають дуже сильний вплив і кримінальну практику, боячись яких, мер міг би піти на самогубство. Мабуть йдеться про історію з впливовими місцевими кланами. Якщо раптом вийдуть на когось з впливових місцевих фігурантів, то це може вплинути на майбутні розклади", - додає Фесенко.

Разом з тим, 10 серпня, коли Павлов перебував у відпустці з родиною, в Кривому Розі відбулася неординарна подія. СБУ повідомила про спецоперацію-викриття, ймовірно, найвпливовішого злочинного угруповання Кривого Рогу. Воно складалося з місцевих осіб, які неодноразово притягувалися до кримінальної відповідальності за особливо тяжкі злочини і відрізнялися особливою жорстокістю методів силового "впливу". Очолював угруповання кримінальний авторитет, який вже понад 10 років відомий в кримінальних колах як "смотрящий" за містом. За попередніми даними слідства, зловмисники "спеціалізувалися" на "кришуванні" бізнесу, збиранні "общака" і вимаганні неіснуючих боргів. У разі відмови "боржників" платити по "зобов'язаннями", до них застосовувалася тактика залякування. Погрози фізичної розправи і нанесення шкоди особистому майну спрацьовували безвідмовно.

У підсумку, правоохоронці затримали ватажка і чотирьох активних членів злочинного угруповання під час отримання чергового "траншу" неіснуючого боргу, попросту - за згадане вище вимагання. У ЗМІ як "шеф" банди фігурує Олександр Овчаренко, відомий в кримінальних колах на прізвисько Хіпак, якого називають смотрящим за "общаком" в Кривому Розі від дніпровського "авторитета" Наріка. Чи міг Павлов мати відношення до цієї банди - невідомо.

На Банковій готові до нової битви

Тим часом, не менш актуальним, ніж розкриття причин загибелі Павлова, залишається питання її наслідків для міста, а саме - призначення виборів мера.

Згідно з Виборчим кодексом, позачергові вибори можуть пройти або в останню неділю жовтня, або в останню неділю березня і бути оголошені не пізніше ніж за 60 днів до дня голосування. Дата 31 жовтня виглядає абсолютно нереальною, адже вибори повинна оголосити Верховна Рада до 31 серпня, а для цього необхідно провести позачергову сесію. Тобто, за відсутності форс-мажорів, мера в Кривому Розі обиратимуть наприкінці березня 2022 року. А до цього часу очолювати міську владу буде секретар міськради від "Слуги народу" Олександр Котляр.

"Міськрада там строката за складом і буде необхідно знаходити баланс між ОПЗЖ, "Слугою народу" та іншими політичними силами. Найвпливовішим залишиться ті ж, що і раніше, тобто клан Вілкула. Павлов був їхнім ставлеником. Тепер у Вілкула стоїть завдання зберегти свій колишній вплив на ділі в місті, а також шукати свого нового кандидата. Хто знає, може старший або молодший Вілкул захочуть зайняти це місце. Питання в тому, від кого вони підуть, адже у молодшого Вілкула є своя партія "Українська перспектива", і він з ОПЗЖ не пов'язаний. Відповідно, кого буде рухати на цю посаду ОПЗЖ?", - говорить Фесенко.

Олександр Вілкул і Юрій Вілкул Фото: УНІАН

Він зазначає, що змагатися між собою як і раніше будуть три впливові в регіоні партії. У їх числі "Слуги народу", тому що це все ж Кривий Ріг - місто президента Зеленського, в якому у нього висока популярність, клан Вілкула, який має більший вплив на міську владу, а також ОПЗЖ. Втім, з огляду на той факт, що на минулорічних виборах мера Павлов де-факто представляв інтереси Вілкула, говорити про повноцінну суб'єктність партії Бойко-Медведчука в Кривому Розі не доводиться. Втім, і з "слугами" не все так просто. Фесенко звертає увагу на те, що великий вплив в місті мають представники бізнесу, пов'язані з "Метінвестом" Ріната Ахметова. Власне вони просунули від президентської політсили "свого" кандидата в мери Дмитра Шевчика. Той, правда, не дуже успішно боровся за мерське крісло, нагадує Олексій Голобуцький.

Ще минулої осені "слуги" сильно поступилися в гонці, а наступної весни ситуація для них, швидше за все, погіршиться. Найпопулярнішою політсилою в місті як була, так і лишається ОПЗЖ, і кандидат від неї матиме стартову перевагу. Можливо, від цієї партії висуватиметься хтось із Вілкулів, клан яких досі дуже сильний в місті, хоч Вілкул-старший і зняв свою кандидатуру в минулому році нібито за станом здоров'я", - каже експерт.

Політолог Костянтин Бондаренко вважає, що загиблий Павлов був мінімально вписаний в місцеві політичні розклади і славився саме як господарник, а не політик. Тому його загибель, вважає експерт, не підкосить основи впливу клану Вілкулів в Кривому Розі.

"Номінально Павлов належав до ОПЗЖ, але він ніколи не був там своєю людиною, а належав до групи Вілкулів, для яких смерть Павлова, звичайно, серйозний удар. Але давайте почекаємо, поки будуть оголошені вибори. Поки про радикальні зміни політичного ландшафту я не став б говорити, команда Павлова буде працювати далі, а Вілкули збережуть свій вплив в місті", - говорить Бондаренко "Апострофу".

Що стосується майбутнього весняного волевиявлення, то воно, звичайно, буде використане противниками Зеленського для того, щоб показати, що його популярність в порівнянні з 2019 роком зникла навіть у його рідному місті, і це ризикує стати досить серйозним "дзвіночком" для Банкової. Тому поява повідомлень про те, що у виконкомі Кривого Рогу під наглядом прокуратури раптом почалася виїмка документів у першого заступника загиблого міського голови Костянтина Павлова, Євгенія Удода, може свідчити, що у Зеленського ніхто не буде чекати поразки склавши руки. Справа в тому, що Удод багато років йшов рука об руку з кланом Вілкулів, і за інформацією "Апострофа", розглядається ймовірним кандидатом в мери Кривого Рогу. Не виключено, що в Києві вже зараз, не чекаючи весни, вирішили почати потихеньку "збивати" конкурентів...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів