RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна на виснаження: як путінський режим "закриває" Росію

Кремль погрожує Заходу "мобілізаційною ескалацією" у разі контрнаступу ЗСУ

Кремль погрожує Заходу "мобілізаційною ескалацією" у разі контрнаступу ЗСУ Фото:

Цього тижня російська Держдума спішно внесла правки до законодавства щодо мобілізації та призову на службу. "Новації" передбачають впровадження електронних повісток, створення єдиного реєстру військовозобов'язаних, заборону залишати РФ після отримання повістки до явки до військкомату, а також низку інших обмежень, включаючи права керування транспортним засобом. Кремль, не маючи можливості застосовувати проти України ядерну зброю, повернувся до старої радянської тактики завалювання супротивника трупами своїх солдатів. Що з цього вийде в результаті, читайте у матеріалі "Апострофа".

Держдума в "ударному темпі", без попереднього обговорення ухвалила законодавчі норми, згідно з якими повістки у військкомат будуть не лише паперовими, а й електронними. Документ вважатиметься отриманим призовником після того, як він з'явиться в особистому кабінеті порталу "Держпослуги". Поправки поширюються на всіх, хто придатний до мобілізації, а не тільки строковиків.

Електронна повістка на смерть

Зміни набудуть чинності після схвалення Радою федерації та підписання диктатором Володимиром Путіним, але де-факто закон уже ухвалено. Всі кроки, що залишилися, - формальність.

Тепер паперові та електронні повістки будуть використовуватись паралельно. Щойно військовозобов'язаний отримав повістку (неважливо яку), йому заборонено виїзд з РФ. Якщо так вийшло, що громадян не отримав ні паперової, ні електронної повістки, то вона вважатиметься "врученою" через сім днів після розміщення в Реєстрі повісток, створення якого також передбачено законом.

Якщо відкинути демагогію російських депутатів і пропагандистів, то все сяк-так придатне до служби населення РФ беруть під "мобілізаційний ковпак".

"Кремлівський режим готує РФ до тривалої війни на виснаження, в якій Путін має намір застосувати радянську тактику щодо завалювання противника трупами своїх солдатів. Їх мобілізаційний ресурс загалом налічує близько 10 млн. осіб. Саме вони, за задумкою, мають компенсувати військово-технічну відсталість РФ від Заходу, який постачає нам зброю. У Москві зрозуміли, що постачання не припиняться (скоро вже 11-й Рамштайн), а тактико-технічні характеристики озброєнь країн НАТО перевершують російські. Російська влада вирішила зробити акцент на наборі гарматного м'яса", - каже "Апострофу" військовий експерт Дмитро Снєгірьов.

Заборона на виїзд для тих, хто отримав повістки, показує, що Кремль зробив висновки з торішньої "часткової мобілізації", під час якої з РФ втекло близько півтора мільйона чоловіків "відповідного віку".

"Втікали, в тому числі, освічені та кваліфіковані фахівці. Мобілізація продовжилася в російській провінції, і в результаті сучасна армія РФ знову стала "робочо-селянською", що ще більше посилило військово-технічне відставання від ЗСУ і тим більше країн НАТО", - додав Дмитро Снєгірьов.

Скільки зможуть набрати?

У "жуківської тактики" піхотних штурмів є одна істотна вада - дуже швидко закінчуються люди. З минулого року кремлівське командування зробило кілька невдалих спроб довести склад армії РФ до 1,5 млн. осіб. У результаті "на папері" збільшили облікову кількість особового складу в частинах і з'єднаннях, домалювавши порожні клітини в штатних розкладах. Заповнити "клітини" не вдалося через малу кількість охочих підписати контракт.

Міноборони РФ за місяць може підготувати та відправити на фронт близько 20 тис. контрактників, що ніяк не перекриває їхні загальні втрати.

Окупаційне командування потребує людей, багато людей. До осені російське командування планує набрати додатково 400 тис. людей на контракт, щоб довести свою армію до зазначених 1,5 млн. осіб.

"Щоб "стимулювати" росіян нагнітається обстановка, спеціально просувають пропагандистські тези про те, що ЗСУ в рамках свого контрнаступу будуть бити по російських тилах. Голосують закони, що обмежують виїзд військовозобов'язаних за межі країни, а також які спрощують процедури роздачі повісток. Щоб змусити росіян піти у військкомат і тиражуються різні страшилки, мовляв, зараз українці почнуть бомбити Москву, Пітер та інші міста, тому "вставай, країно величезна...". Основна логіка такої дії – зібрати до осені ці 400 тис. осіб", - заявив в ефірі Апостроф ТБ військовий експерт, полковник ЗСУ у запасі Роман Світан.

Наступним фактором для Кремля є ймовірність контрнаступу ЗСУ, який може статися, незважаючи на недавні витоки документів Пентагону.

"Російська влада готує законодавчу базу на випадок масованої хвилі мобілізації у відповідь на контрнаступ ЗСУ. Паралельно Заходу дають сигнал, що якщо країни НАТО будуть "занадто завзято" озброювати Україну і сприятимуть нашому наступу, то Кремль може піти на "мобілізаційну ескалацію". Поки ж проглядається тактична мета – не дати потенційному гарматному м'ясу втекти з Росії", - каже "Апострофу" голові Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Бунтів чекати не варто

Навіть поверховий аналіз зазначеного "законопроекту" показує його драконівську та антиконституційну сутність. Як мінімум, автори плюнули на інший російський закон щодо захисту персональних даних.

Навіть представники "Єдиної Росії" не приховують вкрай негативного ставлення до документа, який самі проголосували.

Разом з тим, як визнають представники російської опозиції, впровадження в РФ електронних повісток у військкомати може посилити невигідні для Володимира Путіна та його банди настрої, але вони поки що не трансформуються у щось небезпечне для режиму. У тому числі, тому що бункерний диктатор усередині країни має достатньо озброєних "опричників".

"Близько 300 тис. осіб окупаційної армії в Україні, а в самій РФ – кілька мільйонів силовиків, озброєних та оснащених бронетехнікою саме для придушення протестів та виступів. Фашистські режими ніколи не розпадалися зсередини. Потрібен зовнішній чинник, яким можуть стати успіхи української армії. У фашистській державі проблеми можуть накопичуватися, немов снігова куля, що зараз і відбувається в РФ, але ця куля не зруйнує вертикаль зсередини", - розповів в ефірі "Апостроф" ТБ російський опозиційний журналіст, екс-депутат Держдуми Ігор Яковенко.

Путинський режим може впасти лише внаслідок лавиноподібного обвалу. Що саме призведе до такого обвалу – питання дискусійне. З одного боку, може йтися про економічний колапс. З іншого боку, обвал може статися внаслідок смути на тлі серйозного розгрому російських окупаційних військ в Україні. І детонатором може стати будь-яка велика поразка.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів