RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін-­прифронтовий: а чи був хлопчик?

"Візит" Путіна на окуповані території, на думку експертів, є звичайним агітаційним роликом

"Візит" Путіна на окуповані території, на думку експертів, є звичайним агітаційним роликом Фото:

У вівторок, 18 квітня, російські пропагандистські ЗМІ розповсюдили відео, на якому кремлівський диктатор Володимир Путін нібито відвідує тимчасово окуповані українські території Херсонської та Луганської областей. "Апостроф" розбирався, куди насправді їздив Путін та навіщо кремлівський диктатор копіює Володимира Зеленського.

Кремлівські ЗМІ повідомляють, що Путін нібито прибув на тимчасово окуповані території України, де відвідав російських військових на Херсонщині, а потім поїхав до Луганської області. Однак маршрут поїздки диктатора викликав багато запитань. Кремлівські пропагандисти оприлюднили відео нібито поїздки Путіна, але на відео незрозуміло, де насправді знаходиться Путін. Реальні докази, що диктатор був в Україні, пропагандисти не показують.

Загалом картинку було зроблено традиційну: Путін заслухав доповіді своїх воєначальників, а також привітав рашистів з Великоднем, подарувавши їм копії ікон. При цьому пропагандисти наголосили, що поїздка кремлівського диктатора відбулася нібито у понеділок, 17 квітня. Однак за кілька годин після публікації відео російські опозиційні видання надали докази, що це не так.

Читайте також: Війна на виснаження: як путінський режим "закриває" Росію

Проаналізувавши відео "поїздки" Путіна, журналісти звернули увагу на деякі її особливості та зазначили, що якщо такий вояж і був, то, швидше за все, ще минулого тижня.

На відео, поширеному Кремлем, видно, як Путін дарує воєначальникам ікону та каже: "Зараз ось Великдень буде, так?".

Пізніше у Кремлі запис відео поправили та слово "буде" вирізали. Також воно зникло з відео в офіційному телеграмі прес-служби Путіна. Опозиційні російські журналісти стверджують, що відео замінили "практично одразу".

Відреагував на цей ляп і речник Путіна Дмитро Пєсков. Він заявив прокремлівським журналістам, що поїздка Путіна відбулася таки після Великодня — 17 квітня і вигадав неймовірну версію .

"Це було вчора. Дійсно, президент, коли ікону дарував, він сказав, що Великдень у нас. Але річ у тому, що Великдень у нас відзначається 40 днів. І зараз тим більше Великодній тиждень. Тому це просто помилково. Вхопилися за цю фразу і одразу і почали робити гіпотези того, чого не було, ось. Ця поїздка відбулася вчора", - заявив Пєсков.

Цікаво, що на відео візиту Путіна до Херсонської області знято стелу на в'їзді до Генічеська з боку селища Новоолексіївка, проте наступні кадри з Путіним та військовими демонструються вже з якогось бункера.

До речі, кремлівського диктатора не супроводжували ані Сергій Шойгу, ані начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов. Пєсков знайшов пояснення і цьому: "Ну, по-перше, звичайно, навряд чи це доцільно і Верховному Головнокомандувачу, і міністру оборони, і НГШ збиратися в одному місці - давати таку спокусу противнику".

Однак на нараді, яку Путін нібито провів у Херсонській області, за допомогою відеоконференцзв'язку брав участь і міністр оборони Шойгу, а на другій "нараді" в Луганській області з відео був присутній і Герасимов.

"Це цілком могло бути постановочне відео, - зазначає в коментарі "Апострофу" політтехнолог Олексій Голубуцький, - Можливо, що там не був справжній Путін, а його двійник чи "трійник". Враховуючи, як Путін ставиться до власної безпеки, сидить у бункері, всі, хто з ним зустрічається, проходять двотижневий карантин, їздить бронепоїздом, то який сенс йому було їхати кудись на передову? Тим більше, що відео демонструвалося не в реальному часі".

Але подібні відео зараз дуже потрібні росіянам, вважає експерт.

"Це агітаційний ролик. Росіянам треба показати, що їх лідер залучений у війну. Не можна ж сидіти в бункері, якщо по всій країні розсилають повістки і агітують на службу за контрактом", - зазначив Олексій Голубуцький.

З ним погоджується і політолог Ярослав Макітра.

"Для Кремля важливо демонструвати бойовий дух воїнів перед українським контрнаступом. Тому Путін і вирішив поїхати на фронт. Те, що це був реальний Путін, викликає сумніви. Нещодавно ватажок "ЛНР" Пасічник заявляв про те, що для того, щоб просто потиснути руку Путіну його самого та його охоронців змусили тиждень не виходячи сидіти в номері готелю. А тут сам Путін поїхав на фронт. Ну і ті нестиковки, про які вже сьогодні повідомлялося, теж про це свідчать. Ну і сам формат відео знято таким чином, що Путін начебто був на фронті, а начебто і не був", - зазначив у коментарі "Апострофу" Ярослав Макітра.

До речі, російські прокремлівські ЗМІ так і не повідомили цілі візиту Путіна на окуповані території. Прийняти звіт генералів можна було і по відеозв'язку, що Путін робив раніше.

Схоже на те, що Путін своїми "візитами на фронт" косплеїть Зеленського, але виходить у нього досить непереконливо.

"Їздити на передову для лідера воюючої країни – це нормально. Приміром, так робив Рузвельт, хоча йому було і важко, чи Джордж Буш їздив на військову базу до Іраку. Росіяни взагалі не замислюються про те, чи їздив Путін на передову, чи не їздив і для чого він їздив. ТБ показало, і їм цього достатньо, - каже Голубуцький, - Я знаю, що для росіян Зеленський живе в хромакеї. Вони впевнені, що відео з Зеленським на фронті знімають десь у Львові або навіть у Польщі. А багато хто впевнений, що Зеленський уже давно втік з України. Але нам від цього ні холодно, ні жарко".

На думку Ярослава Макітри, такі піар-акції Путіна є вимушеними.

"Вони є відповіддю на візити Зеленського на передову, а також на приїзд Байдена та європейських політиків до Києва. Ці візити демонструють силу. Ну а те, що росіянам пропагандисти показують брехню, вони не замислюються. Їм головне патріотична картинка. Тут навіть пропагандистів звинувачувати не можна. Щоб побачити правду, треба захотіти її побачити. А росіяни цього не хочуть", - наголосив експерт.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів