RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Смерть мера Кривого Рогу: нові деталі та версії вбивства

Загадкова смерть мера Кривого Рогу Костянтина Павлова, тіло якого знайшли на порозі його особняка в селі Вільне, в неділю, 15 серпня, викликає запитання у керівництва держави, співробітників правоохоронних органів, соратників загиблого міського голови і колишніх представників прокуратури.

Сайт "Апостроф" зібрав всю інформацію, відому в цій справі.

Першим тіло мера виявив помічник (за іншими даними - охоронець) мера, який зателефонував екс-нардепу і раднику міського голови Андрію Гальченку, повідомляє "Рудана".

За словами Гальченка, Павлов вранці не виходив на зв'язок, тому його дружина попросила помічника навідатися до них додому і перевірити, чи не сталося чого лихого.

"Коли помічник відчинив хвіртку до будинку, він побачив жахливу картину. Після цього зателефонував мені і набрав 102. Я живу не дуже далеко звідси, тому прибув на місце раніше і все побачив. Це жахлива трагедія", - розповів Андрій Гальченко.

"Я побачив, що Костянтин Павлов лежить на порозі будинку, в прочинених дверях, у домашньому одязі, одяг у крові. Поруч зброя. Можливо, він йшов кому відчиняти двері, і коли відкрив - тоді пролунав постріл", - розповів Андрій Гальченко "Першому міському".

Він додав, що напередодні мер був у гарному гуморі, недавно повернувся з моря, де відпочивав з сім'єю. Його сім'я ще не повернулася з відпочинку, коли Павлова знайшли мертвим, тому він точно був удома сам.

За даним фактом слідчий відкрив кримінальне провадження за ст. 115 Кримінального кодексу України (Умисне вбивство).

Будинок мера Фото: Національна поліція

На думку екс-заступника генпрокурора Олексія Баганця, місце загибелі мера могли прибрати перед приїздом поліції, про що він заявив в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Мене здивувало - що нібито коли поліція приїхала на місце пригоди, її спочатку не пускали на територію домоволодіння. І це викликає сумніви, і говорить про те, що не виключено, що щось на місці пригоди прибирали", - сказав він.

За його словами, поза потерпілого, наявність біля нього зброї, велика калюжа крові і бризки крові на ґанку, знаходження тіла в отворі дверей - більше говорить про те, що це може бути або насильницька смерть, або необережне поводження зі зброєю.

Водночас він підкреслив, що буде помилкою, якщо слідчі визначать одну версію домінуючою і будуть над нею працювати.

"У цій ситуації потрібно чекати висновку судмедекспертизи, перш за все балістичної і трасологічної. Першочерговим завданням, щоб забезпечити розкриття злочину, потрібен якісний огляд місця події", - підкреслив Баганець.

А підполковник міліції запасу, криміналіст, експерт Української федерації професіоналів безпеки Сергій Пархоменко в коментарі сайту "Сьогодні" звертає увагу на дві дивні обставини, нетипові для ситуацій, пов'язаних із самогубством.

Увага, на фото присутні сцени жорстокості і насильства 18+

За його словами, для самогубства зазвичай вибирають пістолет. Але поряд з Павловим на ганку виявлено автомат Калашникова (карабін "Сайга-12" - Ред.). Його не так легко дістати, окрім того, стріляти з АК в себе дуже непросто.

"Як правило, коли людина хоче звести рахунки з життям, вона вибирає якесь тихе місце. Десь у себе в кімнаті, може, в лазні. Щоб це не виглядало надто публічно. Перед цим людина приймає душ, п'є каву або алкоголь. І потім здійснює самогубство. А тут дуже сумнівно - на веранді у дверному отворі видно його руки", - каже Пархоменко.

Увага, на фото присутні сцени жорстокості і насильства 18+

Він вважає, що слід дочекатися результатів криміналістичної експертизи, які допоможуть зрозуміти, чи можна взагалі отримати поранення, як у Павлова, вистріливши в себе з автомата. Але фахівець сумнівається, що мова може йти про самогубство.

"Одна з версій, до чого це можна прив'язати, - це те, що днями СБУ виявила в Кривому Розі організоване злочинне угруповання. Я думаю, що слідство має розглянути версію, який зв'язок можливий між цією трагічною загибеллю мера і тим затриманням "смотрящих". Дві такі резонансні події поруч статися просто так не можуть", - вважає Пархоменко.

Експерт припустив, що смерть Павлова бути помстою банди "Хіпака" (Олександра Овчаренка), який понад 10 років відомий в кримінальних колах і вважався "смотрящим" за містом.

10 серпня СБУ провела масштабну операцію з викриття банди "Хіпака", що вважалася одним з найвпливовіших злочинних угруповань міста.

"Мер, ймовірно, співпрацював зі слідством, надавав інформацію, можливо, щось знав. Завдяки його підтримці, його даними були проведені затримання. Тому вбивство може бути зведенням рахунків", - зазначив Пархоменко.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський взяв під особистий контроль розслідування смерті мера Кривого Рогу і зажадав доповіді силовиків вже в понеділок, 16 серпня.