RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Вибух авто Захара Прилєпіна в Нижньому Новгороді: що відомо про путінського пропагандиста

Російський письменник, ексдепутат Держдуми Захар (справжнє ім'я Євген) Прилєпін, який постраждав внаслідок підриву авто у Нижньому Новгороді, є колишнім заступником командира батальйону "спецназу" угруповання "ДНР" по роботі з особовим складом". Через рік початку повномасштабного російського вторгнення він підписав контракт із Росгрвардією і поїхав воювати в Україну.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Вибухівку заклали під капот: у замаху на Прилепіна з'явився "український слід"

Він є фігурантом бази даних центру "Миротворець", як особа, що становить загрозу національній безпеці України і міжнародному правопорядку. Занесений до переліку осіб, що створюють загрозу нацбезпеці України. Прилєпін відомий фашистськими, екстремізькими висловлюваннями, у тому числі у бік України.

Чоловік також підтримує терористичні угруповання "ДНР" та "ЛНР". У грудні 2015 року його призначили радником ватажка "ДНР", а восени 2016-го він став заступником комбата.

"Свідоме порушення Державного кордону України з метою проникнення на окуповану російсько-терористичними бандформуваннями територію України на Донбасі", - йдеться у повідомленні "Миротворця".

Фото: web.archive.org

Варто зназначити, що у вересні 2014-го Прілєпін зустрівся на Донбасі з російськими "добровольцями". Там він почав створювати "міф Донбасу" – "жертовного робочого люду", який зі зброєю в руках вийшов на захист свого права бути "русскімі".

Також він є співголовою партії "Справедливая Россия — За правду" та ексдепутатом Держдуми. У 2020 році Прилєпін створив нову партію "За правду", яка вважає нормою військову експансію і збирається "заміщати собою еліту". За словами пропагандиста, партія "претендує на владу, домагається влади, має право на владу". 5 грудня 2020 року партія виступила із закликом до визнання "ЛДНР". 28 січня 2021 року "За правду" було об'єднано з "Патриотами России" і "Справедливой Россией".

Фото: web.archive.org

23 квітня 2022 року рух "За правду" оголосив набір "добровольців для роботи на звільнених територіях російського Південного-Заходу". Прилєпін шукав кадри правоохоронців, співробітників адміністрацій, вчителів, лікарів, священників та силовиків.

У 2023 році він підписав контракт із Росгрвардією, відмовився від депутатського мандата та поїхав на фронт в Україну, воювати на стороні "ЛНР".

Фото: t.me/zsuwar

Нагадаємо, з'явилися фото і відео з місця замаху на Прилєпіна. На них видно авто, в якого повністю відірвано передню частину.

  • Вас також може зацікавити:

В Новій Каховці підірвався на міні російський пропагандист: насаджував на Херсонщині "русский мір". Фото

В Запорізькій області триває полювання на колаборантів, розплата чекає всіх зрадників — депутат облради

Не щастить колаборантам у Мелітополі: з'явилися подробиці ранкової "бавовни". Фото і відео