RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Запізнився на концерт Кобзона: що стоїть за замахом на Прилєпіна

Спроба вбивства Прилєпіна є наслідком внутрішньоросійського терору

Спроба вбивства Прилєпіна є наслідком внутрішньоросійського терору Фото:

Російський пропагандист Захар Прілєпін, на якого було скоєно замах 6 травня, прийшов до тями після медикаментозного сну. За заявою лікарів, пацієнт почувається добре, проте нова російська тенденція така, що тепер усі російські лідери думок, які "топили" за війну в Україні – а Прилєпін саме до них і належить – мають озиратися на всі боки.

Замах на відомого російського політика, публіциста та пропагандиста Захара (Євгенія) Прилєпіна трапився 6 травня у глухому районі Нижегородської області. Під його автомобіль AudiQ7 було закладено вибухівку. Вибух був такої сили, що передню частину автомобіля було розірвано на шматки, а машина лягла на дах. Водій загинув, а сам Прилєпін вижив і у тяжкому стані був доставлений до лікарні. Російські джерела вказують, що у Прилєпіна діагностували "важку поєднану травму, мінно-вибухове поранення, контузію обох легень, а також численні переломи та забиття".

Наслідки підриву авто Прилєпіна

Того ж дня Прилєпіна прооперували та ввели у медикаментозний сон, звідки він вийшов 7 травня. За твердженням медиків, наразі його життю ніщо не загрожує.

Причетних до замаху правоохоронці РФ виловили дуже швидко - через кілька годин після інциденту. Затриманий Олександр Пєрмяков прогнозовано виявився українцем, який нібито діяв на користь українських спецслужб. Він працював різноробом у Дружківці (Донецька область), а у 2014-2015 роках був "ополченцем" і воював на боці терористичної "ДНР" проти ЗСУ. У МВС РФ розповіли, що затриманий намагався переконати поліцейських, ніби на ставку ловив куріпок. Співробітники виявилися місцевими та знали, що в цій місцевості немає водойм. У фігуранта було виявлено український та російський паспорти. Також під час розмови з поліцейськими Пєрмяков нібито зізнався у злочині та був затриманий.

Відомо також, що затриманий нещодавно отримав російське громадянство і за твердженням місцевих, протягом двох днів, що передували замаху, блукав околицями. Пов'язали його в лісосмузі.

При цьому відповідальність за замах взяла на себе партизанська група "АТЕШ", яка діє переважно на окупованих територіях України, але також стверджує, що має філії в Росії. Незважаючи на свідчення Пєрмякова, його зв'язок безпосередньо з вибухом не встановлено.

У цій справі дивує оперативність, з якою спрацювали співробітники поліції (а справа була, нагадаємо, у глухій місцевості), а також негайно виявлений "український слід" (дивно, якби виявився китайський). При цьому у Пермякова знайшли російський та український паспорти. Відомий почерк російських правоохоронців, коли вони намагаються притягнути за вуха українську тему – забезпечити потрібних фігурантів візитками Яроша, нацистською символікою або як у цьому випадку паспортами. Хоча відразу ж виникають питання адекватності такої версії – яка нормальна людина блукатиме поруч із місцем скоєння злочину, та ще й триматиме при собі повний пакет документів, що засвідчують особу. Та й навіщо взагалі носити з собою український паспорт, якщо ти прийняв російське громадянство і одразу зізнаватися поліцейським, що ти вбив когось на глухій лісовій дорозі. Який у цьому сенс?

Звісно, Прилєпін – ворог українського народу. Він був радником ліквідованого ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, був замкомандиром терористичного батальйону на Донбасі, забезпечував його постачання. В одному зі своїх інтерв'ю він вихвалявся, що цей батальйон убив велику кількість людей (українців). У 2022 році Євросоюз увів проти Прилєпіна персональні санкції за вторгнення Росії в Україну.

Чи було сенс українським спецслужбам усувати його? Важко сказати. Однак обставини затримання виконавця викликають питання, які змушують припустити, що Пєрмяков є підставною особою, а справжні замовники та виконавці – інші люди, і з Україною вони не пов'язані.

Не маючи успіхів на фронті, кремлівська система скеровує терор усередину. Жертвами цього терору стають ті, хто пропагував війну, яка стала непопулярною. Система не може знищити сама себе, але вона знищує інструменти та важливі докази своїх діянь, а видатні пропагандисти – перші на черзі. "Український слід" намагалися прив'язати до вбивств Дарії Дугіної, Владлена Татарського, а тепер і до замаху на Прилєпіна. Дугіна постраждала за свого батька – яскравого ідеолога "руського міра", людожерська роль Татарського та Прилєпіна відома. Хто наступний? Треба розуміти, спочатку все ж таки закінчать справу з Прилєпіним, а потім настане черга будь-якого з рупорів та глашатаїв Кремля. Кожному з них тепер треба озиратися на всі боки.

Читайте також: Вибух авто Захара Прилєпіна в Нижньому Новгороді: що відомо про путінського пропагандиста

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному