RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Не лише російський слід: чому Штати взялися за Портнова

Головна причина удару по чиновнику часів Януковича – його вплив на суди

Головна причина удару по чиновнику часів Януковича – його вплив на суди Студенти КНУ імені Тараса Шевченка протестують проти призначення Андрія Портнова викладачем у їхньому виші Фото: УНІАН

У четвер, 9 грудня, Міністерство фінансів США ввело санкції проти одного з найбільш скандальних екс-заступників голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова. Втім, це рішення пов'язане навіть не так з проросійським бекграундом одіозного чиновника, як із бажанням Банкової позбавитися одного з ключових топ-корупціонерів, який "годувався" на судовій системі в країні. Про те, як запровадження Вашингтоном санкцій проти Портнова та голови Конституційного суду Олександра Тупицького позначиться на ситуації із судовою реформою в Україні, "Апострофу" розповів політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

За з офіційним повідомленням, йдеться про причетність Портнова до різних корупційних схем та перешкоджанні демократичному розвитку України. Зокрема, йому пригадують 2019 рік, коли він намагався повернутись до влади і вплинути на процеси в країні. Однак тут, звісно, слід згадати про його діяльність на посаді заступника голови Адміністрації Президента Януковича, його участь у виборах 2010 року тощо.

Загалом у його біографії є багато моментів, про які ми можемо говорити. Я не думаю, що в топі причин є те, що Портнов є проросійським політиком. У нас в Україні є яскравіші представники цього табору – Віктор Медведчук, Юрій Бойко, Вадим Рабинович, Ілля Ківа. Тобто, швидше за все, тут йдеться про участь у корупційних схемах, а включення Портнова – це ніби в науку всім людям, які проводять подібну діяльність, і свідчення того, що їх може очікувати.

Якщо говорити про того самого Тупицького, то це теж питання корупції. Йдеться про перешкоджання реформування судової системи.

Я думаю, що в ситуації з Портновим може йтися про його корупційний вплив на судову систему. Тобто ми зараз проводимо реформу, і водночас бачимо, як усі дії блокуються у судах. Портнов завжди мав вплив на суди, це входило до його функціоналу, коли ще за Януковича він цим займався. Багато з цих суддів залишаються на посадах і зараз. Тому ситуація з Портновим – питання корупції, особливо у судовій сфері.

США хочуть допомогти у реалізації судової реформи, яку розпочав Володимир Зеленський. І вони чудово це розуміють, і ми це бачимо як блокуються ці процеси. Тому США запустили санкції заради науки всім тим людям, які хочуть зараз якось відкатати ситуацію назад і протидіяти реалізації судової реформи в Україні.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному